Gratis uitproberen »

Hoe doe ik btw-aangifte?

U bent hier:

Als ondernemer doet u btw-aangifte. Maar hoe doet u btw-aangifte? Dit gebeurt altijd digitaal. Daardoor zijn er verschillende manieren om aangifte naar de Belastingdienst te versturen. Dit kan rechtstreeks bij de Belastingdienst, via een softwarepakket of een boekhoudpakket.

Hoe doe ik btw-aangifte bij de Belastingdienst?

Als u zich als ondernemer aanmeldt bij de Kamer van Koophandel (KvK) ontvangt u bericht van de Belastingdienst. In dit bericht staan uw inloggegevens voor het beveiligde gedeelte van de website van de Belastingdienst: inloggen voor ondernemers. Hier logt u in met uw gebruikersnaam en wachtwoord om de btw-aangifte te versturen. Dit kan door het formulier ‘aangifte omzetbelasting’ te openen. Vervolgens meldt u op dat formulier de btw die u aan uw klanten heeft berekend. Daarnaast vermeldt u de btw die leveranciers aan u berekend hebben. Als alles correct ingevuld is kan de aangifte verstuurd worden.

Zodra de aangifte verstuurd is, ontvangt u automatisch een ontvangstbevestiging per e-mail. Als u btw terugkrijgt ontvangt u binnen enkele weken bericht van de Belastingdienst. Moet u btw betalen? Dan moet u het btw-bedrag zelf voor de deadline betaald hebben. Als u te laat betaalt, loopt u het risico op een boete van de Belastingdienst.

Zie ook: Deadlines btw-aangifte

Hoe doe ik aangifte via een softwarepakket?

Bij een softwarepakket, zoals Fiscaal-online.nl, heeft u geen inloggegevens van de Belastingdienst nodig. U verstuurt eenvoudig de aangiftes voor meerdere ondernemingen tegelijk. Deze oplossing wordt veel gebruikt door ondernemers die graag een compleet overzicht van de btw-aangiftes hebben en tijd willen besparen.

De meeste administratie- en accountantskantoren maken gebruik van een softwarepakket. Zo hoeven ze de klanten niet te vragen om hun inloggegevens van de Belastingdienst. Bovendien is er dan een compleet overzicht van alle ingediende btw-aangiften beschikbaar. Zodra de btw-aangifte ingediend is, wordt deze veilig naar de Belastingdienst gestuurd. Als de btw-aangifte door de Belastingdienst is ontvangen, wordt er automatisch terugkoppeling gegeven.

Start nu een gratis proefaccount »

Hoe doe ik aangifte via een boekhoudpakket?

De betere boekhoudpakketten hebben een automatische btw-aangifte ingebouwd. Vanuit de boekhouding kan de btw-aangifte direct naar de Belastingdienst verstuurd worden. Het btw-bedrag wordt vervolgens automatisch in de boekhouding verwerkt. Uiteraard moet u nog wel zelf betalen. Benieuwd naar een pakket met automatische btw-aangifte?
/p>