Gratis uitproberen
zonder verplichtingen
 •          9,0/10
 •   Scherp geprijsd
 •   Alles in één overzicht
 •   Erkend door de Belastingdienst
 •   Geen eHerkenning nodig

Suppletie

Informatie over Suppletie

Suppletie betekent toevoeging of aanvulling. In dit geval gaat het om een correctie in de aangifte van de omzetbelasting. Een ingediende btw-aangifte kun je niet meer wijzigen. Als je een fout hebt gemaakt in je btw-aangifte, moet je dit herstellen met een suppletie. Ondernemingen en belastingadviseurs voeren snel en eenvoudig correcties door op de btw-aangifte met de suppletie aangiftesoftware van Fiscaal-online.nl. Je verstuurt in één keer een groot aantal aangiften tegelijk en hebt daarvoor geen eHerkenning nodig!


Met het indienen van een suppletie bij de Belastingdienst geef je aan hoeveel btw je nog moet betalen of hoeveel btw je te veel hebt betaald. De Belastingdienst handelt de suppletie meestal binnen 8 weken af. Let op: als je te laat bent met het indienen of betalen van de suppletie, kan de Belastingdienst een boete opleggen. Het is dus belangrijk om dit op tijd te regelen.

"Tip: Wacht met suppletie betalen totdat de Belastingdienst een naheffingsaanslag heeft gestuurd."

Suppletie omzetbelasting

Natuurlijk probeer je geen fouten te maken bij het indienen van de btw-aangifte. Maar het kan iedere onderneming overkomen. Heb je een factuur over het hoofd gezien waardoor de aangifte niet meer correct is? Als je een fout hebt gemaakt bij het invullen van je aangifte omzetbelasting, moet je dit zo snel mogelijk corrigeren. Dit doe je door een suppletie omzetbelasting in te dienen bij de Belastingdienst. Hiermee geef je aan welke correcties er nodig zijn en betaal je eventueel de extra belasting die je nog verschuldigd bent.

Naheffingsaanslag suppletie aangifte

Indien je de suppletie aangifte omzetbelasting te laat indient en te weinig btw hebt afgedragen, dan krijg je een naheffingsaanslag. In de aanslag van de suppletie omzetbelasting wordt meestal een boete en heffingsrente meegenomen. Als je de suppletie aangifte indient binnen drie maanden na afloop van het jaar dat je de btw diende af te dragen, dan vervalt de heffingsrente.

Hoe dien je een suppletieaangifte in?

Je kunt suppletie indienen tot 5 jaar na het tijdvak waarop de oorspronkelijke aangifte betrekking had. Het is dus belangrijk om je administratie goed bij te houden en eventuele fouten zo snel mogelijk te herstellen. Je kunt op drie manieren een suppletieaangifte indienen:

 • Digitaal via het formulier ‘Suppletie omzetbelasting’ op de website van de Belastingdienst
 • Telefonisch het suppletie formulier aanvragen en per post opsturen
 • Met door de Belastingdienst erkende suppletieaangifte software van Fiscaal-online.nl
 

Persoonlijk advies

Maak gebruik van de software van Fiscaal-online.nl om eenvoudig correcties op de aangifte omzetbelasting te versturen. Je hebt geen eHerkenning nodig om een groot aantal suppleties tegelijk veilig en snel naar de Belastingdienst te sturen. Onze medewerkers laten je graag zien hoe gebruiksvriendelijk onze software is.

Plan een belafspraak
 

Wanneer dien je de btw suppletie in?

Met een suppletie pas je eigenlijk jouw btw-aangifte aan. Je zou het dus een btw correctie kunnen noemen. Met het ‘Suppletie omzetbelasting formulier’ geef je de juiste gegevens door aan de Belastingdienst. De btw suppletie is verplicht bij een correctie op de aangifte van meer dan € 1.000. Bedragen onder de € 1.000 kun je verrekenen op je eerstvolgende btw-aangifte.

Aandachtspunten bij indienen btw suppletie

 • Je kunt een suppletie btw indienen voor alle btw-aangiften van de afgelopen 5 jaar.
 • Als je te weinig btw hebt betaald, moet je de suppletie btw betalen. Dit kan leiden tot een boete.
 • Als je te veel btw hebt betaald, kun je een teruggave krijgen.
 • Je kunt een btw suppletie digitaal indienen via de website van de Belastingdienst of via erkende aangiftesoftware. Hiervoor heb je wel een PKI-certificaat nodig.
 • Zorg dat je alle benodigde gegevens bij de hand hebt, zoals het betalingskenmerk van de aangifte die je wilt corrigeren.
 • Als je de btw correctie hebt ingediend, ontvang je binnen 10 werkdagen een ontvangstbevestiging van de Belastingdienst.

ICP suppletie

Als je zaken doet met andere bedrijven binnen de Europese Unie, dan moet je in sommige gevallen aangifte doen van intracommunautaire prestaties (ICP). Het kan gebeuren dat je een fout hebt gemaakt in de oorspronkelijke aangifte. In dat geval kan je met een suppletieformulier de ICP aangifte corrigeren.

"Tip:Een correctie ICP aangifte geef je altijd per brief door aan de Belastingdienst. Dit doe je ook als de correctie minder dan € 1.000 is."

Je hoeft niet altijd een suppletieformulier te gebruiken. Hierbij een overzicht wanneer je het suppletieformulier gebruikt:

Situatie Gebruik suppletieformulier
Correctie op ICP-aangifte Ja
Correctie op btw-aangifte Ja
Teruggaaf btw op intracommunautaire verwerving (aankoop) Nee
Teruggaaf btw op invoer van goederen Nee

Veelgestelde vragen

 

Wat is suppletie?

Suppletie is een correctie die je achteraf kunt maken op een eerder ingediende aangifte.

 

Wanneer kan ik suppletie indienen?

Je kunt suppletie indienen als je een fout hebt gemaakt in je btw-aangifte of omzetbelastingaangifte.

 

Hoe vaak mag je een suppletie indienen?

Je kunt zo vaak als nodig een suppletie indienen om fouten te corrigeren.

 

Wat is suppletie omzetbelasting?

Suppletie omzetbelasting is een correctie op een reeds ingediende aangifte omzetbelasting.

 

Wanneer suppletie btw indienen?

Je kunt suppletie btw indienen als je bijvoorbeeld een fout hebt gemaakt in je btw-aangifte.

 

Suppletie omzetbelasting hoe lang terug kan dit?

Je kunt suppletie omzetbelasting indienen voor correcties van maximaal 5 jaar terug.

 

Kunnen wij je helpen?

 

088 - 6500 280

Ma t/m vr van 09:00 - 17:00 uur

  info@fiscaal-online.nl

Reactie binnen 4 uur