Gratis uitproberen
zonder verplichtingen
Zomeractie: 50% korting op alle licenties. Profiteer van deze korting
  •          9,0/10
  •   Scherp geprijsd
  •   Alles in één overzicht
  •   Erkend door de Belastingdienst
  •   Geen eHerkenning nodig

Aangifte vennootschapsbelasting

Informatie over aangifte vennootschapsbelasting

Jaarlijks moeten rechtspersonen zoals bv's, nv’s en stichtingen aangifte vennootschapsbelasting doen, ook wel aangifte vpb genoemd. Het uitgangspunt voor de belastingheffing voor ondernemingen van natuurlijke personen is in feite niet anders dan dat voor rechtspersonen. In dit artikel vind je informatie over de aangifte vennootschapsbelasting.

Wil je snel en efficiënt vpb-aangifte doen?

Met de aangiftesoftware vennootschapsbelasting van Fiscaal-online.nl kun je zelf eenvoudig aangifte vennootschapsbelasting doen. Maak direct een gratis proefaccount aan en ervaar hoe het is om als ondernemer of belastingadviseur snel en gemakkelijk vpb aangiften te versturen.

Wat is aangifte vennootschapsbelasting?

Als je een bv, nv, vereniging of stichting hebt, dan moet je jaarlijks aangifte doen van de vennootschapsbelasting. Dit is een belasting die wordt geheven over de winst die je als onderneming hebt gemaakt in het voorgaande jaar. Je moet de vpb-aangifte bij de Belastingdienst indienen. Dit is verplicht voor alle ondernemingen die in Nederland zijn gevestigd. Dit geldt ook voor buitenlandse bedrijven die in Nederland belastingplichtig zijn.

Hoe doe ik aangifte vennootschapsbelasting?

Aangifte vpb kun je indienen via de website van de Belastingdienst, ‘Inloggen voor ondernemers’. Hier heb je eHerkenning voor nodig en het programma kent helaas wat beperkingen. Voor veel ondernemers is dit onnodig en tijdrovend, en niet elke onderneming kan online aangifte vennootschapsbelasting doen.

"Tip: Veel ondernemers en belastingadviseurs werken met software om aangifte vennootschapsbelasting te doen. Daarmee stel je snel en eenvoudig je aangiften op.

Aangifte vennootschapsbelasting zonder eHerkenning

Heb je een account bij Fiscaal-online.nl, dan maak je gebruik van het overheidscertificaat van Fiscaal-online.nl. Daarom hoef je zelf geen eHerkenning voor vennootschapsbelasting aan te schaffen om in te kunnen loggen bij de Belastingdienst. Het overheidscertificaat is de digitale ondertekening bij het versturen van gegevens naar de Belastingdienst.

Wanneer aangifte vennootschapsbelasting doen?

Ondernemingen zijn verplicht om jaarlijks aangifte vennootschapsbelasting te doen. Eindigt je boekjaar op 31 december? Dan moet jouw aangifte op 1 juni van het volgende jaar binnen zijn. Bij een gebroken boekjaar doe je binnen 5 maanden na het einde van het boekjaar aangifte vpb.

 
Wanneer aangifte vpb 2022 Eindigt Deadline
Normaal boekjaar 31 december 2022 1 juni 2023
Gebroken boekjaar variabel < 5 mnd na afsluiten boekjaar
Kort boekjaar variabel voor 1 april 2023
Verlengd boekjaar 31 dec 2023 voor 1 april 2023
 

"Tip: Houd je aan de deadlines voor aangifte vennootschapsbelasting, omdat je anders een boete kunt krijgen!

Aangifte vennootschapsbelasting 2022

Als belastingplichtige moet je over het belastbaar bedrag van 2022 vennootschapsbelasting betalen in 2023. Het tarief voor de Vennootschapsbelasting in 2022 is als volgt:

 
  • Voor winsten tot en met € 395.000 is het tarief 15%
  • Voor winsten boven de € 395.000 is het tarief 25,8%
 

Het tarief van 15% geldt voor de eerste € 395.000 winst. Over de winst daarboven wordt het hogere tarief van 25,8% geheven. Als je boekjaar van 2022 eindigde op 31 december moet je aangifte vennootschapsbelasting 2022 vóór 1 juni 2023 binnen zijn. Dien je aangifte vennootschapsbelasting 2022 dus op of voor 31 mei 2023 in.

Als je voor de eerste keer aangifte vpb doet, begin dan op tijd. Zo kun je nog hulp inschakelen als dat nodig is. Mocht het nodig zijn, dan kun je uitstel aanvragen, je krijgt dan in de meeste gevallen 5 maanden uitstel.

Kun je uitstel aangifte vennootschapsbelasting krijgen?

Jazeker, dat kan. Je kunt het digitaal aanvragen bij de Belastingdienst met het formulier Uitstel aangifte vennootschapsbelasting of telefonisch via de BelastingTelefoon. Fiscaal-online.nl maakt uitstel aanvragen nog makkelijker voor je met de softwaremodule uitstelregeling vpb. Uitstel voor de aangifte vennootschapsbelasting moet je aanvragen tussen 1 april en 1 juni. Standaard krijg je dan 5 maanden uitstel. Als je langer uitstel wilt, kun je dit aanvragen. Binnen 3 weken krijg je een reactie van de Belastingdienst.

Waarom aangifte vennootschapsbelasting doen?

Het doen van aangifte vennootschapsbelasting is een verplichting voor veel ondernemingen in Nederland. Je toont daarmee bovendien aan dat je aan je fiscale verplichtingen voldoet. Daarnaast is het een manier om te controleren of je niet te veel of te weinig belasting betaalt. Door het correct invullen van de aangifte kun je bovendien gebruikmaken van fiscale voordelen en regelingen, waardoor je belastingaanslag lager kan uitvallen.

Schuine lijn

Aangifte Vennootschapsbelasting van Fiscaal-online.nl is geschikt voor

Grote en kleine ondernemingen

Veel grote en kleine ondernemingen doen snel en efficiënt hun VPB-aangifte met onze gebruiksvriendelijke software.

Belastingadviseurs

Fiscale adviseurs doen voor hun klanten eenvoudig aangifte vennootschapsbelasting

Header afbeelding home
 
Schuine lijnen

Wie moet aangifte vennootschapsbelasting doen?

Alle bv's en nv's die gevestigd zijn in Nederland moeten aangifte vennootschapsbelasting doen. Ook buitenlandse ondernemingen die in Nederland belastingplichtig zijn en een vaste inrichting in Nederland zijn verplicht een vpb-aangifte in te dienen. In sommige gevallen moeten ook stichtingen, verenigingen en vergelijkbare organisaties aangifte vennootschapsbelasting doen. Als je twijfelt of jouw onderneming belastingplichtig is, adviseren we je contact op te nemen met de Belastingdienst.

Vele bedrijven maken naar volle tevredenheid gebruik van aangiftesoftware vennootschapsbelasting van Fiscaal-online.nl

Philips
Ministerie van Binnelandse Zaken en Koninkrijksrelaties
De Vries belastingadvies
Bayer
Primis administraties en belastingadvies

Kan ik mijn aangifte vennootschapsbelasting wijzigen?

Ja, het is mogelijk om je aangifte vennootschapsbelasting aan te vullen of te wijzigen nadat je de aangifte hebt ingediend. Je kunt de eerder verstuurde aangifte aanpassen en opnieuw versturen als er nog geen definitieve aanslag is opgelegd. Heb je al wel een definitieve aanslag gekregen? Dan moet je een bezwaarschrift indienen om de wijziging door te kunnen geven. Wijzigingen kun je eenvoudig doorgeven in jouw account van Fiscaal-online.nl.

Wanneer krijg ik definitieve aanslag vpb?

De exacte datum waarop je jouw definitieve aanslag vennootschapsbelasting ontvangt, kan variëren. Over het algemeen worden de definitieve aanslagen voor de vennootschapsbelasting verzonden tussen juni en oktober van het jaar volgend op het belastingjaar waarop de aanslag betrekking heeft.

"Let op: Bij een vpb-aangifte 2022 die loopt van 1 januari 2022 tot 31 december 2022, kun je een definitieve aanslag vennootschapsbelasting verwachten tussen juni en oktober 2023.

Houd er rekening mee dat dit een algemene schatting is en dat de exacte datum kan variëren. De Belastingdienst moet jouw aangifte vpb binnen 3 jaar verwerken. Indien je uitstel hebt gekregen voor je vpb aangifte, wordt deze termijn met dezelfde duur van je uitstel verlengd. Als je specifieke vragen hebt over je aanslag, kun je het beste contact opnemen met de Belastingdienst.

Aangifte vennootschapsbelasting na liquidatie

Als je als onderneming wordt geliquideerd, betekent dit dat de onderneming wordt ontbonden en ophoudt te bestaan als rechtspersoon. Na de liquidatie moet er in veel gevallen nog wel een laatste aangifte worden gedaan voor de vennootschapsbelasting. In deze aangifte moeten de financiële gegevens van het lopende boekjaar en het boekjaar tot de datum van de ontbinding van de vennootschap worden vermeld.

De aangifte voor de vennootschapsbelasting over het jaar waarin de liquidatie heeft plaatsgevonden, moet worden ingediend in het opvolgende jaar. Dus het jaar nadat de onderneming is opgeheven. Het is dus belangrijk om tijdig aangifte te doen en de afwikkeling van de liquidatie goed te regelen. Bij twijfel of vragen is het verstandig om contact op te nemen met een fiscaal adviseur of de Belastingdienst.

Wat als je geen aangifte vennootschapsbelasting doet?

Als je geen aangifte vpb doet, dan krijg je toch een aanslag vpb van de Belastingdienst. De Belastingdienst maakt dan een schatting en berekent op die manier de belasting die je moet betalen. Daarnaast krijg je ook een boete, omdat het verplicht is om aangifte vennootschapsbelasting te doen. Zorg er dus voor dat je op tijd je aangifte vpb indient.

Veelgestelde vragen

 

Waar vind ik een aangifte vennootschapsbelasting voorbeeld?

Vind je het lastig om de aangifte vennootschapsbelasting in te vullen? Gebruik ons voorbeeld ter ondersteuning. Hieronder zie je een screenshot van onze aangiftesoftware met daarbij een voorbeeld aangifte vennootschapsbelasting.

 

Hoe moet ik de aangifte vennootschapsbelasting invullen?

Je kunt de aangifte vennootschapsbelasting online invullen en indienen via de website van de Belastingdienst. Je kan ook aangiftesoftware zoals van Fiscaal-online.nl gebruiken. Het grote voordeel daarvan is dat je bij vragen altijd terecht kan bij onze deskundige helpdesk. Daarnaast heb je geen eHerkenning meer nodig en verstuur je de aangifte veilig en snel.
 

Vanaf wanneer moet ik de aangifte vennootschapsbelasting 2022 indienen?

De aangifte vennootschapsbelasting 2022 kan je vanaf 2023 indienen en moet uiterlijk op 1 juni 2023 zijn ingediend.

 

Waarom betaal ik vennootschapsbelasting?

Vennootschapsbelasting is een belasting over de winst van ondernemingen. Bv’s, nv’s en sommige stichtingen of verenigingen zijn verplicht vennootschapsbelasting te betalen. Rechtsvormen zoals de eenmanszaak betalen ook belasting over de winst. Zij worden belast via de inkomstenbelasting. De opbrengst van de vennootschapsbelasting wordt door de overheid gebruikt om publieke voorzieningen te financieren, zoals infrastructuur, onderwijs en gezondheidszorg.

 

Wanneer moet ik de aangifte vennootschapsbelasting indienen?

De aangifte vennootschapsbelasting moet vóór 1 juni van het jaar na het boekjaar worden ingediend.

 

Kunnen wij je helpen?

 

088 - 6500 280

Ma t/m vr van 09:00 - 17:00 uur

  info@fiscaal-online.nl

Reactie binnen 4 uur