Gratis uitproberen
zonder verplichtingen

Veelgestelde
vragen

Vind hier wat je zoekt

IB‑aangifte
VBP‑aangifte
Btw-aangifte
Suppletie
ICP‑aangifte
Uitstelregeling
Deponeren
Credits
PKIoverheid‑certificaat
Licenties
Machtigingen
Toeslagen
Rapportage
Werkwijze
Gebruikersaccount

Btw-aangifte

 

Wat kost Fiscaal-online.nl Btw-aangifte?

Met Fiscaal-online.nl Btw-aangifte verstuur je een onbeperkt aantal Btw-aangiften naar de Belastingdienst, voor alle perioden vermeld op de licentie. Op de prijzenpagina vind je tarieven voor een licentie van 1 jaar

Bij de aanschaf van Fiscaal-online.nl Btw-aangifte zijn 12 credits inbegrepen, goed voor 12 aangiften. Dat kan zijn de kwartaalopgaven van 3 ondernemingen voor een heel boekjaar of bijvoorbeeld een jaaropgave voor 12 ondernemingen. 

Heb jij veel meer Btw-aangiften te versturen? Daar is geen extra, of duurdere licentie voor nodig! Schaf eenvoudig extra credits aan om meer opgaven te versturen. Credits zijn al aan te schaffen vanaf € 0,15, blijven onbeperkt geldig en zijn voor alle licenties te gebruiken.

 

Hoe verstuur ik een btw-aangifte?

  • Ga vanuit je Dashboard naar Aangiften >  Btw-aangifte. Hier vind je een lijst van eerder aangemaakte aangiften.
  • Klik op de groene plus om een nieuwe btw-aangifte toe te voegen. 
  • Kies hierbij uit handmatige invoer of een import via XML/XBRL.

Kies je voor Import via XML/XBRL?

  1. Klik dan op 'Bestand kiezen' en ga verder bij punt 3 van onderstaande uitleg:

Kies je voor Handmatige invoer?

  1. Selecteer de onderneming en het tijdvak van de aangifte. Het betalingskenmerk wordt automatisch voor je gegenereerd.
  2. Voer alle cijfers bij de juiste onderdelen in. De btw wordt automatisch voor je berekend. De berekening van de omzetbelasting toont wat de totaal te betalen of te ontvangen btw is.
  3. Indien nodig pas je de cijfers eenvoudig handmatig aan.
  4. Controleer de cijfers en verstuur de aangifte naar de Belastingdienst
  5. De Belastingdienst stuurt vervolgens een retourbericht met de status per e-mail. De status van een aangifte is ook te vinden in het overzicht van de aangiften.

Is er sprake van prestaties naar/in het buitenland? Vergeet dan de opgaaf ICP niet.

 

Hoe importeer ik een btw-aangifte?

  • Importeer een btw-aangifte via XML of XBRL.

Boekhoud- en CRM-pakketten bieden vrijwel altijd een exportmogelijkheid in deze bestandsformaten. Je leverancier kan je vertellen waar je deze exportoptie vindt.

Het is van belang dat je XML- of XBRL-bestand is opgemaakt volgens de NL taxonomie die voor SBR gebruikt wordt.

 

Hoe verwerk ik correcties op een btw-aangifte?

Correcties tot een waarde van 1000 euro mag je in een volgende btw-aangifte meenemen.

  • Geef deze correcties bij de eerstvolgende aangifte op, zodat alles weer aansluit.

Is het te corrigeren bedrag hoger dan 1000 euro?

  • Dan ben je verplicht een suppletie omzetbelasting in te dienen over het tijdvak waarop de correctie betrekking.

Klik hier voor meer informatie over de suppletie omzetbelasting binnen Fiscaal-online.nl.

 

Hoe exporteer ik een btw-aangifte?

Een btw-aangifte is te exporteren als pdf-bestand.

Een btw-aangifte exporteren vanuit het overzicht aangiften:

  • In het overzicht van de aangiften vind je aan het einde van elke rij een pdf-icoon.
  • Klik op dit pdf-icoon om de pdf te downloaden.

Een btw-aangifte exporteren vanuit de btw-aangifte:

  • Open een btw-aangifte.
  • Klik onderaan de pagina op Exporteren.

De btw-aangifte wordt als pdf-bestand opgeslagen op jouw apparaat. De bestandsnaam heeft het volgende format: Bedrijfsnaam-OB-Tijdvak.PDF.

De export bevat naast de gegevens van de btw-aangifte ook de bedrijfsnaam, het tijdvak van de aangifte, het betalingskenmerk en het rekeningnummer van de Belastingdienst.

Suppletie

 

Wat is een suppletie omzetbelasting?

De suppletie omzetbelasting is een aanvulling op een eerder verzonden aangifte omzetbelasting (btw-aangifte). Je corrigeert een aangifte uit het lopende aangiftejaar, of tot maximaal 5 jaar in het verleden.

Dien je suppleties snel en eenvoudig in met onze aangiftesoftware suppletie omzetbelasting. Je verstuurt suppleties omzetbelasting direct naar de Belastingdienst, zonder DigID-gegevens.
Aangifte geaccepteerd? Dan ontvang je direct een bevestiging!

In de suppletie geef je de btw-bedragen door alsof je voor het eerst aangifte doet. De suppletie overschrijft dus de eerder opgegeven bedragen bij de Belastingdienst.

 

Hoe doe ik een suppletie omzetbelasting?

Suppletie digitaal versturen

Verstuur je met regelmaat suppletie omzetbelasting, dan is proffesionele aangiftesoftware als Fiscaal-online.nl vaak een uitkomst. Hiermee verstuur je in één keer voor meerdere ondernemingen een suppletie omzetbelasting. Bovendien bespaar je  eenvoudig tijd door de gegevens te importeren en zijn inloggegevens van de Belastingdienst overbodig.

Hoe werkt een suppletie?

Een suppletie omzetbelasting is vergelijkbaar met btw-aangifte. Je dient namelijk een geheel nieuwe aangifte in, die de eerdere aangifte overschrijft. 

Voorbeeld:
Na indienen van je btw-aangifte vinden er wijzigingen plaats in je administratie. Bij ‘leveringen/diensten belasting met hoog tarief’ gaf je eerder 1.000 euro op. Na het aanpassen van een aantal facturen, blijkt dat je eigenlijk 2.500 euro moet opgeven. In de suppletie omzetbelasting vermeld je dus 2.500 euro.

 

Waaruit bestaat een suppletie?

Suppletie omzetbelasting bestaat uit dezelfde onderdelen als de aangifte omzetbelasting.

Rubriek 1: Prestaties binnenland

In deze rubriek wordt de omzet binnen Nederland geregistreerd. Er wordt onderscheid gemaakt in leveringen/diensten met hoog en laag tarief. Geef de omzet en de btw op per btw-categorie.

Rubriek 2: Verleggingsregelingen binnenland

Deze rubriek wordt ingevuld als er sprake is van levering van goederen of diensten waarbij de btw-heffing naar jou, als afnemer verlegd is. De leverancier brengt dus geen btw in rekening.

Rubriek 3: Prestaties naar of in het buitenland

Omzet behaald uit goederen of diensten buiten de EU vind je in rubriek 3a. Bij 3b worden de intracommunautaire prestaties (verkopen binnen de EU) ingevuld. Dit zijn de producten of diensten die je geleverd binnen de EU hebt. Let op: Het gaat hier alleen om leveringen aan ondernemers in het buitenland, niet voor particulieren.

Rubriek 4: Prestaties vanuit het buitenland aan u verricht

Heb je goederen of diensten in het buitenland gekocht? Dan draag je daar omzetbelasting over af in Nederland. De leverancier heeft geen buitenlandse btw in rekening gebracht.

Rubriek 5: Voorbelasting

De voorbelasting is btw die betaald is over ingekochte goederen of diensten. Deze mag je  terugvragen aan de Belastingdienst wanneer je btw-plichtig bent. De voorbelasting wordt verrekend met de af te dragen btw.

Controleren en versturen

Controleer de btw-aangifte en stuur deze naar de Belastingdienst. Moet je btw afdragen? Zorg dan dat de betaling tijdig is ontvangen door de Belastingdienst. Blijkt uit je aangifte dat je een bedrag terug ontvangt? Dan maakt de Belastingdienst dat bedrag zo snel mogelijk naar je over.

Verstuur aangiften via de aangiftesoftware suppletie omzetbelasting van Fiscaal-online.nl en je ontvangt direct een ontvangstbevestiging van de Belastingdienst.

 

Waarom betaal ik belastingrente na een suppletie?

Heb je meer dan €1000 euro teveel of te weinig btw aangegeven? Dan stuur je een suppletie omzetbelasting. Afhankelijk van de termijn die is verstreken sinds de periode waarop de suppletie betrekking heeft, kan het zijn er belastingrente berekend wordt.

Te veel btw betaald?

Heb je dit belastingjaar, of in de afgelopen vijf jaar te veel btw betaald? Corrigeer dit dan zo snel mogelijk met een suppletie omzetbelasting. Ontvang je vervolgens btw terug van de Belastingdienst? Dan ontvang je hierover mogelijk belastingrente. Belastingrente is een vergoeding voor gemiste rente. Let op: de Belastingdienst keert niet altijd belastingrente uit.

Te weinig btw betaald

Heb je dit belastingjaar, of de afgelopen vijf jaar te weinig btw betaald? Corrigeer dit dan zo snel mogelijk met een suppletie omzetbelasting. Moet je extra btw betalen aan de Belastingdienst? Dan betaal je hierover mogelijk belastingrente. In sommige gevallen kun je daarnaast een boete krijgen.

  • Dien je een suppletie binnen 3 maanden na afloop van het jaar waarin de btw betaald moest zijn, in? Dan betaal je geen belastingrente. Het is wel mogelijk dat je een verzuimboete van 5% van het te betalen btw-bedrag ontvangt.
  • Dien je geen suppletie in, terwijl je te weinig btw hebt aangegeven? Daarop kan een vergrijpboete volgen. Deze is meestal hoger dan een verzuimboete.

Voorkom onnodige kosten en verstuur  suppleties eenvoudig via de aangiftesoftware suppletie omzetbelasting van Fiscaal-online.nl.

 

Wanneer dien ik een suppletie in?

Heb je in een voorgaande aangifte periode te veel of te weinig btw aangegeven?
Dan ben je verplicht de Belastingdienst hier van op de hoogte te stellen.

Het te corrigeren bedrag is lager dan 1000 euro

Is het te corrigeren bedrag lager dan 1000 euro? Dan mag je de correctie meenemen in de eerstvolgende btw-aangifte. Verreken de correctie in de juiste rubriek(en) van de aangifte. In deze situatie ontvang je geen naheffingsaanslag.

Het te corrigeren bedrag is hoger dan 1000 euro

In dat geval verplicht de Belastingdienst je een aparte suppletie in te dienen.

Corrigeer je een btw-aangifte van één bepaald tijdvak?
Vermeld in je suppletie het tijdvak en de gecorrigeerde btw-gegevens over dat tijdvak.

Corrigeer je een heel kalender- of boekjaar?
Geef dan in je suppletie aan over welk boekjaar het gaat en voer de gecorrigeerde btw-gegevens van het volledige jaar in.

 

Hoe doe ik eenvoudig suppletie aangifte voor meerdere ondernemingen?

Doe je aangifte voor meerdere bedrijven en is de termijn van de btw-aangifte verstreken? Kies dan voor de juiste software om je suppleties te versturen. Via Fiscaal-online.nl verstuur je alle suppleties snel en eenvoudig naar de Belastingdienst. Je ontvangt direct terugkoppeling en bevestiging van de aangifte. Probeer de software nu gratis uit!

 

Wat kost Fiscaal-online.nl Suppletie omzetbelasting?

Met Fiscaal-online.nl Suppletie omzetbelasting verstuur je een onbeperkt aantal Suppletie aangiften naar de Belastingdienst, voor alle perioden vermeld op de licentie. Op de prijzenpagina vind je tarieven voor een licentie van 1 jaar

Bij de aanschaf van Fiscaal-online.nl Suppletie omzetbelasting zijn 12 credits inbegrepen, goed voor 12 suppletie aangiften.

Heb jij veel meer suppletie aangiften te versturen? Daar is geen extra, of duurdere licentie voor nodig! Schaf eenvoudig extra credits aan om meer opgaven te versturen. Credits zijn al aan te schaffen vanaf € 0,15, blijven onbeperkt geldig en zijn voor alle licenties te gebruiken.

ICP-aangifte

 

Hoe verstuur ik een ICP-aangifte?

Wanneer er sprake is van verkopen buiten Nederland, maar binnen de EU (intracommunautaire prestaties) verwacht de Belastingdienst naast je btw-aangifte ook een ICP-opgave.

  • Ga voor het versturen van een opgaaf ICP in het hoofdmenu naar Opgaaf ICP. Het overzicht toont de eerder ingevoerde opgaven ICP.
  • Voeg een nieuwe ICP-opgave toe door op de groene plus te klikken, kies hierbij voor handmatige invoer of een import. Import is mogelijk vanuit Excel, XML, XBRL en/of Iris.
  • In geval van handmatige invoer:
    • Selecteer de onderneming en het tijdvak van de aangifte.
    • Maakt de onderneming deel uit van een fiscale eenheid voor de omzetbelasting? Geef dat dan aan. Vul daarnaast ook het btw-nummer van werkmaatschappij in.
  • Voer de intracommunautaire prestaties in. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen leveringen en diensten. Let er op dat je de prestaties op de juiste positie van de ICP-opgave invoert. (3a voor intracommunautaire leveringen, 3b voor intracommunautaire diensten.)
  • Verstuur de ingevulde ICP-opgave met de button Versturen. Voeg de licentie btw-nummercontrole toe aan je pakket om de btw-nummers in de ICP-opgave voor verzending te controleren.

 

 

Hoe importeer ik ICP-correcties?

ICP-correcties importeren is mogelijk met behulp van een Excel-, XML- of XBRL-bestand.

  • Importeer per categorie (leveringen, diensten of A-B-C leveringen) een bestand met de gecorrigeerde gegevens.
  • Voor per levering de periode van de correctie, het btw-nummer, de landcode en het bedrag in.

Importeer je graag via een Excel-bestand? Gebruik dan dit praktische voorbeeldbestand.

Heb je een eigen lijst? Geen probleem. Bij de import geef je per kolom aan welke informatie er in die kolom staat: Landcode en nummer los óf btw-nummer(compleet).

Periode aangeven
Bij correcties geef je ook de periode waarover je een correctie wilt doorgeven op. Hierin zijn een aantal mogelijkheden:

Type periode:
Kies voor Maand, Kwartaal of Jaar.

Periode:
Voer hier een combinatie van het jaartal en het type periode ‘Type.
Bij voorbeeld:

Type periode ‘Maand’.
Januari 2019: 201901 (JaarMaand)
April 2020: 202004 (JaarMaand)

Type periode ‘Kwartaal’
Kwartaal 1, 2019: 201901(JaarKwartaal)
Kwartaal 3, 2020: 202003 (JaarKwartaal)
Geef voor type Jaar alleen het jaartal op, zoals 2019.

Overige importmogelijkheden
Het importeren van correcties ICP kan ook via XML of XBRL. Dit zijn bestanden die bij verschillende boekhoud- en CRM-pakketten als export-optie beschikbaar zijn.

Zowel XML- als XBRL-bestanden dienen opgemaakt te zijn volgens de NLtaxonomie die voor SBR gebruikt wordt.
Voorbeeld XML
Voorbeeld XBR

 

Wat kost Fiscaal-online Btw-nummercontrole?

Met Fiscaal-online btw-nummercontrole check je onbeperkt alle btw-nummers in je ICP-aangifte en voorkom je dat foute gegevens naar de Belastingdienst verstuurd worden. Op de prijzenpagina vind je de tarieven voor een licentie van 1 jaar.

 

 

Hoe verstuur ik de ICP-opgaaf voor een fiscale eenheid?

  • Selecteer bij het invoeren van een opgaaf ICP de onderneming en het tijdvak van de aangifte.

Maakt de onderneming deel uit van een fiscale eenheid voor de omzetbelasting? Geef dat dan aan. Het selectievak voor de onderneming wordt aangepast, zodat het aansluit bij een fiscale eenheid.

  • Geef vervolgens het btw-nummer van de werkmaatschappij binnen de fiscale eenheid op.

Doe je btw-aangifte per werkmaatschappij? Dan geldt dat ook voor de ICP-opgaaf.
Doe je btw-aangifte als fiscale eenheid? Dan doe je dat ook in de ICP-opgave.

 

Hoe verwerk ik correcties in de ICP-aangifte?

In Fiscaal-online ICP-opgaaf kunnen correcties over voorgaande tijdvakken meegenomen worden. Importeer deze, of vul ze handmatig bij de volgende rubrieken in:

1a. Correcties intracommunautaire leveringen
1b. Correcties intracommunautaire diensten
2. Correcties intracommunautaire A-B-C leveringen

Een correctie gaat altijd over (één of meerdere) voorgaande tijdvakken.

 

Hoeveel regels kan ik verwerken in Fiscaal-Online ICP-Opgaaf?

Fiscaal-online.nl ICP-opgaaf biedt ruimte voor 10.000 regels per rubriek. Dat zijn dus tienduizend leveringen én tienduizend diensten. In de ICP-aangifte van de Belastingdienst kun je slechts 100 regels plaatsen.

Volstaat het aantal regels per rubriek niet? Dat kun je op twee manieren oplossen:

  • Ontdubbel de btw-nummers. Tel bedragen bij elkaar op als een btw-nummer vaker voorkomt.
  • Verstuur meerdere ICP-aangiften voor dezelfde periode.

    Let op: Indien een btw-nummer in meerdere opgaven over hetzelfde tijdvak voorkomt, wordt deze overschreven in de systemen van de Belastingdienst.
 

Is de indeling van de ICP-opgave van Fiscaal-online ICP-Opgaven gelijk aan die bij de Belastingdienst?

Fiscaal-online ICP-opgaaf hanteert een indeling die iets afwijkt van de Belastingdienst. Deze voegt leveringen en diensten in één categorie samen, in Fiscaal-online ICP-opgaaf worden deze gesplitst. De nummering van de onderdelen verloopt daarom anders.

1a. Correcties intracommunautaire leveringen
1b. Correcties intracommunautaire diensten
2.   Correcties intracommunautaire A-B-C leveringen
3a. Intracommunautaire leveringen
3b. Intracommunautaire diensten
4.   Intracommunautaire A-B-C leveringen

 

Hoe importeer ik een ICP-aangifte?

  • Importeer de gegevens van een ICP-opgave eenvoudig met behulp van een Excel-bestand.
  • Lees per categorie (leveringen, diensten of A-B-C leveringen) de gegevens in en voer per levering het btw-nummer, de landcode en het bedrag in.
  • Gebruik voor jouw gemak dit voorbeeldbestand.
    Heb je een eigen lijst? Geen probleem. Bij de import geef je per kolom aan welke informatie die kolom bevat.

Overige importmogelijkheden
Het importeren van een ICP-aangifte is ook mogelijk via XML of XBRL. Dit zijn exportbestanden die boekhoud- en CRM-pakketten aanbieden.

Zowel de XML als de XBRL worden opgemaakt volgens de NLtaxonomie.

Voorbeeld XML
Voorbeeld XBR

 

Hoe werkt Fiscaal-online Btw-nummercontrole?

Als uitbreiding op de licentie opgaaf ICP is er Fiscaal-online Btw-nummercontrole. Deze controleert alle btw-nummers in je ICP-opgave met één druk op de knop. Zo bent je ervan verzekerd dat de informatie die je naar de Belastingdienst stuurt correct is.

Voor de controle van de btw-nummers maakt Fiscaal-Online.nl gebruik van de servers van VIES. Dit is een systeem van de Europese commissie dat op haar beurt de servers van de betreffende landen raadpleegt voor de geldigheid van een btw-nummer. Soms is een server van een bepaald land tijdelijk niet bereikbaar. Dan duurt het langer om een btw-nummer te controleren.

Is een btw-nummer gecontroleerd? Dan is zichtbaar aan de status of het een juist btw-nummer betreft, voorzien van enige extra informatie. Als het btw-nummer correct is, wordt de Bedrijfsnaam zichtbaar in de kolom ‘Bedrijf’. Als u op de bedrijfsnaam klikt, komt extra informatie over het bedrijf naar voren. Het consultatienummer, het bedrijf en het adres worden zichtbaar. Mocht u onverhoopt een discussie met de Belastingdienst krijgen over de geldigheid van een btw-nummer, heeft u het consultatienummer van VIES als bewijs dat het btw-nummer geldig was op het moment van controleren.

 

Hoe exporteer ik een ICP-opgaaf?

Elke Fiscaal-online ICP-opgaaf is te exporteren als PDF-bestand en/of Excel-bestand.

  • Open de ICP-opgaaf.
  • Klik onderaan de pagina op een van de iconen voor Excel en PDF.

Ook vanuit het overzicht van de ICP-opgaven is exporteren mogelijk. Hier vind je de export-opties aan de rechterzijde van elke rij.

De ICP-opgave wordt gedownload onder bestandsnaam ‘Bedrijfsnaam-ICP-Tijdvak.PDF’. In de export staan de onderneming, het tijdvak en (indien van toepassing) het onderdeel van de fiscale eenheid vermeld.

 

Wat kost Fiscaal-online.nl ICP-opgaven?

Met Fiscaal-online.nl ICP-opgaven verstuur je onbeperkt ICP-opgaven voor alle perioden tot en met het jaar waarop je licentie is aangeschaft. Op de prijzenpagina vind je tarieven voor een licentie van 1 jaar.

Bij de aanschaf van Fiscaal-online.nl ICP-opgaven zijn 12 credits inbegrepen, goed voor 12 aangiften. Dat kan zijn de kwartaalopgaven van 3 ondernemingen voor een heel boekjaar of bijvoorbeeld een jaaropgave voor 12 ondernemingen. 

Heb jij veel meer ICP-opgaven te versturen? Daar is geen extra, of duurdere licentie voor nodig! Schaf eenvoudig extra credits aan om meer opgaven te versturen. Credits zijn al aan te schaffen vanaf € 0,15 per credit, blijven onbeperkt geldig en zijn voor alle licenties te gebruiken.

VBP-aangifte

 

Wat is vennootschapsbelasting (VPB)?

Vennootschapsbelasting is de belasting die een onderneming betaalt over de gemaakte winst. Per boekjaar wordt de belastbare winst berekend. 

De vennootschapsbelasting wordt afgekort als VPB. Deze belasting wordt alleen betaald door ondernemingen met een rechtspersoonlijkheid. 

Verstuur snel en eenvoudig je VPB-aangiften met Fiscaal-Online VPB-aangiften

VPB voor ondernemingen met een rechtspersoonlijkheid

Onder een onderneming met rechtspersoonlijkheid vallen bv's (besloten vennootschappen) en nv's (naamloze vennootschappen). Deze zijn verplicht om aangifte vennootschapsbelasting te doen. Daarnaast kunnen verenigingen en stichtingen ook verplicht worden tot het doen van VPB aangifte. Dit is alleen het geval wanneer deze een winstoogmerk nastreven of concurreren met ondernemers. De Belastingdienst beschouwt ze dan als ondernemers.

Ondernemingen zonder rechtspersoonlijkheid, zoals een eenmanszaak en een VOF, hoeven geen aangifte vennootschapsbelasting te doen. De winstaangifte is voor deze ondernemers onderdeel van de aangifte inkomstenbelasting

 

Hoe verstuur ik een VPB-aangifte?

De aangifte vennootschapsbelasting (VPB) kun je op verschillende manieren indienen. Natuurlijk kan dit via de website van de Belastingdienst, maar helaas loop je daar tegen een aantal beperkingen aan.

  • e-Herkenning is nodig 
  • Aantal in te vullen jaarrekeningen is beperkt. 

Veel ondernemingen en vooral administratiekantoren hebben daarom de voorkeur deze aangiftes te verzorgen met speciale software zoals Fiscaal-online.nl.

Wil je voor meerdere ondernemingen VPB-aangifte doen en is e-Herkenning voor deze ondernemingen je echt teveel gedoe? Of heb je meer dan 5 jaarrekeningen in je aangifte vennootschapsbelasting te verwerken?

Maak dan gebruik van Fiscaal-online VPB-aangifte. Je bent dan niet gelimiteerd in het aantal dochtermaatschappijen. Bovendien kun je hogere bedragen in je aangifte verwerken dan via de Belastingdienst. 

 

Wanneer moet de VPB-aangifte ingediend worden?

In principe moet de aangifte vennootschapsbelasting voor 1 juni van het volgende jaar ingediend worden. Heeft u uitstel aangevraagd of een afwijkend boekjaar? Dan krijgt u te maken met een andere datum.

Standaard zijn de deadlines aangifte vennootschapsbelasting over het voorgaande jaar gesteld op 1 juni. In de praktijk is dit voor veel ondernemingen niet haalbaar. Daarom vraagt met regelmatig uitstel voor de aangifte vennootschapsbelasting aan.

Boekjaar gelijk aan kalenderjaar

Is uw boekjaar gelijk aan het kalenderjaar? Dan moet u de aangifte indienen voor 1 juni van het volgende kalenderjaar.

Gebroken boekjaar

Heeft u een gebroken boekjaar? Dan doet u aangifte binnen 5 maanden na het einde van het boekjaar. Ook aangiftes voor verlengde boekjaren zijn mogelijk via Fiscaal-online.nl.

Kort boekjaar

Bij een kort boekjaar is de situatie iets anders. Als dit boekjaar eindigt op 31 december moet uw aangifte op 1 juni van het volgende jaar binnen zijn. Als het korte boekjaar eindigt in een andere maand, dan doet u aangifte voor 1 april van het volgende jaar.

Uitstel aanvragen vennootschapsbelasting

In de praktijk is de deadline voor veel ondernemingen niet haalbaar. Uitstel aanvragen kan op het beveiligde gedeelte van de internetsite van de Belastingdienst. Standaard krijgt u dan vijf maanden uitstel. Door gebruik te maken van de uitstelregeling belastingconsulenten vraagt u uitstel aan voor de aangifte vennootschapsbelasting voor meerdere ondernemingen tegelijk. U krijgt dan vaak uitstel tot 1 mei van het opvolgende jaar. De aangifte vennootschapsbelasting verstuurt u eenvoudig via de aangiftesoftware vennootschapsbelasting van Fiscaal-online.nl.

 

Hoe importeer ik een VPB-aangifte?

Het importeren van een aangifte vennootschapsbelasting kan via een RGS-export uit de jaarrekening of boekhouding. (RGS staat voor referentie grootboek schema, waarbij een standaard indeling van het rekeningschema wordt gehanteerd).

In aangifte vennootschapsbelasting Fiscaal-online VPB-aangifte importeer je cijfers van de Balans en Winst- en Verliesrekening eenvoudig vanuit je jaarrekeningen-software.
Je vindt deze import-optie onder Balans in de aangifte vennootschapsbelasting. Met één druk op de knop importeer je zowel de balans als de winst- en verliesrekening.

Beschikbare koppelingen

Bekijk de pagina Koppelingen om te zien vanuit welke jaarrekeningsoftware je jaarcijfers kunt importeren.

 

Is de aangifte vennootschapsbelasting geschikt voor fiscale eenheden?

Met de aangifte vennootschapsbelasting van Fiscaal-online.nl verstuurt u ook aangifte voor fiscale eenheden. Bij het invullen van aangifte geeft u bij de ‘Algemene gegevens’ aan of u aangifte doet voor een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting.

 

Onder ‘Fiscale eenheid’ vult u vervolgens de moedermaatschappij en alle dochtermaatschappijen in. Er zit geen limitering op het aantal dochtermaatschappijen. Bij ‘Belastingplichtige’ vult u de geconsolideerde balans en winst- en verliesrekening in.

 

Kan ik VPB-aangifte doen voor elk soort onderneming met Fiscaal-online VPB-aangifte ?

Fiscaal-online.nl VPB-aangifte is geschikt voor de meest voorkomende typen ondernemingen.  De aangifte voor agrarische ondernemingen en zeepscheepvaart (tonaageregeling) is hier (nog) geen onderdeel van.

Is dit voor jou een onmisbaar onderdeel? Laat het ons weten via info@fiscaal-online.nl. Bij voldoende vraag, nemen we het mee in de verdere ontwikkeling van onze aangiftesoftware.

 

Hoe geef ik verliezen van vorig jaar op?

Verliezen uit voorgaande jaren geef je op via de Verliesrekening > Belastbaar bedrag. Is er sprake van belastbare winst waarmee eventuele verliezen verrekend kunnen worden, dan zijn hiervoor invulvelden zichtbaat.

Is er sprake van te verrekenen verlies in het huidige jaar? Dat is enkel mogelijk in het geval van een negatieve belastbare winst.

 

Hoe boek ik negatieve reserves?

Heeft je onderneming negatieve reserves? Deze boek je op de Balans > Winstreserves > Ondernemingsvermogen. Overige reserves mogen per specificatie van de Belastingdienst niet negatief opgegeven worden.

 

Hoe wijzig ik een voorlopige aanslag (VA)?

Bij de aangifte vennootschapsbelasting is het mogelijk de voorlopige aanslag te wijzigen.

  • Ga naar Vennootschapsbelasting > Voorlopige aanslag.
  • Wijzig per onderneming de voorlopige aanslag Vennootschapsbelasting.

​De voorlopige aanslag is inbegrepen bij Fiscaal-online VPB-aangifte en biedt de mpogelijkheid voorlopige aanslag van het komende jaar te wijzigen. Het versturen van een wijziging voorlopige aanslag kost 5 credits. 

 

Wat kost Fiscaal-online.nl VPB-aangifte?

Met Fiscaal-online.nl VPB-aangifte verstuur je onbeperkt vpb-aangiftes voor alle perioden tot en met het jaar van je licentie. Je kunt dus ook aangiftes over voorgaande jaren verzenden, als dat nodig is. 

Bij de aanschaf van een licentie voor de VPB-aangifte zijn 5 credits inbegrepen. Daarmee verstuur je één aangifte vennootschapsbelasting. Wil je meer aangiftes versturen? Daarvoor schaf je eenvoudig extra credits aan. Credits zijn vanaf 15 cent beschikbaar, blijven onbeperkt geldig en zijn voor alle soorten aangiftes inzetbaar.

Kijk op onze prijzenpagina voor meer informatie over de tarieven

Uitstelregeling

 

Wat is de uitstelregeling belastingconsulenten?

De uitstelregeling belastingconsulenten biedt belastingconsulenten de mogelijkheid voor meerdere klanten gelijktijdig uitstel aan te vragen.

De uitstelregeling belastingconsulenten

Om in aanmerking te komen voor de uitstelregeling belastingconsulenten is ht van belang dat je btw-plichtig ondernemer bent. Daarnaast dien je bij de Belastingdienst als belastingconsulent geregistreerd te zijn. Je hebt dus een beconnummer.

Uitstelverzoeken volgens deze regeling worden ingediend via SBR. Met Fiscaal-online.nl Uitstelregeling  heb je keuze uit de uitstelregeling IB en VPB), deze zijn los verkrijgbaar.

Certificaat voor uitstelregeling belastingconsulenten

Om terugkoppeling op de Uitstelverzoeken te kunnen ontvangen heb je een PKIoverheid-certificaat nodig. De Belastingdienst koppelt tegenwoordig namelijk enkel digitaal terug. Naast de terugkoppeling ontvang je middels het certificaat ook bericht over je inleverschema. De Belastingdienst ververst dit bericht iedere dag. 

 

Tot wanneer kan ik uitstel aanvragen?

Uitstelverzoek particulieren

In principe dien je uitstelverzoeken voor 1 mei in. Er wordt dan uitstel verleend tot 1 september van dat jaar. Fiscale partners vragen afzonderlijk uitstel aan.
Voor buitenlandse belastingplichtigen en ondernemingen gelden andere voorwaarden.

Uitstelverzoek buitenlandse belastingplichtigen

De deadline voor uitstel van buitenlandse belastingplichtigen is 1 juli. Er wordt dan uitstel tot 1 november van dat kalenderjaar. Fiscale partners vragen afzonderlijk uitstel aan.

Deadline uitstel aangifte vennootschapsbelasting

Voor de aangifte vennootschapsbelasting geldt een andere regeling. Is het boekjaar gelijk aan het kalenderjaar? Zorg dan dat het uitstelverzoek voor 1 juni is ontvangen.

Is er sprake van een gebroken boekjaar? Zorg dan dat het uitstelverzoek binnen 5 maanden na het einde van het boekjaar is ontvangen.

Bij verkorte boekjaren die eindigen vóór 31 december moet het uitstelverzoek ontvangen zijn voor 1 april van het volgende jaar.

Uitstel aanvragen met de Beconregeling

Vraag eenvoudig uitstel aan met Fiscaal-online uitstelregeling IB en VPB eenvoudig uitstel aan tot 1 mei van het volgende jaar.  Importeer eenvoudig alle uitstelverzoeken en verstuur deze in een oogwenk naar de Belastingdienst.

 

Hoe selecteer ik het juiste soort uitstelverzoek?

Bij het aanvragen van uitstel voor IB of VPB wordt je gevraagd wat voor soort uitstelverzoek het betreft.

De Belastingdienst kent een viertal uitstelverzoeken:

Uitstelregeling belastingconsulenten
Met de Uitstelregeling belastingconsulenten vragen belastingconsulenten in één verzoek namens meerdere klanten uitstel aan voor het indienen van aangiftes. De uitstelregeling geldt zowel voor aangiftes van particulieren als voor aangiftes van ondernemingen.

Aanvullend uitstel
Voldoe je aan de gestelde voorwaarden? Dan kun je ook aanvullend uitstel (voorheen bijzonder en incidenteel uitstel) krijgen. Aanvullend uitstel is aan te vragen voor aangiften waarvoor je eerder uitstel hebt gekregen met de beconregeling.

  • Motiveer waarom u aanvullend uitstel wilt.

Aanvullend uitstel is mogelijk bij overmacht en calamiteiten en in onderstaande situaties:

  • De onderneming is een dochtermaatschappij van een buitenlandse moedermaatschappij.
  • De onderneming is gevestigd in Nederland en heeft een buitenlandse dochtermaatschappij.
  • Je klant is ernstig ziek
  • Jij (de belastingconsulent) bent ernstig ziek.
  • Relevante stukken zijn gestolen, of door brand verwoest.
  • Boekenonderzoek door de Belastingdienst.

Individueel uitstel
Individueel uitstel is uitstel voor 1 aangifte. Een belastingplichtige of  belastingconsulent kan individueel uitstel aanvragen.

 

Hoe verstuur ik een Uitstelregeling?

Met Fiscaal-online Uitstelregeling verstuur je onbeperkt uitstelverzoeken naar de Belastingdienst. Je licentie geeft aan tot welk aangiftejaar je uitstel kunt aanvragen. 

  • Ga in het hoofdmenu naar Uitstelregeling.  
    Het overzicht geeft een lijst weer van de ingevoerde uitstelregels.
  • Voeg uitstelregel toe door handmatige invoer of een import. De importfunctie werkt met Excel-bestanden.
  • Voer je beconnummer in en het fiscale nummer van de  particulier of onderneming (BSN/RSIN).
  • Vul de gegevens aan en kies de periode voor het uitstel.
  • Geef aan voor welke aangifte je uitstel aanvraagt (IB of VPB).
  • En selecteer het boekjaar.
 

Hoe importeer ik een uitstelregeling?

De snelste en eenvoudigste manier om uitstel voor je klanten aan te vragen met Fiscaal-online Uitstelregeling, is via een import.

  • Importeer alle uitstelverzoeken in één handeling en verstuur ze direct.
  • Zet alle benodigde informatie in een Excel-bestand.
  • Selecteer vervolgens per kolom welke informatie deze bevat.

Naam
Geef hier de naam van de particulier of onderneming waarvoor je uitstel aanvraagt op.

Nummer
Voer hier het fiscale nummer in. Dit kan de BSN van een particulier of het RSIN van een onderneming zijn.

Type
Vraag uitstel aan voor de IB- of VPB-aangifte.

DatumVan
Voer hier de start van het boekjaar in. Bij particulieren is dat altijd 1 januari.

DatumTot
Voer hier het einde van het boekjaar in. Bij particulieren is dat altijd 31 december.

Soort uitstelverzoek
Kies uit uitstel beconregeling, individueel, incidenteel, en bijzonder. Zie voor meer informatie Wat is het soort uitstelverzoek?

Motivatiecode
Geef bij incidenteel aan of het maatwerk betreft, of kies voor vrije tekst.

Motivatie uitleg
Is  er sprake van incidenteel uitstel en heb je gekozen voor vrije tekst? Geef dan hier de motivatie tot het incidenteel uitstel op.

Importeer je vanuit Excel? Gebruik dan dit praktische voorbeeldbestand!

 

Wat is een Servicebericht Uitstel (SBU)?

SBU staat voor Servicebericht Uitstel. Dit is de digitale terugkoppeling van de Belastingdienst over de ingediende uitstelverzoeken.

Om gebruik te kunnen maken van uitstelregeling belastingconsulenten  is een geldig PKIoverheid-certificaat nodig. De terugkoppeling van de uitstelverzoeken verloopt namelijk uitsluitend nog digitaal. 

Waaruit bestaat een SBU?

SBU wordt iedere week ververst door de Belastingdienst. Het servicebericht uitstel bestaat uit de volgende onderdelen:

Uitstelreacties

Hier vind je de status van het uitstelverzoek van de persoon of de onderneming waarvoor je uitstel hebt aangevraagd.  Daarnaast is zichtbaar welk type uitstel is aangevraagd. Tot slot is zichtbaar wanneer de aangifte ontvangen moet zijn.

Uitstelregeling Belastingconsulenten

Snel een eenvoudig al uw uitstel voor IB en VPB aanvragen? Met Fiscaal-online.nl Uitstelregeling importeer je eenvoudig alle gegevens vanuit Excel en verstuurt deze het direct naar de Belastingdienst.

 

Waarom bevat het ServiceBericht Uitstel geen inleverdatum?

In dat geval is aangifte niet verplicht. Vrijwillig aangifte doen kan meestal tot 5 jaar na afloop van een belastingjaar. Uitstel aanvragen is dus niet nodig.

 

 

Hoe vraag ik uitstel voor een verlengd boekjaar aan?

Is er sprake van een verlengd boekjaar? Voer dan een uitstelregeling in voor het jaar waarin het verlengd boekjaar start. De Belastingdienst checkt namelijk of de begindatum boekjaar overeenkomt met het jaar van uitstel. Het startjaar wordt verlengd, niet het tweede jaar. Dit is alleen mogelijk bij een uitstelverzoek voor de aangifte VPB.

Voorbeeld:
Een onderneming met een boekjaar van 01-07-2021 tot 31-12-2022 valt in de uitstelregeling 2021. Het boekjaar 2021 is dus verlengd.

 

Wat kost Fiscaal-online.nl Uitstelregeling?

Met Fiscaal-online.nl Uitstelregeling verstuur je onbeperkt uitstelverzoeken over de periodes waar je een licentie hebt en de jaren daarvoor. Voor het verzenden van uitstelverzoeken zijn geen credits nodig

Kijk op de prijzenpagina voor onze voordelige tarieven.

Deponeren

 

Wat kost Fiscaal-online.nl Deponeren?

Met Fiscaal-online.nl Deponeren verstuur je een onbeperkt aantal jaarrekeningen naar de Kamer van Koophandel, voor alle perioden tot en met het jaar van de licentie. Zo is het ook mogelijk om jaarrekeningen van voorgaande jaren te versturen. 

Kijk op de prijzenpagina voor onze voordelige tarieven.

 

Waaruit bestaat een KvK-deponering?

Vanuit Fiscaal-online is het mogelijk om de publicatiestukken voor bedrijfsklasse micro en klein te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Uitgebreide productinformatie vind je op de pagina deponeren jaarrekening.

Bij het deponeren van de jaarrekening zijn de volgende onderdelen beschikbaar.

  • Algemene gegevens
  • Beperkte of verkorte balans
  • Algemene toelichtingen op de jaarrekening (verschillend voor micro en klein)
  • Toelichting op de balans
  • Vaststelling en ondertekening van de jaarrekening.
 

Hoe werkt het deponeren bij de KVK?

Bij Fiscaal-online.nl is het mogelijk om de publicatiestukken voor micro én kleine entiteiten te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Voor de meeste ondernemingen is het verplicht om een (beperkte) jaarrekening te deponeren. Deze jaarrekening bestaat uit een balans met een eventuele toelichting.

Om een jaarrekening te deponeren bij de KVK handelt u als volgt:

  1. Kies de juiste onderneming in de lijst van ‘Ondernemingen‘.
  2. Ga naar het tabblad ‘Jaarrekeningen’.
  3. Voeg een jaarrekening toe via de groene button
  4. Kies het jaar waarvoor u de jaarrekening wilt deponeren*. Als er een aangifte VPB voor de onderneming bekend is in Fiscaal-online.nl, dan kunt u die balanscijfers direct importeren in uw publicatiestukken.
  5. Na het opslaan vult u alle benodigde informatie in.

*De optie tot deponeren van de jaarrekening is beschikbaar vanaf jaar 2019.

 

Hoe werkt het importeren van een jaarrekening?

Er zijn twee manieren om de jaarcijfers in de jaarrekening te importeren.

 

Importeren vanuit een bestaande aangifte vennootschapsbelasting

Als er in Fiscaal-online.nl een aangifte VPB voor het juiste jaar aanwezig is, importeert u de balanscijfers eenvoudig in uw jaarrekening. Bij het aanmaken van de jaarrekening zet u een vinkje bij de vraag ‘Gegevens uit de aangifte vennootschapsbelasting overnemen?’ De balans wordt dan automatisch overgenomen uit de aangifte.

 

Importeren vanuit een RGS-bestand

Net als bij de aangifte inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting is het ook bij de jaarrekening mogelijk om de cijfers te importeren vanuit een RGS-bestand. De meeste boekhoudpakketten hebben inmiddels een RGS-export beschikbaar. Dit kan een .csv-bestand of een .xml-bestand zijn. Deze importeert u in de jaarrekening onder ‘Balans’.

 

Kan een jaarrekening bij de KVK gedeponeerd worden? 

Ja. Alle verplichte jaarstukken voor zowel micro- als kleine ondernemingen kunnen probleemloos bij de Kamer van Koophandel gedeponeerd worden.

U vindt de optie voor het versturen van jaarrekeningen binnen het menu van een onderneming. Hier staat het tabblad ‘jaarrekeningen’.
Heeft u al een aangifte vennootschapsbelasting voor deze onderneming verstuurd? Dan kunt u eenvoudig alle balanscijfers inladen in uw deponering.

 

Kan er een volledige jaarrekening opgesteld worden?

Fiscaal-online.nl biedt geen volledige jaarrekeningsoftware. Ter ondersteuning van de aangifte vennootschapsbelasting is de licentie ‘Deponeren’ ontwikkeld.

Met deze licentie is het mogelijk om de verplichte onderdelen bij de KVK te deponeren. De software is niet gemaakt om volledige jaarrekeningen op te stellen en beperkt zich daarom tot de publicatiestukken voor bedrijfsklasse micro en klein. De meeste ondernemingen vallen in deze klasse.

 

Hoe werkt de terugkoppeling van een KVK-deponering?

Het invullen van de jaarcijfers voor de KvK-deponering werkt hetzelfde als de overige aangiftes. Voor u de jaarrekening instuurt kunt u deze exporteren naar een .pdf-bestand. Deze export laat u, indien nodig, controleren voor u de jaarrekening naar de Kamer van Koophandel verstuurt.

De Kamer van Koophandel ontvangt de gegevens van de jaarrekening en verwerkt deze in een eigen template. De jaarrekening zelf, zoals deze later op te vragen is bij de KvK, ziet er anders uit dan de export vanuit Fiscaal-online.nl. Na het insturen van de jaarrekening, ontvangt u vanuit de KvK een bevestiging per e-mail. Bij deze bevestiging wordt een bijlage meegestuurd. De bijlage is de definitieve jaarrekening, zoals deze bij de KvK op te vragen is.

Uitgebreide productinformatie vindt u op de pagina deponeren jaarrekening.

 

Kan er een correctie op een jaarrekening ingestuurd worden?

Een vastgestelde jaarrekening kan slechts één keer gedeponeerd worden bij de Belastingdienst. Het is daarom niet mogelijk om deze vaker in te sturen. Indien de jaarrekening nog niet is vastgesteld, kunt u deze opnieuw aanleveren nadat deze is vastgesteld. Dit geeft u aan in de jaarrekening bij ‘Extra informatie’ en bij ‘Vaststelling en ondertekening’.

Uitgebreide productinformatie vindt u op de pagina deponeren jaarrekening.

Machtigingen

 

Hoe werkt de VIA-aanvraag?

Via Fiscaal-online.nl kunt u nieuwe machtigingen aanvragen én bestaande machtigingen activeren.

Nieuwe machtiging aanvragen

Ga naar ‘Particulieren‘ en selecteer de particulier waarvoor u de VIA wilt aanvragen. Bij ‘Machtigingen’ ziet u de mogelijkheid tot het aanvragen van een machtiging voor de VIA.

Selecteer de actie ‘Machtiging aanvragen’ om de VIA-machtiging aan te vragen. Uw cliënt moet voor deze machtiging actief toestemming geven, door u een code door te geven. De cliënt ontvangt deze code per brief van de Belastingdienst. Let op: het aanvragen van een machtiging kan enkele weken in beslag nemen.

Nieuwe machtiging activeren

Als u een machtigingscode van uw cliënt heeft ontvangen kunt u de machtiging activeren. Kies hiervoor de actie ‘Machtiging activeren’. In het scherm vult u de activatietoken in om de machtiging te activeren. Als de token juist is, worden de VIA-gegevens automatisch opgevraagd. De status van de machtiging zal dan wijzigen in ‘Actief, VIA-gegevens ontvangen’. Let op: dit kan enige tijd duren.

Bestaande machtiging activeren

Ga naar ‘Particulieren‘ en selecteer de particulier waarvoor u de VIA wilt aanvragen. Bij ‘Machtigingen’ ziet u de mogelijkheid tot het aanvragen van een machtiging voor de VIA. Als u een bestaande machtiging heeft, kunt u via Fiscaal-online.nl de VIA-gegevens opvragen. Selecteer de actie ‘Bestaande machtiging’. De VIA-gegevens worden nu automatisch opgevraagd. De status van de machtiging zal dan wijzigen in ‘Actief, VIA-gegevens ontvangen’. Let op: dit kan enige tijd duren. 

 

Hoe zijn de VIA-gegevens te gebruiken?

Om de gegevens van de vooraf ingevulde aangifte (VIA) te gebruiken moet u een actieve machtiging van uw cliënt hebben. Daarnaast moet het verzoek voor de VIA-gegevens goedgekeurd zijn. De status vindt u bij de betreffende particulier onder ‘Machtigingen’.

 

Als de status Actief, VIA-gegevens ontvangen’ zichtbaar is, worden de vooraf ingevulde gegevens automatisch ingeladen in de aangifte inkomstenbelasting. De beschikbare gegevens zijn in de aangifte zichtbaar.

 

VIA gegevens overschrijven

Als u in de aangifte inkomstenbelasting (IB) de pagina opslaat, nadat u de VIA-gegevens hebt veranderd, worden deze overschreven. Het is op dat moment niet meer mogelijk om de VIA-gegevens terug te halen. Wilt u de originele gegevens terug in uw aangifte? Start dan een nieuwe aangifte.

 

Wat betekent de VIA-status?

Bij de vooraf ingevuld aangifte (VIA) zijn verschillende statussen mogelijk:

 

In behandeling

De VIA-machtiging is aangevraagd. De cliënt ontvangt een brief van de Belastingdienst met een code. Met deze code activeert u de machtiging.

 

Machtiging nog te activeren

Het machtigingsverzoek is succesvol verstuurd. Met de code die uw cliënt ontvangt kunt u de machtiging activeren.

 

Activatie in behandeling

De activatie van de machtiging is in behandeling. Zodra de machtiging goedgekeurd is, worden de VIA-gegevens opgehaald.

 

Actief, VIA-verzoek verstuurd

De VIA-gegevens worden opgevraagd.

 

Actief, VIA-gegevens ontvangen

De VIA-gegevens zijn nu te gebruiken. Deze worden automatisch in de aangifte zichtbaar.

 

Machtiging wordt ingetrokken

Uw verzoek om de machtiging in te trekken wordt verwerkt.

 

Inactief

De VIA-machtiging is ingetrokken.

 

Error

Er is iets misgegaan met de aanvraag. Probeer de aanvraag nogmaals te versturen.

 

Afgekeurd

De machtigingsaanvraag is afgekeurd door Belastingdienst. Als u niet weet waarom, kunt u het best contact opnemen met de Belastingdienst.

 

Fout bij activatie

Het kan zijn dat de activatiecode niet juist of niet meer geldig is. Probeer het nogmaals.

 

Actief, VIA-verzoek geweigerd

De machtiging is actief, maar de VIA-gegevens zijn niet opgehaald. Controleer of het certificaat in orde is en probeer het nogmaals.

 

VIA-machtiging particulieren aanvragen

Ga naar ‘Particulieren‘ en selecteer de particulier waarvoor u de vooraf ingevulde aangifte (VIA) wilt aanvragen. Bij ‘Machtigingen’ ziet u de mogelijkheid tot het aanvragen van een machtiging voor de VIA.

 

Selecteer de actie ‘Machtiging aanvragen’ om de VIA-machtiging aan te vragen. Uw cliënt moet voor deze machtiging actief toestemming geven, door u een code door te geven. De cliënt ontvangt deze code per brief van de Belastingdienst. Let op: het aanvragen van een machtiging kan enkele weken in beslag nemen.

 

Mogelijke acties VIA

Bij het aanvragen van de vooraf ingevulde aangifte (VIA) en de bijbehorende machtiging kunt u verschillende acties uitvoeren.

 

Machtiging aanvragen

Met deze actie verstuurt u een nieuwe aanvraag voor een VIA-machtiging.

 

Bestaande machtiging

Met deze actie geeft u aan dat er al machtiging voor de VIA bestaat. De VIA-gegevens zullen opgehaald worden.

 

Machtiging activeren

De machtiging is aangevraagd. Met deze actie activeert u de machtiging door het invoeren van de activatietoken die uw cliënt ontvangen heeft.

 

VIA-gegevens ophalen
Deze actie gebeurt in de meeste gevallen automatisch. Mocht u met een error te maken krijgen kunt u de VIA-gegevens opnieuw ophalen met deze actie.

 

Machtiging intrekken

Met deze actie trekt u de machtiging in. U ontvangt geen VIA-gegevens meer.

 

Machtiging opnieuw aanvragen

Met deze actie vraagt u een machtiging opnieuw aan, nadat deze is ingetrokken.

 

Machtiging verwijderen

Met deze actie verwijdert u de machtiging uit het systeem.

 

SBA machtiging particulieren en ondernemingen aanvragen

Ga naar ‘Particulieren‘ of ‘Ondernemingen‘ en selecteer de particulier waarvoor u de machtiging voor het servicebericht aanslag (SBA) wilt aanvragen. Bij ‘Machtigingen’ ziet u de mogelijkheid tot het aanvragen van een machtiging voor het SBA.

 

Selecteer de actie ‘Machtiging aanvragen’ om de SBA-machtiging aan te vragen. De machtiging wordt automatisch actief, tenzij uw cliënt aangeeft geen machtiging te verlenen. Let op: het aanvragen van een machtiging kan enkele weken in beslag nemen.

 

Wat betekend de SBA-status?

Bij het servicebericht aanslag (SBA) zijn verschillende statussen mogelijk:

 

In behandeling

De SBA-machtiging is aangevraagd. Als uw cliënt niets doet, wordt de machtiging automatisch goedgekeurd.

 

Actief

De machtiging is actief. Er is nog geen SBA ontvangen.

 

Actief, SBA ontvangen

De machtiging is actief en het SBA is ontvangen. Deze downloadt u via het PDF-icoontje.

 

Actief, fout bij ophalen

De machtiging is actief. Er is echter iets fout gegaan bij het ophalen van het servicebericht.

 

Machtiging wordt ingetrokken

Uw verzoek om de machtiging in te trekken wordt verwerkt.

 

Inactief

De machtiging is ingetrokken.

 

Mogelijke acties SBA

Bij het aanvragen van het servicebericht aanslag (SBA) en de bijbehorende machtiging kunt u verschillende acties uitvoeren.

 

Machtiging aanvragen

Met deze actie verstuurt u een nieuwe aanvraag voor een SBA-machtiging.

 

Bestaande machtiging

Met deze actie geeft u aan dat er al machtiging voor de SBA bestaat. De SBA-gegevens zullen opgehaald worden.

 

Machtiging intrekken

Met deze actie trekt u de machtiging in. U ontvangt geen SBA-gegevens meer.

 

Machtiging opnieuw aanvragen

Met deze actie vraagt u een machtiging opnieuw aan, nadat deze is ingetrokken.

 

Machtiging verwijderen

Met deze actie verwijdert u de machtiging uit het systeem.

 

Hoelang duurt het voor een machtiging actief is?

Wanneer u een nieuwe machtiging aanvraagt kan dat enkele weken in beslag nemen. De machtigingsprocedure voor de vooraf ingevulde aangifte (VIA) en het servicebericht aanslag (SBA) verloopt anders.

 

Duur machtiging VIA

Voor de VIA krijgt de cliënt een brief thuis met een code (activatietoken). De cliënt geeft deze code aan u door. Het duurt gemiddeld twee tot drie weken voor de cliënt de brief ontvangt. Daarnaast is het aan de cliënt wanneer hij/zij de code doorgeeft. Nadat de activatietoken is ingevoerd, duurt het ophalen van de VIA gegevens maximaal een aantal dagen.

 

Duur machtiging SBA

Bij het SBA is de procedure anders. De cliënt hoeft geen goedkeuring te geven, maar kan alleen aangeven wanneer hij/zij de machtiging niet wil verstrekken. De cliënt krijgt daarvoor een soort bedenktijd. Naast de twee tot drie weken voor de cliënt de brief ontvangt, kan daar nog één of twee weken bijkomen voordat de machtiging actief wordt.

 

Waarom zijn de machtigingen en berichten niet zichtbaar?

Om gebruik te maken van de machtigingen voor de VIA en het SBA heeft u een PKIoverheid-certificaat nodig. Zonder eigen PKIoverheid-certificaat kunt u geen gebruik maken van SBA’s of de VIA. Daarnaast wordt er gekeken naar uw licenties.

 

Zonder licentie voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) kunt u geen VIA of SBA voor de inkomstenbelasting ophalen. Het indienen van een machtigingsverzoek is ook alleen mogelijk met een correcte licentie.

 

Zonder licentie voor de aangifte vennootschapsbelasting (VPB) kunt u geen SBA voor de vennootschapsbelasting ophalen. Het indienen van een machtigingsverzoek is ook alleen mogelijk met een correcte licentie.

 

Hoe vraag ik een doorlopende machtiging aan?

De doorlopende machtiging is beschikbaar voor toeslagen, inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Met de doorlopende machtiging krijgt men langdurig automatisch de Serviceberichten aanslag (SBA) en/of gegevens van de vooraf ingevulde aangifte (VIA) binnen, zonder dat er elk belastingjaar opnieuw om toestemming gevraagd moet worden.

Het aanvragen van de doorlopende machtiging voor de inkomstenbelasting en/of toeslagen

Ga naar ‘Particulieren‘ en selecteer de particulier waarvoor u de doorlopende machtiging wilt aanvragen. In het tabblad ‘Machtigingen’ ziet u de mogelijkheid tot het aanvragen van de doorlopende machtigingen voor de inkomstenbelasting of voor de toeslagen. Selecteer de actie ‘Machtiging aanvragen’ om de doorlopende machtiging aan te vragen.

De doorlopende machtiging kan ook voor meerdere particulieren ineens worden aangevraagd. Ga naar ‘Particulieren’ en selecteer de betreffende particulieren. Vervolgens selecteert u onderin het scherm de actie  ‘Doorlopende machtiging aanvragen’.

Het aanvragen van de doorlopende machtiging voor de vennootschapsbelasting

Ga naar ‘Ondernemingen‘ en selecteer de onderneming waarvoor u de doorlopende machtiging wilt aanvragen. In het tabblad ‘Machtigingen’ ziet u de mogelijkheid tot het aanvragen van de doorlopende machtigingen. Selecteer de actie ‘Machtiging aanvragen’ om de doorlopende machtiging aan te vragen.

De doorlopende machtiging kan ook voor meerdere ondernemingen ineens worden aangevraagd. Ga naar ‘Ondernemingen’ en selecteer de betreffende ondernemingen. Vervolgens selecteert u onderin het scherm de actie ‘Doorlopende machtiging aanvragen’.

Toeslagen

 

Welke toeslagen kunnen aangevraagd worden?

Via Fiscaal-online.nl kunnen de volgende toeslagen aangevraagd, gewijzigd of stopgezet worden.

Huurtoeslag
Het aanvragen, wijzigen en stopzetten van huurtoeslag is mogelijk. Ook het doorgeven van huurwijzigingen is hierbij mogelijk.

Zorgtoeslag
Het aanvragen, wijzigen en stopzetten van zorgtoeslag is mogelijk. 

Kindgebonden budget
Het aanvragen, wijzigen en stopzetten van kindgebonden budget is mogelijk. 

Kinderopvangtoeslag
Het aanvragen, wijzigen en stopzetten van kinderopvangtoeslag is mogelijk. Ook het doorgeven van wijzigingen in de opvang, of de tarieven van de opvang is mogelijk.

Daarnaast is het mogelijk om wijzigingen in het inkomen door te geven. Dit kan effect hebben op de hoogte van de toeslagen.

 

Hoe werkt een aanvraag voor toeslagen?

Toeslagen aanvragen voor particulieren kan op twee manieren.

  1. Start een nieuwe aangifte onder ‘Inkomstenbelasting‘. Hier staat het tabblad ‘Toeslagen. Met de groene knop start u een nieuwe aanvraag. Selecteer de particulier en het bijbehorende belastingjaar, en start de aanvraag voor toeslagen.
  2. Onder ‘Particulieren‘ selecteert u de particulier waarvoor u de toeslagen wilt aanvragen. Onder het tabblad ‘Aangiftes’ ziet u het overzicht van alle aangiftes van deze particulier. Met de groene knop start u een nieuwe aanvraag. Selecteer het juiste belastingjaar en start de aanvraag voor toeslagen.
 

In welke gevallen kunnen toeslagen niet aangevraagd worden?

In een aantal situaties is het niet mogelijk om via SBR een aanvraag of wijziging van toeslagen te doen. In deze situaties moet u de aanvraag of wijziging direct bij de Belastingdienst doorgeven.

Algemeen

  • De belastingplichtige of partner is nog getrouwd maar ze wonen niet op hetzelfde adres.
  • Trouwen, scheiden, geboorte, overlijden en verhuizen.
  • Er kan geen aanvraag worden ingediend als de belastingplichtige of partner al is betrokken in een lopende toeslag en u doet een aanvraag voor diezelfde toeslag.
  • De belastingplichtige of partner is niet woonachtig in Nederland.
  • Het afmelden van toeslagpartners.

Zorgtoeslag

  • De belastingplichtige of partner is gedetineerd, militair, gemoedsbezwaarde of niet verzekerd.

Huurtoeslag

  • In het geval dat er sprake is van onderhuur.

Kindgebonden budget

  • Één of meerdere kinderen is niet woonachtig in Nederland.

Kinderopvangtoeslag

  • De belastingplichtige of partner ontvangt een bijdrage kinderopvang van de gemeente of het UWV.
 

Hoeveel kost een aanvraag voor toeslagen?

Een aanvraag van toeslagen kost 1 credit per ‘aanvraag naar de Belastingdienst’. Wanneer u meerdere toeslagen aanvraagt kost dat meer credits.

Voorbeeld: U vraagt voor een belastingplichtige zowel huurtoeslag als zorgtoeslag aan. Dan kost dit 2 credits.

Voorbeeld: U vraagt voor 4 kinderen kindgebonden budget aan. Dan kost dit 4 credits.

 

Wat kost de licentie toeslagen?

Het aanvragen van toeslagen is onderdeel van de aangifte inkomstenbelasting. Heeft u een licentie voor de ib-aangifte? Dan kunt u ook met dezelfde licentie ook toeslagen aanvragen. Toeslagen zijn altijd aan te vragen voor het huidige belastingjaar, waar de inkomstenbelasting over het voorgaande jaar geldt.

Voorbeeld: Met een licentie aangifte inkomstenbelasting 2019 vraagt u toeslagen voor 2020 aan.

Rapportage

 

Hoe werkt de aanbiedingsbrief bij de rapportage?

Bij het exporteren van een aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting kunt u gebruikmaken van een aanbiedingsbrief bij de rapportage. (Dit geldt ook voor de voorlopige aanslagen.) Als u kiest voor ‘Exporteren’ in een aangifte óf het overzicht, komt u op een pagina met de exportmogelijkheden. Hier kiest u welke onderdelen u wilt exporteren en of u gebruik wilt maken van een aanbiedingsbrief.

Geen aanbiedingsbrief

Kiest u voor deze optie? Dan zal de rapportage alleen de aangevinkte onderdelen bevatten. Er is geen aanbiedingsbrief aanwezig.

Standaard aanbiedingsbrief

Er is een standaard aanbiedingsbrief beschikbaar. Als u deze optie kiest wordt de rapportage voorzien van een vooraf opgemaakt brief.  Per aangiftesoort is een andere standaard aanbiedingsbrief beschikbaar. U kunt deze bekijken door een aangifte te exporteren met de optie ‘Standaard aanbiedingsbrief’.

Aangepaste aanbiedingsbrief

Wilt u de standaard aanbiedingsbrief aanpassen? Dat is mogelijk. U bent vrij in het aanpassen van de brief naar uw smaak en stijl. Als u kiest voor ‘Aangepaste aanbiedingsbrief’ verschijnt er een tekstveld waarin u zelf uw aanbiedingsbrief kunt samenstellen. De standaard aanbiedingsbrief is voor u klaargezet om aan te passen.

Onder het tekstveld staan twee knoppen. Onder de knop ‘Beschikbare waarden’ vindt u alle informatie die u in de aanbiedingsbrief kunt gebruiken. Dit werkt door middel van het plaatsen van een code tussen [blokhaken]. Deze codes worden in de pdf-export automatisch vervangen door de juiste waarden. Daarnaast is er een knop ‘Reset brief’ beschikbaar. Met deze optie reset u de aangepaste aanbiedingsbrief naar de standaardbrief. Let op: Deze handeling is niet terug te draaien.

 

Wat zijn de mogelijkheden van een aanbiedingsbrief?

Voor de aangifte inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting (en de voorlopige aanslag) is een aanbiedingsbrief beschikbaar. Deze brief kunt u naar eigen smaak vormgeven. De belangrijkste mogelijkheden zijn voor u opgesomd op volgorde van de weergave in het tekstveld.

Plakopties
Het is mogelijk om een aanbiedingsbrief te plakken vanuit een andere bron. De optie ‘plakken vanuit Word’ zorgt ervoor dat de opmaak vanuit uw Word-bestand behouden blijft.

Spellingscontrole
Het is mogelijk om de spelling in uw aanbiedingsbrief te controleren.

Link invoegen / wijzigen
In uw brief kunt u gebruikmaken van links naar bijvoorbeeld uw website of een andere bron. U kunt de tekst, de link en het doelvenster opgeven.

Afbeelding
Het is mogelijk om afbeeldingen, zoals uw logo, toe te voegen aan de aanbiedingsbrief. Deze afbeelding kunt u niet opslaan op onze servers, maar moet ergens anders online geplaatst worden. Bij ‘Afbeelding’ voert u dan de link naar de afbeelding in. U kiest de gewenste afmetingen en voegt de afbeelding toe aan de brief.

U kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van de website https://www.mupload.nl/ om een afbeelding online te plaatsen. Heeft u een eigen website? Gebruik dan de link naar bijvoorbeeld het logo op uw website. Gebruik altijd de link met de extensie (.jpg, .png, etc.)

Tabel
Voeg eenvoudig een tabel toe met de door u gekozen instellingen.

Horizontale lijn
Voeg een horizontale (scheidings)lijn toe aan de aangifte.

Speciale tekens
Kies een speciaal teken om toe te voegen aan uw aangifte.

Broncode
De opgemaakte versie verandert in een weergave in html.

Tekstopmaak
Kies voor dikgedrukte, schuingedrukte, doorgestreepte tekst. Of verwijder alle opmaak.

Opsommingen
De optie tot een opsomming mét of zonder getallen.

Citaatblok
Voeg een citaat toe aan uw brief.

Tekstgrootte en stijl
Kies de stijl van de geselecteerde tekst en bepaalde de grootte voor bijvoorbeeld titels. (kop 1, kop 2, etc.)

 

Waarom wordt de aangepaste aanbiedingsbrief niet opgeslagen?

Er is geen aparte knop om de aangepast aanbiedingsbrief op te slaan. U exporteert een aangifte met de aangepaste aangiftebrief om te kijken hoe deze eruit ziet. Op dat moment wordt de aangepaste brief automatisch opgeslagen. Het opslaan gebeurt dus door een export te maken. Op deze manier krijgt u per aangiftesoort een eigen aangepaste brief.

 

Hoe een aangifte exporteren?

Voor alle aangiftes is een export beschikbaar in de vorm van een pdf-bestand. U exporteert een aangifte op twee manieren.

  1. U kiest in de aangifte voor de optie ‘exporteren’. Deze vindt u (afhankelijke van de aangifte) aan het einde van de aangifte. Dit kan op de pagina in de aangifte zijn, of onderaan de laatste pagina (voor de aangifte inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting).
  2. In de lijstweergave (het overzicht) van een bepaalde aangifte klikt u rechts op het pdf-icoontje in de juiste regel. Zo exporteert u vanuit de lijst-weergave direct een aangifte.

Voor de uitstelregeling en de opgaaf ICP is naast een pdf-export ook een export naar Excel beschikbaar. Bij de aangifte inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting (en de voorlopige aanslagen) is het bovendien mogelijk om een aanbiedingsbrief toe te voegen.

 

Waarom wordt een waarde in de aanbiedingsbrief niet vervangen?

Bij de export staat onder het tekstveld een knop met ‘Beschikbare waarden’. Deze waarden kunnen met [blokhaken] in de aanbiedingsbrief worden gebruikt.

Mocht het voorkomen dat een gebruikte waarde niet vervangen wordt kan dat verschillende oorzaken hebben.

De waarde wordt getoond tussen [blokhaken] en niet vervangen
Als de waarde niet vervangen wordt betekent dit dat deze niet bestaat voor die aangifte. Per aangifte kunnen er andere waarden gebruik worden. Voor de vennootschapsbelasting heeft u andere beschikbare waarden dan voor de inkomstenbelasting. Controleer daarnaast of de tekst inclusief de blokhaken goed is overgenomen.

De waarde wordt niet weergegeven (leeg of geen tekst)
De meeste waarden worden uit de betreffende aangifte gehaald. Gebruikt u een waarde van een veld dat niet ingevuld is, dan is het mogelijk dat deze ook niet vervangen wordt.
Voor de consulentgegevens wordt ook gebruikgemaakt van de ‘Consulentgegevens’ in de ‘Algemene gegevens‘. Controleer of deze ingevuld zijn.

 

Hoe kan ik een aangifte exporteren naar word?

Voor de aangiftes Inkomstenbelasting en Vennootschapsbelasting is een export beschikbaar in de vorm van een Word-document. U exporteert een aangifte op twee manieren.

  1. U kiest in de aangifte voor de optie ‘exporteren’. Deze vindt u aan het einde van de aangifte. Onderaan de laatste pagina ziet u twee opties. Exporteren naar PDF en exporteren naar Word.
  2. In de lijstweergave (het overzicht) van een bepaalde aangifte klikt u rechts op het Word-icoontje in de juiste regel. Zo exporteert u vanuit de lijst-weergave direct een aangifte.

De export naar een Word-document kan afwijken van een export naar een Pdf-document. Dit kan komen voor verschillende versies van Word of bepaalde instellingen op de computer van de gebruiker.

Om de inhoudsopgave in Word te activeren moet in het bestand altijd ‘Bewerken inschakelen’ ingeschakeld worden.

Daarnaast kan deze, of een vergelijkbare, melding te zien zijn:

Kies voor ‘Ja’ als u gebruik wilt maken van de automatisch gegenereerde inhoudsopgave in Word.

Werkwijze

 

Hoe te starten met Fiscaal-online.nl

Fijn dat u voor fiscaal-online.nl kiest! Nadat u een proefaccount heef aangemaakt om alle onderdelen gratis en vrijblijvend uit te proberen, heeft u besloten om aan de slag te gaan met Fiscaal-online.nl. 

Via uw proefaccount kunt u gemakkelijk uw gewenste licenties aankopen via ‘uw Gebruikersnaam> Licenties> Account uitbreiden> kies de gewenste licentie en de betaalmethode. Hierna kunt u daadwerkelijk via Fiscaal-online.nl aangiften versturen. 

Credits koopt u aan als betaalmiddel om aangiften te verzenden via ‘uw Gebruikersnaam> Credits> Credits bestellen.

Links in het rode menu vindt u uw dashboard en alle gebruikersopties. Hier kunt u uw klanten (particulieren en ondernemingen) toevoegen. Hierna kunt u uw aangiften aanmaken.

In onze support-omgeving kunt u gemakkelijk uw informatie opzoeken. Ook kunt u via info@fiscaal-online.nl terrecht voor vragen bij onze Costumer Care.

 

Wat zijn ondernemingen en particulieren?

Particulieren zijn klanten voor wie u de aangiften inkomstenbelasting verstuurt. Dit kan een particulier of ondernemer (ZZP'er of eenmanszaak) zijn.

Afhankelijk van de aangifte die u wilt versturen valt een eenmanszaak of ZZP'er onder ‘Particulieren’ of ‘Ondernemingen’. De aangifte inkomstenbelasting is gericht op particulieren. Als dat een ondernemer betreft vult u de gegevens van de onderneming in als u in de (winst)aangifte zit.
Voor de btw-aangifte, suppletie en opgaaf ICP wordt de eenmanszaak als onderneming gezien. Het kan dus voorkomen dat u de particulier en onderneming los moet invoeren bij ‘Particulieren’ en ‘Ondernemingen’.

Een onderneming maakt u aan als u een aangifte vennootschapsbelasting, de btw-aangifte, eem suppletie of ded opgaaf ICP wil versturen.

 

Hoe ondernemingen of particulieren toevoegen of importeren?

In het hoofdmenu staan de onderdelen ‘Ondernemingen’ en ‘Particulieren’. Dit is de snelste en eenvoudigste manier om ondernemingen toe te voegen of te importeren. Als u kiest voor ‘Onderneming/Particulier toevoegen’ kunt u de gegevens voor een onderneming of de particulier handmatig invoeren, of (in bulk) importeren vanuit een Excel-bestand. Via deze weg importeert u eenvoudig alle ondernemingen waarvoor u aangifte wilt doen.

Voor het importeren van ondernemingen en partuclieren zijn voorbeeldbestanden aanwezig.

Bij het aanmaken van een aangifte kunt ook een onderneming of particulier toevoegen door op de + te klikken naast de selectie van de onderneming en particulier. Dezen zijn hierna ook te vinden in het overzicht ‘Ondernemingen’ en 'Particulieren'.

Bij ondernemingen zijn de volgende gegevens verplicht om in te vullen:
- Bedrijfsnaam
- Naam contactpersoon
- Adres
- Postcode
- Plaats
- Telefoonnummer


Bij particulieren zijn de volgende gegevens verplicht om in te vullen:
- Voorletters
- Achternaam

- Geboortedatum
- BSN nummer

 

 

Hoe wordt een aangifte voor een onderneming gestart?

Een aangifte voor een onderneming kan op twee manieren worden gestart.

Of u selecteert bij de aangifte de onderneming uit de lijst of u voegt bij het aanmaken van een aangifte een nieuwe onderneming toe. Om de aangifte te starten heeft u de optie tot het importeren van de gegevens of het handmatig invoeren van de juiste cijfers. Voor ondernemingen maakt u de volgende aangiftes:

  • Btw-aangifte
  • Suppletie omzetbelasting
  • Opgaaf ICP
  • Aangifte vennootschapsbelasting

Bij de aangifte vennootschapsbelasting heeft u de mogelijkheid tot het importeren van de cijfers uit de Balans en Winst- en verliesrekening. Deze optie vindt u in de aangifte bij ‘Balans’.

 
 

Hoe wordt een aangifte voor een particulier gestart?

Een aangifte voor een particulier kan op twee manieren worden gestart. Of u selecteert bij de aangifte inkomstenbelasting de particulier uit de lijst of u voegt bij het aanmaken van een aangifte een nieuwe particulier toe. De particulieren worden alleen gebruikt voor de aangifte inkomstenbelasting.

Hierbij heeft u de optie tot verschillende aangiftes. Wilt u een aangifte starten voor fiscale partners die samen aangifte doen? Dan selecteert u aangever én partner bij het starten van de aangifte. Hier selecteert u ook of het een particuliere aangifte of een winstaangifte (voor ondernemers) betreft.

Gebruikersaccount

 

Is het mogelijk om meerdere gebruikers toe te voegen?

U kunt het account met meerder personen tegelijk inloggen in uw gebruikersaccount. Het is op dit moment niet mogelijk om meerdere gebruikers aan te maken binnen hetzelfde account.

 

E-mail voorkeuren wijzigen

U kunt gemakkelijk uw gegevens en e-mailvoorkeur wijzigen in uw gebruikersaccount. Dit doet u door:
In te loggen en op uw gebruikersnaam te klikken rechts boven in de hoek> kies account wijzigen> kies het tabblad e-mailinstellingen> vink de opties uit> klik onderin de pagina op de groene opslaan-knop

 

Hoe kan een account verwijderd worden?

Uw account van Fiscaal-online.nl verloopt nooit. Zo blijft u altijd (gratis) toegang tot uw gegevens houden. Mocht u het account willen beëindigen dan kunt u contact opnemen via info@fiscaal-online.nl. Onze Customer Care kan het account voor u verwijderen. Uw historische gegevens kunt u dan niet meer inzien. 

 

Proefaccount

Met een proefaccount kunt u alle onderdelen van Fiscaal-online.nl gratis en vrijblijvend uitproberen voor een onbeperkte periode. Enkel het daadwerkelijk versturen van aangiften is hierbij niet mogelijk. Indien u uw proefaccount omzet naar een betaald account worden alle gegevens van het proefaccount mee overgezet.

U kunt links in het rode menu alle onderdelen van fiscaal-online.nl uitproberen.

 

 

Blijft een account toegankelijk na beëindiging van de licentie?

U kunt altijd inloggen en uw historische aangiften inzien. Ook als u geen actieve licentie meer heeft blijft u toegang houden tot uw gegevens en aangiften. Wij vragen geen inzage-kosten. Wilt u toch weer een licentie? Dan gaat u eenvoudig verder waar u gebleven bent door de licentie te activeren via uw gebruikersaccount.

 

Hoe kunnen gegevens gewijzigd worden?

 

Onder ‘Accountgegevens’ wijzigt u op ieder moment uw bedrijfsgegevens. U kunt uw naam, telefoonnummer en adresgegevens wijzigen. Het wijzigen van een gebruikersnaam is helaas niet mogelijk.

Heeft u afwijkende factuurgegevens? Deze wijzigt u ook eenvoudig onder ‘Accountgegevens’. Vink hiervoor de optie ‘Factuurgegevens wijken af van bovenstaande gegevens’ aan.

Licenties

 

Wat kost de licentie btw-aangifte?

De licentie btw-aangifte kost slechts 99,95 per jaar. Met een licentie verstuurt u een onbeperkt aantal btw-aangiften tot en met het jaar van uw licentie. Het is ook nog mogelijk om btw-aangiften over voorgaande jaren te versturen.

Bij de aanschaf van een licentie voor de btw-aangifte ontvangt u 12 credits. Daarmee verstuurt u 12 aangiften.

Voorbeeld:

Bij aanschaf van de licentie ontvangt u 12 credits. Met deze credits verstuurt u voor één onderneming maandelijks de aangifte. U kunt ook voor 3 ondernemingen de kwartaalaangiften voor een heel jaar versturen of voor 12 ondernemingen de jaaraangifte.

 

Hoe en wanneer wordt de pakketkorting berekend?

Indien u meerdere licenties afneemt, kunt u in aanmerking komen voor pakketkorting. Deze pakketkorting wordt direct bij het afrekenen verrekend.

Btw compleet

Consulent

Fiscaal Totaal

Btw-aangifte

Aangifte IB Winst

Pakket Btw-compleet

Opgaaf ICP

Aangifte IB Particulier

Pakket Consulent

Btw-nummer controle

Aangifte VPB

 

Suppletie

Uitstelregeling

 

Incl. 36 credits

Incl. 10 credits

Incl. 100 credits

€299,-

€499,-

€799,-

Breidt u gedurende het jaar uw licenties uit, zodat u tot dezelfde samenstelling als één van de pakketten komt? Dan wordt de pakketkorting automatisch bij de verlenging verrekend. 

 

Wordt een licentie automatisch verlengd?

De licenties worden automatisch per kalenderjaar verlengd. De automatische verlenging kan in het account beheerd worden via ‘Gebruikersnaam> Licenties> Automatische verlenging beheren’. Hier kan een vinkje uitgeschakeld worden indien het abonnement wordt opgezegd. Dit vinkje werkt per licentie en dient vóór 1 december van het huidige jaar doorgegeven te worden.

Uw account blijft wel bestaan, maar wordt op non-actief gezet waardoor u uw verstuurde aangiften kunt blijven inzien.

 

Wanneer verloopt een licentie?

Licenties worden afgegeven per belastingjaar. Onder ‘Licenties’ ziet u per licentie over welke tijdvakken u aangiften kunt versturen. Ook als u geen actieve licentie meer heeft behoudt u het recht tot het versturen van aangiften tot het aangegeven jaar.

Voorbeeld:
U heeft geen licentie meer, maar moet toch nog een aangifte versturen over vorig jaar. Als u een licentie heeft t/m vorig jaar kunt u deze aangifte toch gewoon versturen. Althans, zolang de systemen van de Belastingdienst aangiften over die periode accepteren.

Uw account verloopt overigens nooit. U kunt altijd inloggen en uw aangiften bekijken. Wilt u toch weer een licentie, dan kunt u eenvoudig verder waar u gebleven bent. Wij vragen geen inzage-kosten. Mocht u het account willen laten verwijderen dan kunt u contact opnemen via info@fiscaal-online.nlLet op: Als het account eenmaal verwijderd is, is deze niet meer te heropenen.

 

Wat kost de licentie Vpb-aangifte? 

Een licentie voor de aangifte vennootschapsbelasting kost slechts 299,95 per jaar. Met een licentie verstuurt u een onbeperkt aantal vpb-aangiftes voor alle perioden tot en met het jaar van uw licentie. Zo verstuurt u ook nog aangiftes over voorgaande jaren, als dat nodig is.

Bij de aanschaf van een licentie voor de VPB-aangifte ontvangt u 5 credits. Daarmee verstuurt u één aangifte vennootschapsbelasting. Indien u meer aangiftes wilt versturen heeft u geen extra licentie nodig. U kunt eenvoudig extra credits aanschaffen om meer aangiftes te versturen. Credits zijn vanaf 15 cent beschikbaar, blijven onbeperkt geldig en zijn voor alle licenties te gebruiken.

Credits

 

Waar zijn credits voor nodig?

Bij Fiscaal-online.nl betaalt u alleen voor wat u gebruikt. Naast de standaard licentie vragen wij credits per verstuurde aangifte. Zo betaalt u alleen voor de aangiftes die u verstuurt. U hoeft dus nooit een licentie t/m 100 aangiftes of een andere staffel af te nemen. Wel zo eerlijk vinden wij.

Hoeveel credits kost een aangifte?

Btw-aangifte 1 credit per succesvol verstuurde aangifte
Suppletie 1 credit per succesvol verstuurde aangifte
Opgaaf ICP 1 credit per succesvol verstuurde aangifte
Btw-nummer controle Onbeperkt, zonder credits
Uitstelregeling Belastingconsulenten Onbeperkt, zonder credits
Aangifte vennootschapsbelasting 5 credits per succesvol verstuurde aangifte
Aangifte inkomenstebelasting 5 credits per succesvol verstuurde aangifte (per particulier)

Bij aanvang ontvangt u credits om voor minimaal een heel jaar aangifte te kunnen doen (12 of 5 credits, afhankelijk van de licentie). Via ‘Credits’ kunt u eenvoudig nieuwe credits aanschaffen. Uw credits blijven altijd geldig, dus het kan lonen om groter in te kopen.

 

Blijven credits altijd geldig?

Ja. Uw credits blijven altijd geldig. Het kan dus lonen om groter in te kopen, zodat u per aangifte goedkoper uit bent. U heeft uiteraard wel een licentie nodig om de aangiftes te versturen.

IB-aangifte

 

Wat is inkomstenbelasting?

Inkomstenbelasting is belasting over het inkomen. Het af te dragen bedrag hangt af van je inkomen en vermogen. De inkomensbelasting bestaat uit een drietal boxen, ieder met een eigen belastingtarief.

Box 1

In box 1 worden het inkomen uit werk en woning belast. Het belastbaar inkomen wordt berekend door alle inkomsten bij elkaar op te tellen. Is er sprake van aftrekposten? Dan worden deze op het inkomen in mindering gebracht. De volgende inkomstenbronnen vallen in box 1:

  • Loon uit dienstverband;
  • Winst uit onderneming;
  • Inkomen uit overige werkzaamheden, bijvoorbeeld freelance opdrachten;
  • Sociale uitkeringen en pensioen;
  • Inkomen uit lijfrente producten;
  • Inkomen uit een transitievergoeding;
  • Ontvangen alimentatie;
  • Eigenwoningforfait

Box 2

In box 2 wordt het inkomen uit aanmerkelijk belang belast. Er is sprake van aanmerkelijk belang als een belastingplichtige tenminste 5% van het aandeelkapitaal bezit. Dit geldt alleen voor aandeel in een nv, bv of een coöperatie. Bij de 5%-eis wordt er ook rekening gehouden met indirecte belangen en het belang van de partner.

Box 2 kent twee soorten voordelen. Deze voordelen komen uit dividend en uit vervreemding. Die vervreemdingsvoordelen ontstaat uit bijvoorbeeld de verkoop van aandelen. De kosten die te maken hebben met deze inkomsten zijn vaak aftrekbaar. Alle voordelen uit box 2 worden belast tegen een vast belastingtarief.

Box 3

In box 3 wordt het vermogen uit sparen en beleggen belast. Hierbij houdt de Belastingdienst rekening met een heffingsvrij vermogen. Tot het vermogen behoort de waarde van spaargeld, beleggingen en bijvoorbeeld een tweede huis. Zijn er schulden? Dan worden deze voor de belasting in box 3 van het vermogen afgetrokken. Hierdoor wordt het belastbaar inkomen lager. Een voorwaarde hiervoor is wel dat de schulden hoger zijn dan de schuldendrempel.

Tip: maak gebruik van aangiftesoftware inkomstenbelasting om snel en eenvoudig uw IB-aangiften in te dienen.

 

Hoe kan een voorlopige aanslag (VA) gewijzigd worden?

Bij de aangifte inkomstenbelastingbelasting is het ook mogelijk om de voorlopige aanslag te wijzigen.

Onder het onderdeel ‘Inkomstenbelasting’ is een tabblad ‘Voorlopige aanslag’ te vinden. Hier kunt u per particluier de voorlopige aanslag inkomstenbelasting wijzigen. De voorlopige aanslag is onderdeel van de licentie inkomstenbelasting en geeft recht op het wijzigen van de voorlopige aanslag van het komende jaar. Het versturen van een wijziging voorlopige aanslag kost 5 credits.

 

Hoe wordt een partner-aangifte inkomstenbelasting gestart?

Is er sprake van een fiscale partner? Dan geeft u dat voor het starten van een ib-aangifte aan. Vink het vakje aan bij de vraag ‘Wilt u een aangifte starten met een fiscale partner?’. Deze vraag wordt gesteld bij het aanmaken van een nieuwe aangifte.

 

Als de aangifte eenmaal is gestart, kunt u het wel/niet hebben van een fiscale partner niet meer wijzigen. Wilt u dat wijzigen? Verwijder de aangifte en start een nieuwe aangifte. Het is niet mogelijk om meerdere aangiftes te starten voor dezelfde particulier voor hetzelfde tijdvak.

 

Ben ik verplicht aangifte inkomstenbelasting te doen?

De Belastingdienst bepaalt of je verplicht bent aangifte te doen. De hoogte van het inkomen is dan niet van belang. De uitnodiging tot het doen van een aangifte ontvang je vaak in januari of februari per post of via Mijn Overheid.

Met Fiscaal- online Aangifte inkomstenbelasting van Fiscaal-online.nl doe je snel en eenvoudig belastingaangifte.

Heb je geen uitnodiging tot aangifte ontvangen, dan kan toch een aangifteplicht gelden.  De wetgever verplicht de belastingplichtige om dan uit eigen beweging om aangifte te doen. Bijvoorbeeld wanneer de belastingplichtige veel vermogen heeft, of in geval van inkomsten waarover geen belasting is ingehouden.

Geen aangifteplicht, maar je wilt toch aangifte doen?

Ook wanneer voor jou geen aangifteplicht geldt, kan het toch slim zijn om aangifte te doen. Bijvoorbeeld je slechts een gedeelte van het jaar bij een werkgever hebt gewerkt. De werkgever houdt vaak dan teveel loonheffing in.  Ook wanneer je veel zorgkosten hebt, is het verstandig alsnog aangifte te doen. Zo kun je de zorgkosten aftrekken in je aangifte. Wil je aangifte doen? Dit kan tot vijf jaar na het  terug met de juiste software. Bij Fiscaal-online.nl doet u onbeperkt aangifte inkomstenbelasting voor particulieren én ondernemers.

 

Hoe doe ik aangifte inkomstenbelasting?

Aangifte inkomstenbelasting kun je op verschillende manieren doen. De meeste particulieren versturen deze aangifte gratis via de website van de Belastingdienst. Een belastingconsulent loopt bij het doen van aangiftes via de Belastingdienst vaak tegen beperkingen aan. De aangiftesoftware van Fiscaal-online.nl is dan dé oplossing!

Voor welke datum moet ik aangifte doen?

Het is van belang dat je aangifte inkomstenbelasting vóór  1 mei door de Belastingdienst is ontvangen. Doe je te laat aangifte? Dan bestaat de kans dat je een verzuimboete ontvangt. Vraag daarom tijdig uitstel tot 1 september aan.

Aangifte doen met software

Verstuur je de aangifte voor meer personen? Maak dan gebruik van Fiscaal-online Uitstelregeling. Met onze aangiftesoftware verstuur je moeiteloos aangiften voor particulieren en ondernemers. Inloggen bij de Belastingdienst is niet meer nodig. Bovendien ontvang je serviceberichten aanslag (sba's) én de terugkoppeling over de aangifte digitaal in je eigen omgeving.

 

Hoe werkt het versturen van een aangifte inkomstenbelasting?

Om een aangifte inkomstenbelasting (IB) te versturen gaat u in het hoofdmenu naar ‘Ib-aangifte’. Het overzicht geeft een lijst weer van de reeds aangemaakte aangiftes.

 

De aangifte inkomstenbelasting is op dit moment alleen handmatig toe te voegen. Bij het toevoegen van een aangifte inkomstenbelasting selecteert u de particulier waar u aangifte voor wilt doen en het correcte tijdvak. Maak een keuze uit het soort aangifte: Winst (voor ondernemers) of Particulier. Is er sprake van een fiscaal partner? Dan geeft u dat aan. U kunt nu starten met het invullen van de aangifte.

 

Heeft u nog geen particulieren toegevoegd? Deze voegt u eenvoudig toe onder ‘Particulieren’ in het hoofdmenu. Die particulieren selecteert u vervolgens bij het aanmaken van een aangifte inkomstenbelasting.

 

Hoe wordt een winstaangifte gestart?

Doet u aangifte inkomstenbelasting voor een ondernemer? Dan geeft u dat bij het starten van een nieuwe ‘Ib-aangifte‘ aan. Bij ‘Aangiftesoort aangever’ of ‘Aangiftesoort partner’ geeft u aan of het een Particulier of Winst-aangifte betreft.

 

Als de aangifte eenmaal is gestart, kunt u het wel/niet hebben van een onderneming niet meer wijzigen. Wilt u dat wijzigen? Verwijder de aangifte en start een nieuwe aangifte. Het is niet mogelijk om meerder aangiftes te starten voor dezelfde particulier voor hetzelfde tijdvak.

 

Waarom wordt mijn aangifte niet verstuurd?

Wanneer de aangifte niet verstuurd kan worden kan dat verschillende oorzaken hebben. Controleer of:

  • Je een geldige licentie hebt voor het tijdvak en het type aangifte dat je wilt versturen.  Is die licentie nog geen onderdeel van je abonnement? Breid het dan eenvoudig uit.
     
  • Je over voldoende credits beschikt. Credits zijn nodig als betaalmiddel voor het verzenden van aangiften. Je koopt ze eenvoudig bij vanuit je account.
     
  • Uit de status van je aangifte blijkt dat deze geweigerd is. Is het niet duidelijk waarom? Neem dan gerust contact met ons op via info@fiscaal-online.nl. Stuur het ontvangen retourbericht mee, dan kunnen we je sneller helpen.
     
  • Er een storing is bij de Belastingdienst. We adviseren daarom tijdig aangifte te doen. Twijfel je of er een storing is bij de Belastingdienst? Kijk dan hier.
 

Hoe corrigeer ik een reeds verzonden aangifte inkomstenbelasting?

Heb je een fout ontdekt in de aangifte inkomstenbelasting? 
Totdat de definitieve aanslag is opgelegd is het mogelijk een aangepaste aangifte in te zenden. 
Met Fiscaal-online.nl Aangifte inkomstenbelasting geef je snel en eenvoudig correcties door.

Is je eerste aangifte al in behandeling genomen? Dan kan het zijn dat je een tweede voorlopige aanslag ontvangt. Deze ontvang je normaal gesproken binnen 6 weken na het indienen van de aangepaste aangifte.

Met Fiscaal-online.nl Aangifte inkomstenbelasting pas je een aangifte moeiteloos aan, zonder dat de DigiD van de aangever daarvoor nodig is.

 

Wat kost de licentie aangifte inkomstenbelasting?

Een licentie voor de aangifte inkomstenbelasting kost slechts 199,95 per jaar. Met een licentie verstuurt u een onbeperkt aantal ib-aangiftes voor alle perioden tot en met het jaar van uw licentie. Zo verstuurt u ook nog aangiftes over voorgaande jaren, als dat nodig is.

 

Bij de aanschaf van een licentie voor de aangifte inkomstenbelasting ontvangt u 5 credits. Daarmee verstuurt u één aangifte IB. Een partner-aangifte wordt gezien als twee aangiftes. Indien u meer aangiftes wilt versturen heeft u geen extra licentie nodig. U kunt eenvoudig extra credits aanschaffen, om meer aangiftes te versturen. Credits zijn vanaf 15 cent beschikbaar, blijven onbeperkt geldig en zijn voor alle licenties te gebruiken.

 

De licentie van 199,95 euro bevat het volgende:

  • Complete aangifte IB voor particulieren
  • Complete aangifte IB voor ondernemers
  • Partneraangifte en mogelijkheid tot verdeling
  • Voorlopig ingevulde aangifte (VIA)
  • Servicebericht aanslagen (SBA)

PKIoverheid-certificaat

 

Wanneer heb ik een eigen PKIoverheid-certificaat nodig?

Voor het versturen van aangiftes kun je gebruik maken van het verzamel certificaat van Fiscaal-online.nl.  Daarvoor is dus geen eigen PKI-certificaat nodig.

Voor bepaalde diensten is een eigen PKIoverheid-certificaat nodig om te communiceren met de Belastingdienst:

  • Uitstelregeling 
  • Serviceberichten Uitstel (SBU)
  • Serviceberichten Aanslag IB/ZWV + VPB (SBA) 
  • Vooraf ingevulde aangiftes (VIA)
  • Doorlopende machtiging IB en VPB (DOMA)
 

Hoe upload ik een PKIoverheid-certificaat?

Heb je een eigen PKIoverheid-certificaat? Upload dit eenvoudig via Certificaten. Daar vind je eerder ingelezen actieve certificaat en kun je een nieuw certificaat toevoegen.

Bij aanschaf van je certificaat heb je een .PFX of .P12 bestand en een wachtwoord ontvangen.

Heb jij een .PEM-bestand ontvangen bij je certificaat? Zet dit dan eerst om naar het juiste formaat volgens de uitleg in deze handleiding.

 

Kunnen jullie me aan een PKI-certificaat helpen?

Fiscaal-online.nl is partner van KPN. Daarom kun je via ons met korting een PKI-overheidscertificaat kopen.
Schaf je PKI-overheidscertificaat aan via Fiscaal-online.nl en ontvang 50 euro korting op de aanschafkosten!

Meer informatie en een handleiding voor het aanvragen van een PKIoverheid-certificaat.

Kunnen wij je helpen?

 

088 - 6500 280

Ma t/m vr van 09:00 - 17:00 uur

  info@fiscaal-online.nl

Reactie binnen 4 uur