Gratis uitproberen
zonder verplichtingen
Zomeractie: 50% korting op alle licenties. Profiteer van deze korting
 •          9,0/10
 •   Scherp geprijsd
 •   Alles in één overzicht
 •   Erkend door de Belastingdienst
 •   Geen eHerkenning nodig

Omzetbelasting

Informatie over omzetbelasting

De omzetbelasting wordt ook btw genoemd. Als je een ondernemer bent, dan betaal je btw over je omzet. Het tarief van de btw hangt af van het soort product of dienst dat je levert. Voor vrijwel de meeste goederen en diensten reken je het standaardtarief van 21%. Voor bepaalde goederen of diensten mag je een lager tarief rekenen, namelijk 9%. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

Repareren van fietsen en kleding, diensten van kappers, personenvervoer, voedingsmiddelen en geneesmiddelen

Een klein aantal goederen en diensten zijn vrijgesteld van omzetbelasting. Precies weten waar welke btw tarieven voor gelden? Kijk dan op de website van Belastingdienst. Elk kwartaal moet je omzetbelasting aangifte doen. Heb je een fout gemaakt in je aangifte? Dat kan gebeuren. Met het formulier ‘Suppletie omzetbelasting’ kan je een wijziging in je eerder ingediende aangifte doorgeven.

Belastingdienst omzetbelasting

Als ondernemer ben je verplicht om aan de Belastingdienst omzetbelasting af te dragen. De omzetbelasting (ook wel ob Belastingdienst of btw genoemd) is een belasting die wordt geheven over je omzet.

Je moet periodiek aangifte doen van de omzetbelasting die je hebt ontvangen en betaald. Dit heet de aangifte omzetbelasting. Hoeveel omzetbelasting je moet betalen hangt af van het btw-tarief en de omzet die je hebt gedraaid.

Voor het omzetbelasting betalen geldt een betaaltermijn. Zorg ervoor dat je deze termijn niet overschrijdt. Het is belangrijk om de omzetbelasting goed bij te houden en op tijd aangifte te doen. Als je een fout hebt gemaakt in de aangifte of als je te weinig omzetbelasting hebt betaald, dan kan je een suppletie omzetbelasting indienen. Dit doe je via hetzelfde portaal van de Belastingdienst of met erkende aangiftesoftware. Het is verstandig om hier niet te lang mee te wachten om boetes en rente te voorkomen.

 

"Let op: Correct je omzetbelasting invullen en tijdig de omzetbelasting aangeven is belangrijk. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete."

Omzetbelastingnummer

Op het moment dat je aangifte doet van omzetbelasting moet je vaak je omzetbelastingnummer opgeven. Het omzetbelastingnummer is een uniek nummer dat je van de Belastingdienst krijgt als je als ondernemer bent geregistreerd voor de omzetbelasting.

Wil je jouw omzetbelastingnummer vinden of controleren of een bepaald nummer wel klopt? Je kunt het omzetbelasting nummer vinden op de website van de Belastingdienst. Hier kun je ook controleren of het nummer van een andere ondernemer juist is.

Het is belangrijk om je omzetbelastingnummer goed te bewaren en te gebruiken bij de juiste gelegenheden, zoals bij het doen van aangifte. Let er op dat je het juiste nummer opgeeft, want anders kan dit leiden tot fouten in de aangifte en mogelijke boetes van de Belastingdienst.

Omzetbelasting berekenen

Als ondernemer moet je omzetbelasting berekenen over de producten of diensten die je levert. Maar hoe wordt omzetbelasting berekend? Het bedrag waarover je omzetbelasting moet berekenen, is de verkoopprijs exclusief btw. Bereken omzetbelasting door het bedrag waarover btw wordt berekend te vermenigvuldigen met het btw-tarief. Het totaalbedrag is dan de verkoopprijs inclusief btw.

 

Voorbeeld berekening omzetbelasting

​​Stel je verkoopt goederen voor €100 en het btw-tarief is 21%. Om de omzetbelasting te berekenen, vermenigvuldig je de verkoopprijs met het btw-tarief (in decimale vorm):

100 x 0,21 = 21

De omzetbelasting bedraagt dus €21. Het bedrag inclusief btw is dan €121.

Het is belangrijk om de juiste btw-tarieven te gebruiken, deze verschillen namelijk per product of dienst. Zo is het btw-tarief op levensmiddelen bijvoorbeeld 9%, terwijl het tarief op kleding 21% is.

Documenteer de berekening van de omzetbelasting goed. Dit kan bijvoorbeeld door de berekening op te nemen in je factuur of kassabon. Door het bedrag en het btw-tarief duidelijk te vermelden, voorkom je onduidelijkheid of fouten.

 

Omzetbelasting zzp

Ben jij zzp'er? Dan moet je ook omzetbelasting betalen aan de Belastingdienst. Omzetbelasting berekenen als zzp'er is belangrijk omdat je hierdoor in staat bent om het juiste bedrag af te dragen aan de Belastingdienst.

Ieder kwartaal doe je aangifte van je omzetbelasting, waarin je aangeeft over welke goederen of diensten je btw hebt ontvangen of betaald. Als je verwacht dat je jaaromzet minder dan € 20.000 zal zijn, hoef je geen omzetbelasting te betalen. Als je omzet boven de € 20.000 komt, ben je verplicht omzetbelasting af te dragen.

Het tarief van de omzetbelasting is afhankelijk van het soort product of dienst dat je levert. Als zzp'er ben jij zelf verantwoordelijk voor het berekenen en afdragen van de zzp omzetbelasting. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je de omzetbelasting moet berekenen. Je kunt hiervoor gebruik maken van de tool van Fiscaal-online of zelf de berekening maken.

 

Persoonlijk advies

Heb je vragen of interesse in persoonlijk advies van een van onze specialisten? Mail dan met ons of vraag een telefonisch adviesgesprek aan.

Neem contact op
 

Omzetbelasting ondernemer

De omzetbelasting ondernemer is je vast niet onbekend! Als ondernemer doe je namelijk ieder kwartaal aangifte van de omzetbelasting, tenzij je gebruik maakt van de kleine ondernemersregeling.

Wat is dat precies, die kleine ondernemersregeling?

De kleine ondernemersregeling (KOR) is een regeling binnen de omzetbelasting zakelijk voor ondernemers met een jaaromzet van maximaal €20.000. Als je aan de voorwaarden voldoet, wordt je vrijgesteld van btw. Je berekent dus ook geen btw door aan je klanten.

Als je gebruik wilt maken van de kleine ondernemersregeling, moet je dit melden bij de Belastingdienst. Dit kan via het formulier 'Melding omzetbelasting kleine ondernemersregeling'. Als je aan de voorwaarden blijft voldoen, geldt de regeling voor drie jaar.

Het is belangrijk om te weten dat de kleine ondernemersregeling niet geldt voor alle ondernemers. Het hangt af van je jaaromzet en of je btw-plichtig bent. Als je niet zeker weet of je in aanmerking komt, kun je dit controleren op de website van de Belastingdienst.

Ervaar ook het gemak van Fiscaal-online!

Met de aangiftesoftware van Fiscaal-online kun je gemakkelijk en snel je omzetbelasting aangifte doen en eventueel gebruikmaken van de kleine ondernemersregeling omzetbelasting. Zo houd je meer tijd over voor ondernemen!

 

Wet omzetbelasting

In de Wet op de omzetbelasting 1968 staat beschreven hoe de belasting over de toegevoegde waarde, oftewel btw, geregeld wordt. Btw is een indirecte belasting die onderdeel is van de prijs van goederen en diensten. Hierdoor vinden mensen het vaak minder vervelend om te betalen dan bijvoorbeeld inkomstenbelasting, wat een directe belasting is.

Het systeem van btw is slim en eenvoudig. Ondernemers rekenen omzetbelasting (btw) door aan hun klanten en dragen dit af aan de Belastingdienst. Tegelijkertijd krijgen ze de btw die ze zelf hebben betaald terug van de Belastingdienst. Elke ondernemer draagt dus btw af over de waarde die hij heeft toegevoegd, oftewel het verschil tussen inkoopprijs en verkoopprijs. Dit noemen we belasting over de toegevoegde waarde. Uiteindelijk is het de consument die alle btw betaalt, omdat deze in de prijs van producten en diensten is verwerkt.

Voor ondernemers zijn vooral de volgende drie artikelen van de wet belangrijk:

 
 • Artikel 37d van de wet op de omzetbelasting beschrijft de verplichting voor ondernemers om omzetbelasting aangifte te doen.
 • Artikel 38 wet omzetbelasting regelt dat ondernemers suppleties omzetbelasting kunnen doen als er fouten zijn gemaakt in eerdere aangiftes.
 • Artikel 11 wet omzetbelasting bepaalt dat ondernemers die onder de grens van €20.000 aan omzet blijven, vrijgesteld zijn van omzetbelasting.

Naheffingsaanslag omzetbelasting

Een naheffingsaanslag omzetbelasting kan voor flink wat stress zorgen. Daarom is het belangrijk om te weten wat het inhoudt en hoe je dit kunt voorkomen.

Een naheffingsaanslag omzetbelasting is een aanslag die je krijgt van de Belastingdienst als er te weinig omzetbelasting is betaald. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je te weinig omzetbelasting hebt aangegeven in je aangifte of als je vergeten bent je btw-aangifte te doen. De Belastingdienst kan dan een naheffingsaanslag omzetbelasting boete opleggen. Dit betekent dat je alsnog het te weinig betaalde bedrag moet afdragen, plus een eventuele boete.

"Tip: Voorkom een naheffingsaanslag door op tijd een correcte aangifte in te dienen. Zorg ervoor dat je voldoende geld reserveert om te betalen."

Mocht je toch een naheffingsaanslag ontvangen, dan is het verstandig om snel te handelen. Je hebt namelijk maar beperkt de tijd om hierop te reageren, de naheffingsaanslag omzetbelasting termijn is beperkt. Met de aangiftesoftware van Fiscaal-online kun je gemakkelijk en snel je aangifte indienen en voorkom je mogelijke fouten. Zo kun je met een gerust hart ondernemen en hoef je je geen zorgen te maken over een vervelende naheffing omzetbelasting van de Belastingdienst.

Uitvoeringsbeschikking omzetbelasting

Als ondernemer heb je te maken met veel wet- en regelgeving, waaronder de uitvoeringsbeschikking omzetbelasting. Deze beschikking geeft aan hoe je als ondernemer omzetbelasting moet heffen en betalen. Ook geeft de uitvoeringsbeschikking aan welke goederen en diensten zijn vrijgesteld van omzetbelasting.

Naast de uitvoeringsbeschikking omzetbelasting zijn er nog meer uitvoeringsregelingen waar je als ondernemer mee te maken kunt krijgen, zoals de uitvoeringsregeling Algemene wet inzake rijksbelastingen (AWR), het uitvoeringsbesluit Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz), de uitvoeringsbeschikking dividendbelasting en de uitvoeringsbeschikking vennootschapsbelasting.

Het kan soms lastig zijn om al deze regelingen bij te houden en te begrijpen. Daarom biedt Fiscaal-Online je als ondernemer de mogelijkheid om gebruik te maken van onze aangiftesoftware. Onze software is snel en eenvoudig te gebruiken, en voorziet je van alle faciliteiten die je nodig hebt om je belastingaangiften op een efficiënte en veilige manier te doen. Probeer onze software nu gratis uit en ervaar het gemak zelf!

Uitstel omzetbelasting

Als ondernemer ben je verplicht om op tijd aangifte te doen van de omzetbelasting. Soms is het echter niet mogelijk om aangifte te doen, bijvoorbeeld in geval van ziekte. Dan kan je uitzet omzetbelasting aanvragen. Uitstellen omzetbelasting is alleen mogelijk als er sprake is van een calamiteit.

Is er sprake van een calamiteit en heb je recht op uitstel omzetbelasting? Vraag dan schriftelijk uitstel aan bij jouw belastingkantoor. Is er geen sprake van een calamiteit en dien je toch de aangifte niet op tijd in? Dan ontvang je een naheffingsaanslag.

Als je het niet eens bent met de naheffingsaanslag of als je bezwaar omzetbelasting wilt maken, dan kan je dit aangeven bij de Belastingdienst. Dit moet je doen binnen 6 weken na de datum die op de naheffingsaanslag of beschikking staat.

Voor een naheffingsaanslag btw kun je op drie manieren bezwaar maken:

 
 • Online via Mijn Belastingdienst Zakelijk
 • Via het formulier 'Bezwaar zakelijk'
 • Door een brief te sturen naar het belastingkantoor dat op de naheffingsaanslag staat vermeld

Omzetbelasting kwartaal

Als ondernemer moet je ieder kwartaal aangifte doen van de omzetbelasting. Maar het is ook mogelijk de omzetbelasting maandelijks door te geven. De keuze hiervoor hangt af van de grootte van je bedrijf en de hoogte van de omzetbelasting die je moet betalen.

Als je voor aangifte omzetbelasting kwartaal kiest, dan doe je dit uiterlijk op de laatste dag van de maand die volgt op het kwartaal waarover je aangifte doet. Om het je makkelijk te maken hebben we daarvoor een overzicht gemaakt.

Deadlines voor de btw-aangifte per kwartaal:

Aangiftetijdvak Uiterste datum aangifte
Omzetbelasting 4e kwartaal 2022 31 januari 2023
Omzetbelasting 1e kwartaal 2023 30 april 2023
Omzetbelasting 2e kwartaal 2023 31 juli 2023
Omzetbelasting 3e kwartaal 2023 31 oktober 2023
Omzetbelasting 4e kwartaal 2023 31 januari 2024

Als je ervoor kiest om per maand aangifte te doen, dan moet je dit doen vóór het einde van de volgende maand. Bijvoorbeeld: de aangifte over januari moet vóór het einde van februari binnen zijn.

Tarieven omzetbelasting

Een ondernemer moet rekening houden met de tarieven omzetbelasting, oftewel btw. Er zijn drie verschillende tarieven:

 
 • Omzetbelasting hoog tarief van 21%
 • Omzetbelasting laag tarief van 9%
 • Omzetbelasting 0% tarief
 

Het tarief omzetbelasting verschilt per dienst of product. Het tarief van 21% is het algemene tarief. Het lage tarief van 9% geldt onder andere voor etenswaren en sommige specifieke diensten. Het 0% tarief kan van toepassing zijn als je zaken doet met het buitenland, of in een aantal gevallen voor de visserij en de bevoorrading van zeeschepen.

"Let op: Als je goederen of diensten verkoopt waarvoor verschillende btw-tarieven gelden, moet je deze apart in je administratie verwerken."

Vrijstelling omzetbelasting

Als je goederen of diensten levert, breng je normaal gesproken omzetbelasting (btw) in rekening bij je klanten. Deze draag je vervolgens af aan de Belastingdienst. Maar in sommige gevallen hoef je geen btw in rekening te brengen en af te dragen. Dit heet vrijstelling omzetbelasting.

Er zijn verschillende branches en bedrijfsactiviteiten met vrijstellingen omzetbelasting. Denk bijvoorbeeld aan: onderwijs, gezondheidszorg, sportorganisaties en financiële diensten. Als je als ondernemer actief bent in een van deze branches of activiteiten, is het belangrijk om te weten wat de regels zijn omtrent vrijstelling omzetbelasting en of je hiervoor in aanmerking komt.

Schuine lijn

Belangrijke informatie

Het is belangrijk om te weten dat je de btw die je zelf betaalt over kosten en inkoop voor vrijgestelde prestaties, niet mag aftrekken in je btw-aangifte. Als je zowel vrijgestelde als belaste omzet hebt, mag je wel een deel van de btw over je kosten en inkoop aftrekken. Zorg er daarom voor dat je de administratie van vrijgestelde en belaste omzet goed bijhoudt.

Met de aangiftesoftware van Fiscaal-online kun je eenvoudig je btw-aangifte doen en de juiste gegevens invullen, ook als het gaat om vrijgestelde prestaties.

Header afbeelding home
 
Schuine lijnen

Omzetbelasting terug krijgen

Aangifte doen van de omzetbelasting is één van de minder leuke onderdelen van ondernemen. Het kost veel tijd en vaak moet je vervolgens omzetbelasting betalen. Maar wist je dat je ook in aanmerking kunt komen voor teruggaaf omzetbelasting? Dit betekent dat je de belasting die je hebt betaald over zakelijke uitgaven kunt terugvragen. Na het invullen van de aangifte zie je direct of je omzetbelasting terugkrijgt of moet betalen.

Kan je omzetbelasting terug krijgen? Dan stuurt de Belastingdienst binnen 8 weken een brief om dit te bevestigen. De teruggave omzetbelasting krijg je meestal binnen 1 week na de datum van deze brief.

Veelgestelde vragen

 

Wat is omzetbelasting?

Omzetbelasting is een belasting die wordt geheven over de verkoop van goederen en diensten.

 

Wat is mijn omzetbelastingnummer?

Je omzetbelastingnummer is een uniek nummer dat je van de Belastingdienst krijgt wanneer je je inschrijft als ondernemer voor de btw.

 

Waar vind ik mijn omzetbelastingnummer?

Je vindt je omzetbelastingnummer op je btw-aangifte of op de correspondentie van de Belastingdienst.

 

Wanneer omzetbelasting doen?

Omzetbelasting aangifte moet je meestal per kwartaal doen, tenzij je daarvoor toestemming hebt gekregen om het per maand te doen.

 

Is omzetbelasting hetzelfde als btw?

Ja, omzetbelasting is hetzelfde als btw.

 

Wanneer moet je omzetbelasting betalen?

Je moet omzetbelasting betalen als je goederen of diensten levert tegen vergoeding.

 

Hoe doe je omzetbelasting?

Je doet je omzetbelastingaangifte via de website van de Belastingdienst of met aangiftesoftware zoals van Fiscaal-online.

 

Is omzet met of zonder btw?

Omzet is zonder btw. Over deze omzet moet je een bepaald percentage belasting betalen, ook wel omzetbelasting of btw genoemd.

 

Kunnen wij je helpen?

 

088 - 6500 280

Ma t/m vr van 09:00 - 17:00 uur

  info@fiscaal-online.nl

Reactie binnen 4 uur