Wet omzetbelasting
In de Wet op de omzetbelasting 1968 staat beschreven hoe de belasting over de toegevoegde waarde, oftewel btw, geregeld wordt. Btw is een indirecte belasting die onderdeel is van de prijs van goederen en diensten. Hierdoor vinden mensen het vaak minder vervelend om te betalen dan bijvoorbeeld inkomstenbelasting, wat een directe belasting is.
Het systeem van btw is slim en eenvoudig. Ondernemers rekenen omzetbelasting (btw) door aan hun klanten en dragen dit af aan de Belastingdienst. Tegelijkertijd krijgen ze de btw die ze zelf hebben betaald terug van de Belastingdienst. Elke ondernemer draagt dus btw af over de waarde die hij heeft toegevoegd, oftewel het verschil tussen inkoopprijs en verkoopprijs. Dit noemen we belasting over de toegevoegde waarde. Uiteindelijk is het de consument die alle btw betaalt, omdat deze in de prijs van producten en diensten is verwerkt.
Voor ondernemers zijn vooral de volgende drie artikelen van de wet belangrijk:
- Artikel 37d van de wet op de omzetbelasting beschrijft de verplichting voor ondernemers om omzetbelasting aangifte te doen.
- Artikel 38 wet omzetbelasting regelt dat ondernemers suppleties omzetbelasting kunnen doen als er fouten zijn gemaakt in eerdere aangiftes.
- Artikel 11 wet omzetbelasting bepaalt dat ondernemers die onder de grens van €20.000 aan omzet blijven, vrijgesteld zijn van omzetbelasting.
Naheffingsaanslag omzetbelasting
Een naheffingsaanslag omzetbelasting kan voor flink wat stress zorgen. Daarom is het belangrijk om te weten wat het inhoudt en hoe je dit kunt voorkomen.
Een naheffingsaanslag omzetbelasting is een aanslag die je krijgt van de Belastingdienst als er te weinig omzetbelasting is betaald. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je te weinig omzetbelasting hebt aangegeven in je aangifte of als je vergeten bent je btw-aangifte te doen. De Belastingdienst kan dan een naheffingsaanslag omzetbelasting boete opleggen. Dit betekent dat je alsnog het te weinig betaalde bedrag moet afdragen, plus een eventuele boete.
"Tip: Voorkom een naheffingsaanslag door op tijd een correcte aangifte in te dienen. Zorg ervoor dat je voldoende geld reserveert om te betalen."
Mocht je toch een naheffingsaanslag ontvangen, dan is het verstandig om snel te handelen. Je hebt namelijk maar beperkt de tijd om hierop te reageren, de naheffingsaanslag omzetbelasting termijn is beperkt. Met de aangiftesoftware van Fiscaal-online kun je gemakkelijk en snel je aangifte indienen en voorkom je mogelijke fouten. Zo kun je met een gerust hart ondernemen en hoef je je geen zorgen te maken over een vervelende naheffing omzetbelasting van de Belastingdienst.
Uitvoeringsbeschikking omzetbelasting
Als ondernemer heb je te maken met veel wet- en regelgeving, waaronder de uitvoeringsbeschikking omzetbelasting. Deze beschikking geeft aan hoe je als ondernemer omzetbelasting moet heffen en betalen. Ook geeft de uitvoeringsbeschikking aan welke goederen en diensten zijn vrijgesteld van omzetbelasting.
Naast de uitvoeringsbeschikking omzetbelasting zijn er nog meer uitvoeringsregelingen waar je als ondernemer mee te maken kunt krijgen, zoals de uitvoeringsregeling Algemene wet inzake rijksbelastingen (AWR), het uitvoeringsbesluit Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz), de uitvoeringsbeschikking dividendbelasting en de uitvoeringsbeschikking vennootschapsbelasting.
Het kan soms lastig zijn om al deze regelingen bij te houden en te begrijpen. Daarom biedt Fiscaal-Online je als ondernemer de mogelijkheid om gebruik te maken van onze aangiftesoftware. Onze software is snel en eenvoudig te gebruiken, en voorziet je van alle faciliteiten die je nodig hebt om je belastingaangiften op een efficiënte en veilige manier te doen. Probeer onze software nu gratis uit en ervaar het gemak zelf!
Uitstel omzetbelasting
Als ondernemer ben je verplicht om op tijd aangifte te doen van de omzetbelasting. Soms is het echter niet mogelijk om aangifte te doen, bijvoorbeeld in geval van ziekte. Dan kan je uitzet omzetbelasting aanvragen. Uitstellen omzetbelasting is alleen mogelijk als er sprake is van een calamiteit.
Is er sprake van een calamiteit en heb je recht op uitstel omzetbelasting? Vraag dan schriftelijk uitstel aan bij jouw belastingkantoor. Is er geen sprake van een calamiteit en dien je toch de aangifte niet op tijd in? Dan ontvang je een naheffingsaanslag.
Als je het niet eens bent met de naheffingsaanslag of als je bezwaar omzetbelasting wilt maken, dan kan je dit aangeven bij de Belastingdienst. Dit moet je doen binnen 6 weken na de datum die op de naheffingsaanslag of beschikking staat.
Voor een naheffingsaanslag btw kun je op drie manieren bezwaar maken:
- Online via Mijn Belastingdienst Zakelijk
- Via het formulier 'Bezwaar zakelijk'
- Door een brief te sturen naar het belastingkantoor dat op de naheffingsaanslag staat vermeld
Omzetbelasting kwartaal
Als ondernemer moet je ieder kwartaal aangifte doen van de omzetbelasting. Maar het is ook mogelijk de omzetbelasting maandelijks door te geven. De keuze hiervoor hangt af van de grootte van je bedrijf en de hoogte van de omzetbelasting die je moet betalen.
Als je voor aangifte omzetbelasting kwartaal kiest, dan doe je dit uiterlijk op de laatste dag van de maand die volgt op het kwartaal waarover je aangifte doet. Om het je makkelijk te maken hebben we daarvoor een overzicht gemaakt.
Deadlines voor de btw-aangifte per kwartaal:
Aangiftetijdvak |
Uiterste datum aangifte |
Omzetbelasting 4e kwartaal 2022 |
31 januari 2023 |
Omzetbelasting 1e kwartaal 2023 |
30 april 2023 |
Omzetbelasting 2e kwartaal 2023 |
31 juli 2023 |
Omzetbelasting 3e kwartaal 2023 |
31 oktober 2023 |
Omzetbelasting 4e kwartaal 2023 |
31 januari 2024 |
Als je ervoor kiest om per maand aangifte te doen, dan moet je dit doen vóór het einde van de volgende maand. Bijvoorbeeld: de aangifte over januari moet vóór het einde van februari binnen zijn.
Tarieven omzetbelasting
Een ondernemer moet rekening houden met de tarieven omzetbelasting, oftewel btw. Er zijn drie verschillende tarieven:
- Omzetbelasting hoog tarief van 21%
- Omzetbelasting laag tarief van 9%
- Omzetbelasting 0% tarief
Het tarief omzetbelasting verschilt per dienst of product. Het tarief van 21% is het algemene tarief. Het lage tarief van 9% geldt onder andere voor etenswaren en sommige specifieke diensten. Het 0% tarief kan van toepassing zijn als je zaken doet met het buitenland, of in een aantal gevallen voor de visserij en de bevoorrading van zeeschepen.
"Let op: Als je goederen of diensten verkoopt waarvoor verschillende btw-tarieven gelden, moet je deze apart in je administratie verwerken."
Vrijstelling omzetbelasting
Als je goederen of diensten levert, breng je normaal gesproken omzetbelasting (btw) in rekening bij je klanten. Deze draag je vervolgens af aan de Belastingdienst. Maar in sommige gevallen hoef je geen btw in rekening te brengen en af te dragen. Dit heet vrijstelling omzetbelasting.
Er zijn verschillende branches en bedrijfsactiviteiten met vrijstellingen omzetbelasting. Denk bijvoorbeeld aan: onderwijs, gezondheidszorg, sportorganisaties en financiële diensten. Als je als ondernemer actief bent in een van deze branches of activiteiten, is het belangrijk om te weten wat de regels zijn omtrent vrijstelling omzetbelasting en of je hiervoor in aanmerking komt.