Gratis uitproberen
zonder verplichtingen
Zomeractie: 50% korting op alle licenties. Profiteer van deze korting
 •           9,0/10
 •   Scherp geprijsd
 •   Alles in één overzicht
 •   Erkend door de Belastingdienst
 •   Geen eHerkenning nodig

Wat is het SBU (servicebericht uitstel)?

Kennisbank > Informatie over uitstelregeling > Wat is het SBU (Servicebericht Uitstel)?

Wat is het SBU (servicebericht uitstel)?

SBU staat voor servicebericht uitstel. Het SBU is de digitale terugkoppeling van de Belastingdienst over de ingediende uitstelverzoeken.

Vanaf 1 maart 2018 kun je alleen met een geldig PKIoverheid-certificaat het SBU ontvangen. Zonder een PKI overheid-certificaat kan je geen gebruik maken van de uitstelregeling belastingconsulenten.

Uitstelregeling belastingconsulenten

Snel en eenvoudig al je uitstelverzoeken voor ib en vpb aanvragen? Dat kan via Fiscaal-online.nl. Je importeert eenvoudig alle gegevens vanuit Excel en verstuurt het direct naar de Belastingdienst. Je hebt binnen 3 minuten uitstel aangevraagd!

Zelf ervaren? Probeer het nu gratis.

Gratis uitproberen
zonder verplichtingen

Waaruit bestaat een SBU?

Het SBU wordt iedere dag vernieuwd door de Belastingdienst. Daardoor beschik je altijd over de juiste informatie. Het servicebericht uitstel bestaat altijd uit 2 onderdelen:

 • Uitstelreacties
 • Inleverperiodes
 

Uitstelreacties

Bij het onderdeel uitstelreacties zie je de volgende informatie staan:

 • De gegevens van de persoon of de onderneming waarvoor je het uitstel hebt aangevraagd.
 • Het soort uitstel dat is aangevraagd.
 • De status van de aanvraag (toegewezen of afgewezen).
 • Wanneer de aangifte ontvangen moet zijn.
 

Inleverperiodes

Vroeger kreeg je per post het inleverschema opgestuurd. Als het schema veranderde, ontving je dan per post weer een nieuwe versie.

Met de komst van het SBU is dat nu anders. Bij het onderdeel inleverperiodes zie je in één overzicht het inleverschema. Zo weet je precies welke en hoeveel aangiften je voor een bepaalde datum ingeleverd moet hebben. Daarbij wordt deze informatie iedere week vernieuwd. Als je bijvoorbeeld extra personen of onderneming toevoegt, worden deze automatisch meegenomen in het inleverschema.

 

SBU en PKI overheid-certificaat

PKI is de internationale standaard voor het veilig uitwisselen van gegevens en berichten. Voor het uitwisselen van gegevens met de overheid is er een speciaal PKI-certificaat: het PKI overheid-certificaat. Het is de digitale ondertekening bij het versturen van gegevens en berichten naar de overheid.

Sinds maart 2018 verstuurt de Belastingdienst de terugkoppeling van de uitstelverzoeken (SBU) uitsluitend digitaal. Het is niet meer mogelijk om een terugkoppeling per brief of cd te ontvangen. Om de digitale terugkoppeling te kunnen ontvangen is een PKIoverheid-certificaat nodig. Dit is verplicht gesteld door de Belastingdienst.

Binnen 3 minuten uitstel aanvragen

Met de software uitstelregeling IB en VPB van Fiscaal-online.nl vraag je snel én makkelijk uitstel aan voor al je klanten. Je krijgt wekelijks een servicebericht uitstel met daarbij het inleverschema en inzage in de status van de aangiften.

Maak nu een gratis proefaccount aan en test het zelf!

Gratis uitproberen
zonder verplichtingen

Heb je naast “Wat is het SBU?” nog meer vragen over de uitstelregeling? Bekijk dan eens de volgende pagina’s:

Kunnen wij je helpen?

 

088 - 6500 280

Ma t/m vr van 09:00 - 17:00 uur

  info@fiscaal-online.nl

Reactie binnen 4 uur