Gratis uitproberen
zonder verplichtingen
Zomeractie: 50% korting op alle licenties. Profiteer van deze korting
  •          9,0/10
  •   Scherp geprijsd
  •   Alles in één overzicht
  •   Erkend door de Belastingdienst
  •   Geen eHerkenning nodig

Is het indienen van de aangifte inkomstenbelasting verplicht?

Kennisbank > Informatie over inkomstenbelasting > Aangifte inkomstenbelasting verplicht?

Is het indienen van de aangifte inkomstenbelasting verplicht?

Niet iedereen in Nederland met een inkomen is verplicht om aangifte inkomstenbelasting te doen. Of je verplicht bent om de aangifte in te dienen is afhankelijk van je persoonlijke situatie en of je een aangiftebrief (uitnodiging voor het doen van aangifte) hebt ontvangen.

Aangifte doen kan op verschillende manieren. Met de aangiftesoftware inkomstenbelasting van Fiscaal-online.nl doe je snel en eenvoudig de belastingaangifte.

Aangiftebrief ontvangen

Heb je een aangiftebrief ontvangen? Dan ben je verplicht aangifte inkomstenbelasting te doen. De hoogte van je inkomen speelt daarin geen rol.

Een aangiftebrief kun je op papier per post ontvangen of digitaal via Mijn Overheid. De Belastingdienst verstuurt de aangiftebrieven meestal in januari of februari. Vanaf 1 maart is het dan mogelijk om de aangifte in te vullen en te versturen. Je bent dus ruim op tijd op de hoogte.

Geen aangiftebrief ontvangen

Als je geen brief hebt ontvangen, kan het nog steeds zijn dat je belastingaangifte moet doen. Misschien kun je belasting terugkrijgen. Dit kan het geval zijn als je bijvoorbeeld aftrekposten hebt, zoals ziektekosten.

Je kunt dit controleren door een aangifte in te vullen op Mijn Belastingdienst. Je hoeft deze aangifte nog niet te versturen, maar je ziet meteen het resultaat. Bekijk in het overzicht hieronder of het versturen van de aangifte verstandig of misschien zelfs verplicht is.

 
Resultaat aangifte Aangifte doen verstandig? Aangifte doen verplicht?
Je krijgt €16 of meer terug Ja. Als je de aangifte niet verstuurt, krijg je niets terug. Bedragen onder de €16 worden niet uitbetaald. Nee, aangifte doen is niet verplicht.
Je moet €49 of meer betalen Ja, aangifte doen is zelfs verplicht. Ja. Als je €49 of meer belasting moet betalen, is het verplicht om de aangifte te versturen. Bedragen onder de €49 worden kwijtgescholden.
 

Let op: als je spaargeld hebt dat boven een bepaald bedrag uitkomt of als je meerdere banen hebt gehad, kan het ook zijn dat je belasting moet betalen. Vul dus altijd voor de zekerheid de aangifte in en controleer het resultaat.

Aangifte doen met inkomensafhankelijke regelingen en vermogen

Maak je gebruik van inkomensafhankelijke regelingen, zoals toeslagen of gesubsidieerde rechtsbijstand? En heb jij, je partner of je minderjarige kind(eren) vermogen (bijvoorbeeld spaargeld)? Dan moet je misschien toch aangifte doen. Ook als je minder dan €16 terugkrijgt of minder dan €49 moet betalen.

Als je vermogen op 1 januari 2022 meer dan € 31.747 (met fiscaal partner: € 63.494) was, ben je verplicht om aangifte te doen. Ongeacht de hoogte van het te betalen of te ontvangen bedrag.

Wat gebeurt er als ik geen aangifte inkomstenbelasting doe?

Als je verplicht bent om aangifte te doen en dit niet doet, dan loop je kans op een boete.

Als je een aangiftebrief hebt ontvangen maar geen aangifte doet, krijg je eerst een herinnering. Als je na de herinnering nog steeds geen aangifte doet, krijg je een aanmaning. Je moet dan binnen 10 werkdagen alsnog aangifte doen.

Doe je helemaal geen aangifte? Dan maakt de Belastingdienst een schatting van je inkomen en leggen ze je een aanslag op. Daarnaast krijg je een verzuimboete. Ook kan de uitbetaling van je toeslagen en voorlopige aanslag inkomstenbelasting worden stopgezet.

 

Let op: de Belastingdienst is daarin dus niet mild! Zorg ervoor dat je op tijd je aangifte indient of op tijd uitstel aanvraagt.

Tot vijf jaar terug aangifte doen

Je bent niet altijd verplicht om aangifte te doen, maar het kan wel slim zijn. Bijvoorbeeld als je geld terug kunt krijgen.

Wil je toch aangifte doen? Dit kan tot vijf jaar terug met de juiste aangiftesoftware! Met Fiscaal-online.nl doe je onbeperkt aangifte inkomstenbelasting voor particulieren én ondernemers.


Heb je naast “is het indienen van de aangifte inkomstenbelasting verplicht?” nog meer vragen? Bekijk dan eens de volgende pagina’s:

Kunnen wij je helpen?

 

088 - 6500 280

Ma t/m vr van 09:00 - 17:00 uur

  info@fiscaal-online.nl

Reactie binnen 4 uur