Gratis uitproberen
zonder verplichtingen
 •          9,0/10
 •   Scherp geprijsd
 •   Alles in één overzicht
 •   Erkend door de Belastingdienst
 •   Geen eHerkenning nodig

Hoe doe ik aangifte inkomstenbelasting

Kennisbank > Informatie over inkomstenbelasting > Hoe doe ik aangifte inkomstenbelasting?

Hoe doe ik aangifte inkomstenbelasting?

Iedereen die in Nederland werkt en een inkomen heeft, moet inkomstenbelasting betalen. Bijna iedereen moet dan ook jaarlijks de aangifte inkomstenbelasting doen. Dit kan op verschillende manieren. Zo kun je direct online bij de Belastingdienst de aangifte inkomstenbelasting versturen, maar voor belastingconsulenten en accountantskantoren is dit vaak beperkt. Zij maken daarom gebruik van aangiftesoftware zoals Fiscaal-online.nl.

Aangifte inkomstenbelasting indienen met Fiscaal-online.nl

Met Fiscaal-online.nl dien je eenvoudig en snel de aangifte inkomstenbelasting in. Dit kan voor een onbeperkt aantal ondernemingen én zonder eHerkenning! Ideaal dus. Meer weten? Start dan nu je gratis proefperiode.

Wat heb ik nodig voor de aangifte inkomstenbelasting?

Voordat je de aangifte gaat invullen, moet je eerst alle gegevens verzamelen. Zorg ervoor dat je in ieder geval de volgende informatie bij de hand hebt:

 
 • Je DigiD-inloggegevens.
 • Jaaropgaven van werkgevers en uitkeringsinstanties.
 • Jaarlijkse bankafschriften en jaaroverzichten van beleggingen en spaarrekeningen.
 • Bewijsstukken van aftrekposten. Denk aan: zorgkosten, studiekosten en andere persoonsgebonden aftrekposten.
 • Informatie over je eigen woning, zoals de WOZ-waarde en de hypotheekgegevens.
 • Gegevens over je vermogen in box 3, zoals de waarde van je spaargeld en beleggingen.
 • Als je ondernemer bent: gegevens over je onderneming, zoals de winst- en verliesrekening, balans en facturen.

Hoe doe ik aangifte inkomstenbelasting voor iemand anders?

Heeft iemand je gevraagd om de aangifte inkomstenbelasting voor hem of haar te doen? Dat kan!

Deze persoon moet je dan machtigen voor de belastingaangifte. Dit kan met een DigiD-machtiging. Met deze machtiging heb je geen DigiD inloggegevens nodig van deze andere persoon. Je logt dan namelijk in met je eigen DigiD en een machtigingscode.

Bij het aanvragen van de DigiD-machtiging kan de periode voor deze machtiging gekozen worden. Hier kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

 
 • Eén dag
 • Eén jaar
 • Meerdere jaren
 • Een bepaald aangiftejaar
 • Alle aangiftejaren
 

Doe je ieder jaar de aangifte inkomstenbelasting voor iemand anders? Dan is het fijn als deze persoon voor meerdere jaren de machtiging aanvraagt. Zo hoeft de aanvraag niet ieder jaar opnieuw gedaan te worden.

Wanneer moet ik aangifte inkomstenbelasting doen?

Ieder jaar kun je vanaf 1 maart de aangifte inkomstenbelasting doen. De aangifte moet voor 1 mei ingediend zijn. Doe je voor 1 april aangifte? Dan krijg je sowieso voor 1 juli bericht van de Belastingdienst.

Red je het niet om voor 1 mei de aangifte te doen? Dan kun je uitstel aanvragen. Deze aanvraag moet voor 1 mei binnen zijn. Je krijgt dan uitstel tot 1 september. De wijze van uitstel aanvragen hangt af van wie uitstel aanvraagt.

 
 • Particulieren vragen uitstel aan via de BelastingTelefoon of via de website van de Belastingdienst
 • Belastingconsulenten maken gebruik van de uitstelregeling
 

Doe je te laat aangifte? Dan loop je risico op een verzuimboete. Zorg er dus voor dat je op tijd uitstel aanvraagt als je de deadline van 1 mei niet haalt.

Hoe doe ik aangifte inkomstenbelasting als ondernemer?

Als ondernemer moet je ook aangifte inkomstenbelasting doen. Dit kan online via Mijn Belastingdienst of met aangiftesoftware zoals Fiscaal-online.nl. Als ondernemer kun je geen gebruik maken van de aangifte-app.

In de aangifte krijg je altijd de vraag of je het afgelopen jaar ondernemer voor de inkomstenbelasting bent geweest. Weet je dit niet zeker? Op de website van de Belastingdienst kun je de ondernemerscheck doen. Na het doorlopen van de ondernemerscheck krijg je direct het antwoord op deze vraag.

Aangifte inkomstenbelasting doen als ondernemer, gaat via dezelfde weg als de aangifte voor particulieren. Maar als ondernemer kan het zijn dat je recht hebt op bepaalde aftrekposten of fiscale regelingen. Denk bijvoorbeeld aan de zelfstandigenaftrek. Neem dit dus goed door voordat je start met het invullen van de aangifte inkomstenbelasting.

Hoe doe ik aangifte inkomstenbelasting als zzp'er?

Ook als zzp'er of ondernemer met een eenmanszaak kun je de aangifte inkomstenbelasting doen via Mijn Belastingdienst. De aangifte-app kun je als zzp'er helaas niet gebruiken. Veel ondernemers kiezen ervoor om speciale aangiftesoftware te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat het proces makkelijk, veilig en snel verloopt.

Hoeveel inkomstenbelasting moet ik betalen?

Hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen, hangt af van je:

 
 • Inkomen
 • Vermogen
 • Schulden
 • Aftrekbare kosten
 

De Belastingdienst heeft verschillende tarieven voor de belasting. Je kunt de aangifte invullen op MijnBelastingdienst. Wanneer je alles hebt ingevuld, kun je direct zien of je moet betalen of dat je juist geld terugkrijgt. Je hoeft de gegevens nog niet te versturen om te zien hoe het zit.

IB-aangifte doen voor meerdere personen

Verstuur je de aangifte voor meerdere personen? Maak dan gebruik van de aangiftesoftware inkomstenbelasting van Fiscaal-online.nl. Met de aangiftesoftware verstuur je moeiteloos aangiften voor particulieren en ondernemers. Inloggen bij de Belastingdienst is daarbij niet nodig.

Start nu je gratis proefperiode en ervaar hoe makkelijk het kan zijn!


Heb je naast "hoe doe ik aangifte inkomstenbelasting?" nog meer vragen? Bekijk dan eens de volgende pagina's:

Kunnen wij je helpen?

 

088 - 6500 282

Ma t/m vr van 09:00 - 17:00 uur

  sales@fiscaal-online.nl

Reactie binnen 1 werkdag