Gratis uitproberen
zonder verplichtingen
Zomeractie: 50% korting op alle licenties. Profiteer van deze korting
  •          9,0/10
  •   Scherp geprijsd
  •   Alles in één overzicht
  •   Erkend door de Belastingdienst
  •   Geen eHerkenning nodig

Wat is vennootschapsbelasting?

Kennisbank > Informatie over vennootschapsbelasting > Wat is vennootschapsbelasting?

Wat is vennootschapsbelasting?

Vennootschapsbelasting, ook wel vpb genoemd, is de belasting die een onderneming betaalt over de winst. Het tarief voor vennootschapsbelasting is afhankelijk van de hoogte van de belastbare winst. De belastbare winst wordt per boekjaar berekend.

Ben je eigenaar van een bv of een nv? Dan ben je verplicht aangifte vennootschapsbelasting te doen. Veel ondernemers maken voor de aangifte vpb gebruik van de aangiftesoftware van Fiscaal-online.nl. Hiermee verstuur je gemakkelijk en snel de aangifte vpb. Start nu je gratis proefperiode!

Gratis uitproberen
zonder verplichtingen

Is de aangifte vpb verplicht?

Alle ondernemingen met een rechtspersoonlijkheid zijn verplicht om aangifte vennootschapsbelasting te doen. Onder een onderneming met rechtspersoonlijkheid vallen de bv (besloten vennootschap) en de nv (naamloze vennootschap).

Ook verenigingen en stichtingen moeten soms aangifte vpb doen. Dit is het geval als ze een winstoogmerk hebben of concurreren met bedrijven. Als je een eenmanszaak of VOF hebt, hoef je geen vennootschapsbelasting te betalen. In dat geval wordt de winstbelasting verwerkt in de inkomstenbelasting.

Belastbare winst

Hoeveel vennootschapsbelasting je moet betalen, is afhankelijk van de hoogte van de belastbare winst. Belastbare winst wordt ook wel fiscale winst genoemd. Dit is niet altijd hetzelfde als de commerciële winst. Hoe zit dat dan precies?

Commerciële winst = omzet - de kosten

Belastbare winst = commerciële winst - (aftrekposten + fiscale regelingen)

De commerciële winst is de winst waar veel ondernemers vaak over spreken. Dit is alle omzet die je behaalt met je onderneming, verminderd met de kosten die je maakt.

Wil je de belastbare winst berekenen? Dat bereken je door de alle aftrekposten en fiscale regelingen van de commerciële winst af te trekken. Voor een bv of nv kan de belastbare winst voor de vennootschapsbelasting lager zijn dan de commerciële winst. Dit kan bijvoorbeeld als je gebruik maakt van de kleinschaligheidsaftrek (KIA) of de deelnemingsvrijstelling.

Tarieven vennootschapsbelasting

Het tarief vennootschapsbelasting is afhankelijk van de belastbare winst. Het tarief voor vpb kan jaarlijks worden aangepast door de overheid.

Hieronder vind je de tarieven vennootschapsbelasting 2022 en 2023:

 
Tarieven vennootschapsbelasting 2022  
Belastbare winst Tarief
Tot en met € 395.000 15%
Boven € 395.000 25,8%
 
Tarieven vennootschapsbelasting 2023  
Belastbare winst Tarief
Tot en met € 200.000 19%
Boven € 200.000 25,8%
 

Dit betekent dus dat je voor het boekjaar 2023 over de eerste € 200.000, 19% belasting betaalt. Ligt de totale belastbare winst hoger? Dan betaal je voor alle winst boven de € 200.000, 25,8% belasting.

Ben je op zoek naar het tarief vennootschapsbelasting 2021 of eerder? Op de website van de Belastingdienst vind je alle tarieven vpb vanaf 2020.

Makkelijk en snel je aangifte vennootschapsbelasting verzenden

Met Fiscaal-online.nl verstuur je makkelijk en snel de aangifte vpb. Met onze gebruiksvriendelijke aangiftesoftware voor vennootschapsbelasting importeer je eenvoudig de financiële gegevens uit je jaarrekening software. Daarbij verstuur je zonder eHerkenning aangiften voor een onbeperkt aantal ondernemingen.

Start nu de gratis proefperiode en ontdek het gemak van Fiscaal-online.nl.

Gratis uitproberen
zonder verplichtingen

Heb je naast “wat is vennootschapsbelasting?” nog meer vragen? Bekijk dan eens de volgende pagina’s:

Kunnen wij je helpen?

 

088 - 6500 280

Ma t/m vr van 09:00 - 17:00 uur

  info@fiscaal-online.nl

Reactie binnen 4 uur