5 btw-aangifte tips voor ondernemers
5 btw-aangifte tips voor ondernemers
Zelf je btw-aangifte doen als ondernemer kan snel, eenvoudig en goedkoop met de btw-aangifte software van Fiscaal-online.nl. En om het je nog makkelijker te maken, hebben we 5 tips voor ondernemers op een rij gezet.
Tip 1: Vergeet niet je btw-aangifte te versturen
Een inkoppertje, zou je denken. Toch vergeten veel ondernemers om de btw-aangifte op tijd te versturen. Zonde, want de Belastingdienst is niet flauw met boetes. Om geen btw-moment te missen heeft de Belastingdienst zelf een handige app ontwikkeld: de btw-alert app. Deze app geeft automatisch een seintje wanneer je de btw-aangifte moet doen.
Download de btw-alert app:
Tip 2: Wacht niet tot het einde van de maand met je btw-aangifte
Je btw-aangifte moet uiterlijk voor het einde van de eerstvolgende maand na de periode verstuurd zijn. Doe je per jaar btw-aangifte? Dan moet deze voor 1 april van het volgende kalenderjaar verstuurd zijn.
Helaas komt het weleens voor dat er een storing is bij de Belastingdienst of de bank. Zit je te dicht bij de deadline? Grote kans dat zo’n storing er dan voor zorgt dat je btw-aangifte of betaling te laat binnen is. Wacht dus niet tot de laatste dag om je aangifte te versturen!
Tip 3: Plan je betaling
We noemen het al bij tip 2: de betaling. Niet alleen de btw-aangifte moet vóór de gestelde deadline binnen zijn, maar ook de betaling. Hierbij is het moment van betaling niet belangrijk. De Belastingdienst kijkt alleen naar de datum waarop de betaling is ontvangen. Hou dus rekening met weekend- en feestdagen. Vergeet ook eventuele vertraging tussen banken niet (de Belastingdienst gebruikt ING).
"Tip: Plan je betaling op tijd in, zo weet je zeker dat de Belastingdienst het op tijd binnen heeft."
Tip 4: Voorkom verlopen of vergeten inloggegevens
Waar is die brief met de inloggegevens ook alweer? Niets is zo vervelend als het kwijtraken van je inloggegevens als je op het punt staat om je btw-aangifte te doen. Zorg er dus voor dat je de brief goed opbergt of de inloggegevens ergens (veilig!) opslaat.
Toch de inloggegevens kwijtgeraakt? Dat kan gebeuren. Je kunt je inloggegevens per e-mail opvragen als je vooraf een e-mailadres hebt opgegeven en een antwoord hebt gegeven op een geheime vraag. Heb je dat niet? Dan worden je gegevens per post toegestuurd. Dit kan tot 10 werkdagen duren. Daarnaast kunnen de toegestuurde inloggegevens verlopen. En als je een tijdje niet hebt ingelogd, wordt je account automatisch geblokkeerd.
Je raadt het al: het aanvragen van nieuwe gegevens duurt weer ongeveer twee weken.
"Tip: Zorg ervoor dat je de gegevens veilig opbergt op een vaste plek en dat je regelmatig inlogt."
Wist je trouwens dat je met de aangiftesoftware van Fiscaal-online.nl geen inloggegevens van de Belastingdienst nodig hebt? Dat scheelt weer!
Tip 5: Foutje? Corrigeer kleine bedragen in de volgende aangifte
Heb je een foutje gemaakt in de btw-aangifte? Of een factuur over het hoofd gezien? Geen paniek. In veel gevallen kun je de btw-aangifte corrigeren in de volgende aangifte. Fouten tot € 1000,- mag je namelijk gewoon verwerken in de eerstvolgende btw-aangifte. Hierbij maakt het niet uit of het om een te betalen bedrag of een teruggaaf gaat. Voor bedragen boven de € 1000,- moet je een suppletie omzetbelasting indienen.
Bonustip: vergeet de ICP-aangifte niet!
Doe je wel eens zakelijke inkopen in het buitenland? Of lever je goederen of diensten aan klanten in andere landen? Dan moet je een icp-aangifte indienen bij de Belastingdienst.
"Tip: Bespaar tijd en moeite door je btw-aangifte in te dienen met de aangiftesoftware van Fiscaal-online.nl."
Meer artikelen over btw-aangifte:
Kunnen wij je helpen?
088 - 6500 280
Ma t/m vr van 09:00 - 17:00 uur
Reactie binnen 4 uur