Als ervaren boekhouder, accountant of belastingadviseur weet je als geen ander hoe complex de btw-aangifte soms kan zijn. Juist daarom is het slim om stil te staan bij een paar geavanceerde aandachtspunten. Deze 5 tips helpen je om strakker, efficiënter én foutloos btw-aangifte te doen voor je klanten.
Softwaregebruik is voor jou gesneden koek, maar let op: automatiseren zonder controle is vragen om ruis. Bouw voor jezelf een controle in op dubbele boekingen, zodat je inconsistenties en onwaarschijnlijke bedragen kunt voorkomen. Zo werk je efficiënter én houd je de kwaliteit hoog.
Bij diensten binnen de EU geldt niet automatisch verlegging van btw. Controleer nauwkeurig of je klant handelt met particulieren of ondernemers, én in welk land de dienst belast is. Zeker bij digitale diensten, consultancy of detachering ontstaan hier vaak interpretatieverschillen. Zorg dat je de juiste btw-regels toepast per situatie.
Veel professionals verwerken correcties pas aan het eind van het jaar. Maar wist je dat je tussentijdse correcties direct kunt (en eigenlijk zou moeten) verwerken in de eerstvolgende aangifte? Denk aan privégebruik auto, relatiegeschenken of correcties op eerdere facturen. Doorlopend verwerken voorkomt verrassingen én discussie bij een controle.
Leveren je klanten zowel vrijgestelde als belaste prestaties? Dan is het wat lastiger om te bepalen wat de aftrekbare btw op kosten is. Kijk kritisch naar het gebruikspercentage per activiteit en werk met een transparante verdeelsleutel. Een juiste pro-rata berekening voorkomt latere naheffingen.
Btw-aangifte is niet compleet zonder een solide onderbouwing. Archiveer alle stukken digitaal, maar doe dit gestructureerd en met een goed zoekfilter. Software die automatisch documenten koppelt aan aangiftes (en je bij controle snel laat zoeken op btw-nummer of factuurbedrag) bespaart tijd en voorkomt frustratie.
Klaar om de volgende stap te zetten en je klanten nog beter te bedienen? Gebruik bijvoorbeeld een boekhoudprogramma als e-Boekhouden.nl in combinatie met de btw-aangifte software van Fiscaal-online.nl.
Zo'n 6.000 ondernemers maken al gebruik van Fiscaal‑online.nl, bijvoorbeeld van de btw-aangifte software. Bekijk alle reviews en ontdek waarom gebruikers ons beoordelen met een 8,2:
Wat zijn de gevolgen van een te late btw-aangifte voor mijn klant?
Dien je de btw-aangifte te laat in? Dan riskeert je klant een naheffing, rente en mogelijk een boete. Hoe later de aangifte, hoe hoger de kosten. Voorkom dit door op tijd aangifte te doen.
Wanneer moet ik btw verleggen en hoe werkt dat?
Bij btw-verlegging betaalt de afnemer de btw in plaats van de leverancier. Dit is verplicht in sectoren zoals de bouw en bij internationale handel binnen de EU. Controleer of deze regeling geldt en vermeld dit duidelijk op de factuur.
Hoe weet ik of een klant in aanmerking komt voor de kleineondernemersregeling (KOR)?
Een klant kan gebruikmaken van de KOR als de jaarlijkse omzet onder de € 20.000 blijft. Controleer de omzet en meld de klant op tijd aan bij de Belastingdienst voor deelname.
Hoe organiseer ik btw-aangiftes efficiënter voor klanten met meerdere bv's?
Automatisering bespaart tijd en voorkomt fouten. Met software zoals Fiscaal-online.nl beheer je btw-aangiftes per entiteit in 1 overzichtelijk systeem. Zo houd je alles onder controle en werk je efficiënter.
Kunnen wij je helpen?
088 - 6500 282
Ma t/m vr van 09:00 - 17:00 uur
Reactie binnen 1 werkdag