Gratis uitproberen
zonder verplichtingen
Zomeractie: 50% korting op alle licenties. Profiteer van deze korting
  •          9,0/10
  •   Scherp geprijsd
  •   Alles in één overzicht
  •   Erkend door de Belastingdienst
  •   Geen eHerkenning nodig

ICP-aangifte

Informatie over ICP aangifte

Als je als ondernemer in het buitenland goederen of diensten levert, moet je soms een ICP aangifte doen. ICP staat voor IntraCommunautaire Prestaties. Met de ICP aangifte geef je door welke goederen of diensten je hebt geleverd aan ondernemers in andere EU-landen. Hierbij moet je ook aangeven wat het btw-tarief is en welk bedrag aan btw je hebt berekend.

In Nederland kun je de ICP aangiften doen via de website van de Belastingdienst of met ICP-aangifte software. Onze intuïtieve software is uitermate geschikt voor ondernemers. Je hebt geen eHerkenning nodig en dit maakt het mogelijk een ICP-aangifte in te dienen tot 10.000 regels per categorie.

Opgaaf ICP

In de opgaaf ICP geef je aan naar welke EU-landen je goederen of diensten hebt geleverd en hoeveel omzet je daarbij hebt gemaakt. De Belastingdienst gebruikt deze informatie om te bepalen of je ICP-aangifte moet doen en zo ja, welke bedragen je moet opgeven.

Je moet de ICP opgave ieder kwartaal indienen, uiterlijk op de laatste dag van de maand na afloop van het kwartaal. Dus voor het eerste kwartaal moet de ICP opgaaf uiterlijk op 30 april worden ingediend. Maar, lever je in een kwartaal meer dan €50.000 aan goederen, dan moet je de ICP opgave iedere maand indienen.

Deadlines ICP-aangifte

Het aantal keren dat je per jaar een ICP-aangifte moet doen, hangt af van de omvang van je onderneming en de frequentie van je grensoverschrijdende activiteiten. Hieronder vind je een tabel met de deadlines voor de opgaaf intracommunautaire prestaties per kwartaal in 2024.

Periode Deadline
Januari - maart 30 april 2024
April - juni 31 juli 2024
Juli - september 31 oktober 2024
Oktober - december 31 januari 2025

Let op: dit zijn de deadlines voor de opgaaf ICP voor het eerste, tweede, derde en vierde kwartaal van 2024. Als je een maandaangifte doet, dan moet je de opgaaf ICP uiterlijk indienen op de laatste dag van de maand die volgt op het tijdvak waarop de ICP opgave betrekking heeft.

"Tip: Houd de deadlines goed in de gaten en dien je opgave ICP op tijd in om eventuele boetes of rente te voorkomen."

Wanneer ICP aangifte

Wanneer je de ICP aangifte moet indienen, ligt aan het bedrag dat je aan intracommunautaire goederenleveringen hebt verricht. Als het bedrag van leveringen dat je per kwartaal doet niet meer dan €50.000 is, dan mag je de ICP aangifte per kwartaal indienen. Als je echter in een kwartaal meer dan €50.000 aan goederen levert, moet je vanaf dat kwartaal de ICP aangifte per maand doen.

Het kan voorkomen dat je in het midden van een kwartaal het drempelbedrag overschrijdt. Als dat gebeurt in de eerste of de tweede maand van het kwartaal, dan moet je voor dat hele kwartaal maandaangifte doen. Als dat gebeurt in de derde maand van het kwartaal, dan mag je nog één keer per kwartaal aangifte doen. Maar als je in de laatste maand van het kwartaal het drempelbedrag overschrijdt, dan moet je vanaf dat moment per maand aangifte doen.

Persoonlijk advies

Ondernemingen en belastingadviseurs besparen tijd met de ICP-aangifte software van Fiscaal‑online.nl. Je kunt snel en eenvoudig aangifte doen door gebruik te maken van handige import functionaliteiten. Onze medewerkers laten je graag de mogelijkheden zien.

 

Dien tijdig je ICP-aangifte in

Als je de ICP aangifte vergeten bent of de ICP aangifte te laat hebt ingediend, loop je het risico op een boete van de Belastingdienst. Als je erachter komt dat je de aangifte bent vergeten, is het belangrijk om deze alsnog zo snel mogelijk in te dienen. Mocht je te laat zijn met de ICP-aangifte, dan kun je contact opnemen met de Belastingdienst om te vragen naar de mogelijkheden voor uitstel of om een boete te voorkomen.

"Tip: Zorg ervoor dat je zo snel mogelijk handelt als je merkt dat je onverhoopt vergeten bent een ICP-aangifte in te dienen"

ICP aangifte corrigeren

Het kan gebeuren dat je per ongeluk een verkeerde ICP aangifte hebt gedaan of dat je een fout hebt gemaakt in de ICP aangifte. Geen zorgen, je kunt altijd een ICP aangifte corrigeren. Dit heet een correctie ICP aangifte.

Als je een fout hebt gemaakt in je ICP aangifte dan moet je deze zo snel mogelijk corrigeren. Dit kan online via het portaal van de Belastingdienst of door het opnieuw indienen van een opgaaf ICP. Je kunt in beide gevallen aangeven dat het om een correctie gaat. Let op: als je een correctie doet van een ICP aangifte die je maandelijks moet indienen, moet je deze correctie ook maandelijks indienen. Voor kwartaalaangevers geldt dat je de correctie kunt meenemen in de eerstvolgende opgaaf ICP. Zorg ervoor dat je altijd de juiste gegevens invult, dit voorkomt vervelende verrassingen achteraf.

Voorbeeld ICP-aangifte

Als je niet zeker weet hoe je het formulier moet invullen, kun je een ICP-aangifte voorbeeld raadplegen op de website van de Belastingdienst. Dit voorbeeld laat zien welke gegevens je moet invullen en waar je deze kunt vinden. Zo kun je gemakkelijk zelf jouw ICP-aangifte doen. Heb je nog steeds vragen over het invullen van de opgaaf ICP? Maak dan net als vele andere grote en kleine ondernemingen gebruik van de ICP-aangifte software van Fiscaal-online.nl! Je maakt gebruik van gebruiksvriendelijke software met optimale service & support. Hierbij een aantal reviews van gebruikers.

   
Dhr. B Vroom
         

Geweldige Service

Sinds kort is ons kantoor gestart met Fiscaal Online, de eerste indruk is prima! Klantvriendelijk, snelle reactie bij vragen. Een werkwijze die past bij ons kantoor.

Drs. B.M. Vroom
Fiscalis Accountants BV

Noord Ned Consult
         

Gebruiksvriendelijk

Fiscaal-online is een compleet en zeer gebruiksvriendelijk aangiftepakket. Daarnaast is een groot pluspunt dat er een goede helpdesk is die vragen supersnel beantwoordt.

Chris Kuitert
Noord Ned Consult

ICP aangifte landen

Als je zaken doet met het buitenland, moet je soms een ICP-aangifte doen. De ICP aangifte geldt ook voor landen buiten de Europese Unie, zoals Groot-Brittannië en Zwitserland. Door de Brexit zijn er wel veranderingen opgetreden voor de ICP-aangifte tussen Nederland en Engeland.

Voorheen hoefde je geen ICP-aangifte te doen als je goederen levert aan klanten in Groot-Brittannië. Sinds de Brexit is de ICP-aangifte echter wel verplicht als je goederen levert aan klanten in Groot-Brittannië. Hetzelfde geldt voor Zwitserland. Let wel op dat je de juiste codes gebruikt voor de landen waarnaar je goederen levert. Laat je daarom goed informeren over de vereisten en gebruik de juiste codes voor de ICP-aangifte van landen buiten de EU.

Veelgestelde vragen

 

Wat is ICP aangifte?

ICP aangifte is de aangifte van de Intracommunautaire Prestaties, waarbij ondernemers die goederen of diensten leveren aan andere EU-landen maandelijks aan de Belastingdienst rapporteren over deze transacties. Het doel van de ICP aangifte is om te zorgen dat de BTW-heffing in de verschillende EU-landen correct wordt toegepast en om fraude te voorkomen.

 

Wanneer moet ik ICP aangifte doen?

Als je goederen levert aan andere landen binnen de Europese Unie of daar inkoopt, moet je ICP aangifte doen. Als je in een kwartaal niet meer dan €50.000 aan intracommunautaire goederenleveringen hebt verricht, mag je je opgaaf ICP per kwartaal doen. Maar als je in een kwartaal meer dan €50.000 hebt geleverd, moet je ICP aangifte doen per maand. De deadline voor de maandelijkse ICP aangifte is de laatste dag van de maand na de maand waarop de ICP aangifte betrekking heeft. Voor de kwartaalaangifte geldt de deadline op de laatste dag van de maand na afloop van het kwartaal.

 

Wat is de betekenis van ICP aangifte?

ICP aangifte staat voor Intracommunautaire Prestaties aangifte. Intracommunautair betekent dat er goederen of diensten worden geleverd tussen twee landen die lid zijn van de Europese Unie. De ICP aangifte is dan een manier om aan te geven welke goederen of diensten er tussen deze landen zijn verhandeld, en hoeveel BTW er moet worden afgedragen.

 

Wat is een ICP opgave?

ICP opgave is een ander woord voor ICP aangifte, waarbij ondernemers die goederen of diensten leveren aan andere EU-landen maandelijks rapporteren aan de Belastingdienst over deze transacties. Met de ICP opgave wordt de BTW-heffing in de verschillende EU-landen correct toegepast en wordt fraude voorkomen. Het is een verplichting voor ondernemers die handel drijven met andere EU-landen. De termen "ICP opgave" en "ICP aangifte" worden vaak door elkaar gebruikt en betekenen hetzelfde.

 

Wat is een opgaaf ICP?

Opgaaf ICP is een ander woord voor ICP opgave of ICP aangifte. Als ondernemer die handel drijft met andere EU-landen ben je verplicht om maandelijks een ICP aangifte in te dienen bij de Belastingdienst. Hierin rapporteer je over de goederen of diensten die je hebt geleverd aan andere EU-landen. Intracommunautaire Prestaties (ICP) zijn transacties tussen EU-landen, waarbij de goederen of diensten worden geleverd aan een afnemer in een ander EU-land. De opgaaf ICP bevat belangrijke informatie, zoals het BTW-nummer van de afnemer in het EU-land waar de goederen of diensten zijn geleverd en het bedrag van de transactie. Het doel van de opgaaf ICP is om te zorgen dat de BTW-heffing in de verschillende EU-landen correct wordt toegepast en om fraude te voorkomen. Zo kan bijvoorbeeld worden gecontroleerd of de afnemer in het andere EU-land de BTW heeft afgedragen.

 

Kunnen wij je helpen?

 

088 - 6500 280

Ma t/m vr van 09:00 - 17:00 uur

  info@fiscaal-online.nl

Reactie binnen 4 uur