Eisen factuur btw-aangifte
Eisen factuur btw-aangifte
Ben je ondernemer en btw-plichtig? Dan ben je verplicht om btw door te berekenen aan je klanten. Dit draag je vervolgens af aan de Belastingdienst. Andersom geldt dit ook. Als je zelf btw betaalt wanneer je zakelijke inkopen doet, mag je dit terugvragen aan de Belastingdienst.
Om ervoor te zorgen dat dit zo soepel mogelijk verloopt, heeft de Belastingdienst een aantal harde eisen gesteld aan de btw-factuur.
Snel en veilig de btw-aangifte indienen? Maak dan gebruik van de aangiftesoftware van Fiscaal-online.nl! Probeer het nu gratis.
Harde eisen btw-factuur door Belastingdienst
De overheid stelt harde eisen aan de btw-factuur. In ieder geval moet je btw-identificatienummer op de factuur staan. Daarnaast is de datum van de prestatie (levering van dienst of goederen) en de juiste handelsnaam verplicht. Vermeld op je factuur in ieder geval de volgende gegevens zodat je aan de eisen voldoet:
- Je volledige naam en die van de afnemer: Dit is de juridische naam of handelsnaam.
- Je volledige adres en dat van de afnemer: Dit is het fysieke adres waar de onderneming gevestigd is. Alleen een postbusnummer is niet voldoende.
- Je btw-identificatienummer: Dit is het nummer met 'NL' ervoor.
- Je KVK-nummer: Deze ontvang je bij inschrijving bij de Kamer van Koophandel.
- De datum waarop de factuur is uitgereikt: Hierbij gaat het dus niet om de datum van de prestatie maar om de factuurdatum.
- Een opeenvolgend factuurnummer: Gebruik opeenvolgende nummers voor je facturen. Elk factuurnummer mag maar 1 keer voorkomen.
- De goederen of diensten die je hebt geleverd: Goederen en producten: wat heb je geleverd en hoeveel? Diensten: welke diensten heb je geleverd en wat was de omvang daarvan?
- De datum van de prestatie: De datum waarop de goederen of diensten zijn geleverd, of de datum van een vooruitbetaling.
- Het bedrag dat je in rekening brengt, exclusief btw: Lever je goederen of diensten met verschillende btw-tarieven? Vermeld dan de aparte bedragen. Vermeld ook de eenheidsprijs, indien van toepassing.
- Het btw-tarief dat van toepassing is
- Het btw-bedrag
Onjuiste facturen. Wat nu?
Heb je een onjuiste factuur ontvangen? Dan mag je de btw van deze factuur niet aftrekken. Dit is nadelig, omdat het van invloed kan zijn op je btw-aangifte. Stuur een onjuiste factuur altijd terug en neem contact op met de leverancier om een juiste factuur te krijgen.
De partij die de onjuiste factuur verstuurt, loopt het risico op een verzuimboete vanuit de Belastingdienst. Deze boete kan oplopen tot een aanzienlijk bedrag per factuur. Zorg er dus altijd voor dat je facturen voldoen aan de hierboven genoemde eisen. Zo voorkom je discussies over een factuur.
Andere eisen voor een factuur
Soms gelden er andere eisen voor een factuur. Bijvoorbeeld als je zaken doet met klanten in het buitenland. Dan moet je meer gegevens vermelden.
Je mag een vereenvoudigde factuur sturen bij een wijziging van een eerdere factuur of wanneer het factuurbedrag niet hoger dan €100,- inclusief btw is. Op een vereenvoudigde factuur hoeven minder gegevens te staan. De eisen voor een vereenvoudigde factuur zijn:
- De factuurdatum
- Je naam en adresgegevens
- Welke goederen of diensten je hebt geleverd
- Het btw bedrag
- De verwijzing naar de oorspronkelijke factuur (bij wijziging van een factuur)
Bron: Belastingdienst
Binnen 2 minuten aangifte doen met Fiscaal-online.nl
Veilig en betrouwbaar aangifte doen binnen 2 minuten. Dat wil jij toch ook? Gebruik de aangiftesoftware van Fiscaal-online.nl. Zo houd je tijd over voor de leukere kanten van het ondernemen! Probeer het nu gratis.
Gratis uitproberenzonder verplichtingen
Meer artikelen over btw-aangifte:
Naast de eisen voor de btw-factuur, meer weten over de btw-aangifte? Bekijk dan ook eens de volgende pagina’s:
Kunnen wij je helpen?
088 - 6500 280
Ma t/m vr van 09:00 - 17:00 uur
Reactie binnen 4 uur