Gratis uitproberen »

Wat is het SBU (Servicebericht Uitstel)?

U bent hier:

Wat is het SBU? Het SBU staat voor Servicebericht Uitstel. Dit is de digitale terugkoppeling van de Belastingdienst over de ingediende uitstelverzoeken.

Vanaf 1 maart 2018 kunt u alleen gebruik maken van de uitstelregeling belastingconsulenten met een geldig PKIoverheid-certificaat. Dit certificaat is verplicht gesteld door de Belastingdienst. De terugkoppeling van de uitstelverzoeken verloopt namelijk niet meer per brief of cd, maar uitsluitend digitaal. Om deze digitale terugkoppeling te kunnen ontvangen is een PKI-certificaat nodig.

Start nu een gratis proefaccount »

Waaruit bestaat een SBU?

Het SBU wordt iedere dag ververst door de Belastingdienst. Daardoor beschikt u altijd over de juiste informatie. Het servicebericht uitstel bestaat uit de volgende onderdelen:

Uitstelreacties

Bij de uitstelreactie ziet u de gegevens van de persoon of de onderneming waarvoor u uitstel heeft aangevraagd. Het soort uitstel en de status, toegewezen of afgewezen, is zichtbaar. Daarnaast wordt er aangegeven wanneer de aangifte ontvangen moet zijn.

Inleverperiodes

Vroeger kreeg men een inleverschema per post opgestuurd. Als dit schema veranderde werd een nieuwe versie verstuurd. Nu, met de komst van het SBU, is dat anders. U ziet nu in 1 overzicht het inleverschema. Zo weet u precies hoeveel aangiften u voor een bepaalde datum ingeleverd moet hebben. Bovendien wordt deze informatie iedere week ververst. Als u bijvoorbeeld extra personen of onderneming toevoegt worden deze automatisch meegenomen in het inleverschema.

Zie ook: Hoe vraag ik uitstel aan?