Gratis uitproberen
zonder verplichtingen
Zomeractie: 50% korting op alle licenties. Profiteer van deze korting
  •           9,0/10
  •   Scherp geprijsd
  •   Alles in één overzicht
  •   Erkend door de Belastingdienst
  •   Geen eHerkenning nodig

Waaruit bestaat suppletie omzetbelasting?

Kennisbank > Informatie over suppletie > Waaruit bestaat suppletie omzetbelasting?

Waaruit bestaat suppletie omzetbelasting?

De suppletie omzetbelasting bestaat uit dezelfde onderdelen als de aangifte omzetbelasting. Je vult het suppletieformulier dus in alsof je opnieuw btw-aangifte doet. Daarbij corrigeer je de eerder opgegeven bedragen uit de btw-aangifte.

Vul alle onderdelen van het suppletieformulier in. Deze onderdelen worden ook wel rubrieken genoemd. Vul óók de rubrieken in waar je geen correctie op hoeft te doen.

Suppletie versturen met Fiscaal-online.nl

Met onze aangiftesoftware heb je als ondernemer of belastingadviseur geen eHerkenning nodig om een onbeperkt aantal aangiften te versturen. Snel, eenvoudig en efficiënt! Ook proberen? Start nu jouw gratis proefaccount.

Gratis uitproberen
zonder verplichtingen

Rubriek 1 - Prestaties binnenland

In de eerste rubriek voer je de omzet in die gemaakt is door Nederlandse klanten. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in leveringen en diensten met een hoog en laag btw-tarief.

In deze rubriek geef je de binnenlandse omzet en btw op per btw-categorie.

Rubriek 2 - Verleggingsregelingen binnenland

Deze rubriek vul je alleen in als er sprake is van goederen of diensten waarbij de btw-heffing naar jou als ondernemer verlegd is. Dit wordt ook wel een verleggingsregeling genoemd.

Met een verleggingsregeling verlegt de leverancier de btw naar jou als afnemer. Er wordt dus door de leverancier geen btw in rekening gebracht. Dit staat altijd op de factuur vermeld. Is er geen sprake van een verleggingsregeling? Dan vul je deze rubriek niet in.

Rubriek 3 - Prestaties naar of in het buitenland

Heb je goederen of diensten geleverd in het buitenland? Dan moet je rubriek 3 invullen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen leveringen binnen en buiten de EU.

  • Heb je goederen of diensten geleverd buiten de EU? De omzet hiervan vul je in bij rubriek 3a.
  • Heb je goederen of diensten geleverd binnen de EU? Dit wordt een intracommunautaire prestatie (ICP) genoemd. De omzet hiervan vul je in bij rubriek 3b. Let op: Het gaat hier alleen om leveringen aan ondernemers in het buitenland. Dit geldt niet voor particulieren.

Rubriek 4 - Prestaties vanuit het buitenland aan u verricht

Als je goederen of diensten in het buitenland hebt afgenomen dan moet daar omzetbelasting (btw) over worden afgedragen in Nederland. De leverancier heeft geen buitenlandse btw in rekening gebracht. Deze omzetbelasting moet je aangeven in rubriek 4.

Rubriek 5 - Voorbelasting

De betaalde voorbelasting vul je in bij rubriek 5.

Als je goederen of diensten inkoopt voor je onderneming dan betaal je daar btw over. Dit wordt voorbelasting genoemd. De voorbelasting kun je terugvragen van de Belastingdienst. Dit bedrag wordt dan afgetrokken van de af te dragen btw.

Controleren en versturen van de suppletie omzetbelasting

Controleer het ingevulde suppletieformulier en verstuur deze naar de Belastingdienst. Moet je geld betalen of krijg je juist btw terug? De Belastingdienst stuurt dan een beschikking.

  • Krijg je btw terug? Dan wordt dit na verzending van de beschikking op je rekening gestort óf het wordt verrekend met openstaande belastingschulden.
  • Moet je btw betalen? Wacht eerst op de naheffingsaanslag van de Belastingdienst. Daarna kan je de verschuldigde btw betalen.

Suppletie indienen zonder eHerkenning

De suppletie omzetbelasting indienen kan veilig en snel met de aangiftesoftware van Fiscaal-online.nl. Je hebt hiervoor geen eHerkenning nodig en je kan een onbeperkt aantal aangiften versturen. Probeer het nu gratis uit met een proefaccount!

Gratis uitproberen
zonder verplichtingen

Heb je naast ‘waaruit bestaat suppletie omzetbelasting?’ nog meer vragen over suppletie? Bekijk dan eens de volgende pagina’s:

Kunnen wij je helpen?

 

088 - 6500 280

Ma t/m vr van 09:00 - 17:00 uur

  info@fiscaal-online.nl

Reactie binnen 4 uur