Als accountant, boekhouder of belastingadviseur wil je precies weten hoe het zit met de verjaring van een btw-suppletie. Wanneer is een suppletie te laat en wat zijn de uitzonderingen? En kun je nog btw terugvragen als de deadline voorbij is? Op deze pagina lees je het antwoord op die vragen en hoe de verjaring werkt, wat de gevolgen zijn van te laat corrigeren en hoe je dit voorkomt.
Je ziet ook hoe slimme software je helpt om op tijd te handelen. Zo voorkom je verrassingen achteraf, voor jezelf én je klanten.
De verjaringstermijn van de Belastingdienst voor btw-suppleties is 5 jaar. Die termijn start op 1 januari ná het belastingjaar waar de suppletie over gaat. Dien je de suppletie te laat in? Dan mag de Belastingdienst deze negeren. Je kunt dan geen btw meer terugvragen of corrigeren.
De belangrijkste punten:
De standaard verjaringstermijn is 5 jaar, gerekend vanaf het einde van het jaar waarin je de btw moest afdragen. Btw over 2018 verjaart dus op 31 december 2023. Na die datum hoef je geen suppletie meer in te dienen en mag de Belastingdienst geen naheffing meer opleggen.
Maar er zijn uitzonderingen. In sommige situaties krijgt de Belastingdienst meer tijd om btw na te vorderen. Dat gebeurt bij:
In zulke situaties mag de Belastingdienst de navorderingstermijn verlengen tot 12 jaar.
Je ontdekt in 2025 een fout in de btw over 2018. Normaal is de termijn voorbij. Maar als de Belastingdienst denkt dat er opzet of fraude in het spel is, mogen ze nog tot eind 2030 navorderen.
Let op: niet elke situatie verjaart na 5 jaar. De oorzaak van de fout bepaalt of de termijn wordt verlengd.
Verjaring geldt niet alleen voor te betalen btw, maar ook voor btw die je nog terugkrijgt. Dien je een suppletie te laat in? Dan loop je het risico dat je geen teruggaaf meer krijgt. De Belastingdienst mag een verzoek buiten de vijfjaarstermijn weigeren, ook als de fout in jouw nadeel was.
Alleen in uitzonderlijke gevallen, zoals overmacht, kun je soms toch nog teruggaaf krijgen. Wil je dat voorkomen? Corrigeer dan altijd op tijd.
Voorkom verjaring en naheffingen door op tijd te controleren en snel te handelen. Met een slimme werkwijze en de juiste tools zorg je dat suppleties niet buiten de termijn vallen. Gebruik deze tips:
Met de suppletie software van Fiscaal-online.nl regel je btw-suppleties snel en volledig digitaal. Met de software kun je correcties uitvoeren, direct in het programma. Je dient suppleties direct digitaal in bij de Belastingdienst, met een paar klikken. Zo werk je efficiënter, voorkom je fouten én houd je grip op de fiscale positie van jezelf of je klant.
Ga voor gemak, zekerheid en snelheid. Kies voor Fiscaal-online.nl.
Zo'n 6.000 ondernemers maken al gebruik van Fiscaal‑online.nl, bijvoorbeeld van de suppletie software. Bekijk alle reviews en ontdek waarom gebruikers ons aanbevelen op Trustpilot.
Geldt de verjaringstermijn ook voor vrijwillige suppleties?
Ja, ook vrijwillige suppleties verjaren na 5 jaar.
Vanaf welk moment begint de verjaringstermijn te lopen?
Vanaf 1 januari ná het belastingjaar waarop de btw betrekking heeft.
Kan de verjaringstermijn worden verlengd?
Ja, bij opzet of fraude kan de Belastingdienst de termijn verlengen tot 12 jaar.
Binnen welke termijn moet je een suppletie indienen?
Binnen 8 weken nadat je de fout ontdekt. Let hier goed op om boetes en belastingrente te voorkomen.
Hoe weet ik of een btw-suppletie nog binnen de verjaringstermijn valt?
Tel 5 jaar vanaf het einde van het belastingjaar. Daarna is de termijn verlopen.
Wat als de Belastingdienst een fout maakt en pas na verjaring een naheffingsaanslag oplegt?
Dan kun je bezwaar maken. Na verjaring mag de Belastingdienst in principe niet meer naheffen.
Kunnen wij je helpen?
088 - 6500 282
Ma t/m vr van 09:00 - 17:00 uur
Reactie binnen 1 werkdag