Als ondernemer of accountant moet je regelmatig btw-aangifte doen. Maar wat houdt dat precies in? In dit artikel lees je wat btw-aangifte is, hoe het werkt en waarom het belangrijk is. Je leert hoe je btw berekent over je verkopen, voorbelasting aftrekt en het uiteindelijke bedrag afdraagt aan de Belastingdienst.
We bespreken ook verschillende btw-regelingen en veelgemaakte fouten, zoals verkeerd toegepaste btw-tarieven of te laat indienen. Tot slot ontdek je hoe gespecialiseerde btw-software met automatische berekeningen en een directe koppeling met de Belastingdienst het proces makkelijker maakt.
Bij de btw-aangifte geef je door hoeveel btw je hebt ontvangen van klanten en hoeveel je zelf hebt betaald over zakelijke kosten. Je betaalt het verschil aan de Belastingdienst of je krijgt geld terug.
Een goede btw-aangifte begint met een overzichtelijke administratie. Volg deze 5 stappen om btw-aangiften voor je klanten snel en foutloos in te dienen:
Voorbelasting is de btw die je betaalt over zakelijke kosten en aankopen. Je mag deze aftrekken in je btw-aangifte, waardoor je minder btw hoeft af te dragen.
De kleineondernemersregeling (KOR) geeft btw-vrijstelling aan ondernemers met een omzet niet meer dan € 20.000 per kalenderjaar. Bij de verleggingsregeling draagt de afnemer de btw af in plaats van de leverancier, vaak in de bouw en internationale handel.
Bij intracommunautaire leveringen binnen de EU geldt het 0%-tarief. Koop je iets uit de EU? Dan wordt de btw verlegd. Buitenlandse ondernemers die in Nederland btw-plichtig zijn, moeten zich registreren en aangifte doen. Door de juiste regeling te kiezen, voorkom je onnodige btw-kosten.
Veel ondernemers vergeten voorbelasting op te geven en betalen daardoor te veel btw. Anderen hanteren verkeerde btw-tarieven, waardoor ze te veel of te weinig afdragen. Ook het verkeerd verwerken van privé-uitgaven als zakelijke kosten leidt tot problemen. Tot slot levert een te late aangifte boetes en rente op. Houd je administratie goed bij en controleer alles vóór indiening om fouten te voorkomen.
Handmatig btw-aangifte doen kost tijd en vergroot de kans op fouten. Btw-aangifte software, zoals die van Fiscaal-online.nl, automatiseert het proces en helpt ondernemers en accountants om sneller en nauwkeuriger btw-aangiften te doen voor de klanten. De software berekent automatisch de btw, voert controles uit en koppelt direct met de Belastingdienst. Zo dien je de aangifte moeiteloos in, bespaar je tijd en verklein je de kans op fouten en naheffingen.
Zo'n 6.000 ondernemers maken al gebruik van Fiscaal‑online.nl, bijvoorbeeld van de btw-aangifte software. Bekijk alle reviews en ontdek waarom gebruikers ons beoordelen met een 8,2:
Wie moet btw-aangifte doen?
Alle ondernemers die btw-plichtig zijn, inclusief eenmanszaken, bv's en buitenlandse ondernemers die in Nederland btw moeten afdragen.
Hoe kan ik controleren of de btw-aangifte correct is?
Vergelijk de aangifte met je administratie, controleer of alle btw-tarieven kloppen en gebruik software voor automatische controles.
Wat gebeurt er als ik een fout heb gemaakt in de btw-aangifte voor één van mijn klanten?
Je kunt de fout corrigeren via een suppletieaangifte. Kleine correcties (tot € 1.000) mag je verwerken in de volgende btw-aangifte.
Wat is de btw-aangiftetermijn en wat als ik deze mis voor één van mijn klanten?
Voor de meeste klanten moet je per kwartaal aangifte doen. Soms ook maandelijks of jaarlijks. Bij te late indiening volgt een boete en mogelijk een naheffing. Dien de aangifte zo snel mogelijk alsnog in om verdere kosten te voorkomen.
Kunnen wij je helpen?
088 - 6500 282
Ma t/m vr van 09:00 - 17:00 uur
Reactie binnen 1 werkdag