Heb je een fout ontdekt in een eerdere btw-aangifte? Geen zorgen, dat kan gebeuren. Je corrigeert dit met een suppletie omzetbelasting. Maar wanneer is dat verplicht? Hoe werkt het? En wat als je te laat bent?
In dit artikel leer je wat suppletie betekent, hoe je het indient en welke deadlines en boetes gelden. We leggen uit wanneer je een suppletie moet gebruiken en wanneer je een kleine fout gewoon in je volgende btw-aangifte verwerkt. Ook ontdek je de beste manier om een suppletie in te dienen: handmatig via de Belastingdienst of automatisch met slimme software. Zo herstel je btw-fouten snel en eenvoudig.
Suppletie betekent letterlijk: toevoeging. Omzetbelasting is een ander woord voor btw-aangifte. Met een suppletie omzetbelasting pas je een eerdere btw-aangifte aan als je te veel of te weinig btw hebt aangegeven.
De Belastingdienst verplicht je om fouten te corrigeren. Kleine correcties (minder dan € 1.000 btw) verwerk je in je volgende btw-aangifte. Grotere correcties moet je melden via een suppletie. Dit kan betekenen dat je btw moet bijbetalen of terugkrijgt.
Door op tijd een suppletie in te dienen, voorkom je boetes en rente. Wacht je te lang of negeer je de correctie bewust? Dan riskeer je een hogere boete. Controleer daarom regelmatig je btw-aangiftes en corrigeer fouten direct.
Een suppletie indienen is makkelijker dan je denkt. Volg deze stappen en corrigeer snel je btw-aangifte:
Dien je een suppletie in voordat de Belastingdienst de fout ontdekt? Dan voorkom je meestal een boete, al kan er 4% belastingrente gelden. Wacht je te lang, dan kan de Belastingdienst een boete van 5% over het btw-bedrag opleggen (maximaal € 5.514). Stel je de suppletie bewust uit terwijl je weet dat je aangifte niet klopt? Dan riskeer je een vergrijpboete tot 100% van het btw-bedrag. Hoe sneller je handelt, hoe kleiner de kans op boetes en rente.
Niet elke btw-correctie vereist een suppletie. Dit hangt af van het bedrag:
Je kunt een suppletie op 2 manieren indienen: handmatig via de Belastingdienst of automatisch met suppletie software. Goed om te weten: met een suppletie omzetbelasting kan je een aangifte tot 5 jaar terug corrigeren.
Zo'n 6.000 anderen maken al gebruik van Fiscaal‑online.nl bijvoorbeeld van de suppletie software. Bekijk alle reviews en ontdek waarom gebruikers ons aanbevelen op Trustpilot.
Wanneer kan ik een suppletie indienen?
Je kunt een suppletie indienen zodra je een fout in een eerdere btw-aangifte ontdekt. Hoe eerder je dit doet, hoe kleiner de kans op boetes en rente.
Hoelang duurt het voordat de Belastingdienst een suppletie verwerkt?
De verwerkingstijd varieert, maar meestal behandelt de Belastingdienst een suppletie binnen 8 tot 12 weken. Een btw-teruggave kan langer duren.
Wat als ik meerdere fouten over verschillende jaren heb gemaakt?
Je moet voor elk tijdvak een aparte suppletie indienen. Heb je meerdere correcties? Dan kan suppletie software helpen om het proces efficiënter te maken.
Kan ik een suppletie intrekken of corrigeren?
Ja, je kunt een suppletie corrigeren, maar niet door direct een nieuwe in te dienen. Wacht op de teruggaafbeschikking of naheffingsaanslag en dien daarna een bezwaar in met de juiste gegevens.
Heeft een suppletie invloed op mijn aangifte inkomsten- of vennootschapsbelasting?
Ja, een suppletie kan je winst beïnvloeden en heeft dus invloed op je inkomsten- of vennootschapsbelasting. Controleer of je deze aangiftes moet herzien om fouten te voorkomen.
Kunnen wij je helpen?
088 - 6500 282
Ma t/m vr van 09:00 - 17:00 uur
Reactie binnen 1 werkdag