Gratis uitproberen
zonder verplichtingen
Zomeractie: 50% korting op alle licenties. Profiteer van deze korting
 •          9,0/10
 •   Scherp geprijsd
 •   Alles in één overzicht
 •   Erkend door de Belastingdienst
 •   Geen eHerkenning nodig

Aftrekbare kosten vennootschapsbelasting

Aftrekbare kosten vennootschapsbelasting

Als vennootschap betaal je belasting over de belastbare winst van je onderneming. De belastbare winst bereken je door de alle aftrekposten en fiscale regelingen van de commerciële winst af te trekken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kleinschaligheidsaftrek (KIA) of de deelnemingsvrijstelling. Zakelijke kosten zijn vaak ook aftrekbaar, waardoor je belastbare winst lager uitvalt. Dit is aantrekkelijk omdat je dan ook minder vennootschapsbelasting betaalt.

Met de aangiftesoftware van Fiscaal-online.nl dien je de aangifte vpb eenvoudig en snel in. Start nu je gratis proefperiode en probeer het zelf!

Gratis uitproberen
zonder verplichtingen

Vpb aftrekbare kosten

Als bv en nv mag je geen gebruik maken van de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Er zijn echter wel andere zakelijke kosten die soms aftrekbaar zijn, waaronder:

 • Kosten voor congressen, seminars en studiereizen (inclusief reis- en verblijfskosten)
 • Kosten voor representatie; zoals recepties of relatiegeschenken
 • Relatiegeschenken in de vorm van voedsel, drank en genotmiddelen
 • Vakliteratuur
 • Zakelijke abonnementen; zoals een telefoon- of internetabonnement

Soms is maar een gedeelte van deze kosten aftrekbaar, zijn er specifieke voorwaarden of geldt er een minimaal investeringsbedrag. Raadpleeg de website van de Belastingdienst voor actuele informatie over de aftrekbare zakelijke kosten.

Vpb aftrekposten

Als vennootschap kunnen verschillende fiscale posten onder de investeringsaftrekposten vallen, zoals:

 • Milieu-investeringsaftrek (MIA)
 • Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)
 • Energie-investeringsaftrek (EIA)
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
MIA

Met de milieu-investeringsaftrek kan je de belastbare winst verminderen. Je kan daarbij tot 45% van het investeringsbedrag aftrekken van je winst. Het exacte aftrekpercentage hangt af van zowel de milieu-impact als de gangbaarheid van het betreffende bedrijfsmiddel.

VAMIL

Met de willekeurige afschrijving milieu-investeringen heb je de vrijheid om zelf te bepalen wanneer je een investering afschrijft. De willekeurige afschrijving is wel beperkt tot 75%. Door versneld af te schrijven, verlaag je de belastbare winst. Zo betaal je in dat jaar minder belasting.

MIA

Ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie kunnen extra financieel voordeel krijgen met de energie-investeringsaftrek. Naast de afschrijving kan je voor deze investeringen een extra bedrag aftrekken. De aftrek is 45,5% van het investeringsbedrag dat in aanmerking komt.

MIA

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is bedoeld om ondernemers te stimuleren om te investeren in bedrijfsmiddelen. Het bedrag dat je mag aftrekken, is afhankelijk van het geïnvesteerde bedrag in het boekjaar. Om in 2023 in aanmerking te komen voor de KIA moet je tussen € 2.601 en € 353.973 investeren in bedrijfsmiddelen. Je kunt de percentages voor deze investeringsaftrek vinden op de website van de Belastingdienst.

Let op: om in aanmerking te komen voor bovenstaande aftrekposten, moet je voldoen aan specifieke voorwaarden. Op de website van de Belastingdienst staan deze voorwaarden vermeld.


Wil je meer weten over vennootschapsbelasting? Bekijk dan eens de volgende pagina's:

Kunnen wij je helpen?

 

088 - 6500 282

Ma t/m vr van 09:00 - 17:00 uur

  sales@fiscaal-online.nl

Reactie binnen 1 werkdag