Fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting
Fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting
Wat is een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting? Op verzoek kan een moederonderneming samen met één of meer dochters gezien worden als een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting. Hierdoor kunnen de verliezen van een maatschappij verrekend worden met de winsten van een andere maatschappij. Zo kan het zijn dat er minder vennootschapsbelasting betaald moet worden.
Fiscale eenheid vpb
Een onderneming mag niet zelf bepalen om een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting te vormen. Je moet daarvoor eerst een verzoek om een fiscale eenheid vennootschapsbelasting indienen bij de Belastingdienst. De Belastingdienst moet vervolgens toestemming geven. Daarbij moet er aan een aantal voorwaarden voldaan worden.
De moedermaatschappij moet:
- Minimaal 95% van de aandelen in de dochtermaatschappij hebben.
- Recht hebben op 95% van het vermogen en de winst.
- Minimaal 95% stemrecht in de dochteronderneming hebben.
- Een rechtspersoon zijn (bv of nv bijvoorbeeld).
De dochtermaatschappij moet:
- Een bv of nv zijn. Een vergelijkbare buitenlandse rechtsvorm is ook toegestaan.
Daarnaast moeten zowel de moeder- als de dochtermaatschappij(en):
- Dezelfde boekjaren en winstbepalingen hebben.
- Gevestigd zijn in Nederland.
Gemakkelijk aangifte doen voor fiscale eenheden
Je kan onbeperkt VPB-aangiftes versturen met de aangiftesoftware vennootschapsbelasting van Fiscaal-online.nl. Probeer het gratis uit, zonder verdere verplichtingen.
Gratis uitproberenzonder verplichtingen
Voordelen fiscale eenheid
Het voordeel van een fiscale eenheid is dat onderlinge prestaties verrekend mogen worden. Dit betekent dat als de ene onderneming verlies maakt maar de andere onderneming winst maakt, dit verrekend kan worden. Zo wordt er in de praktijk minder vennootschapsbelasting betaald.
Daarnaast hoeven onderlinge transacties niet gecorrigeerd te worden. Ook mag er onderling geschoven worden met activa en passiva, zonder gevolgen.
Fiscale eenheden hoeven slechts één aangifte vennootschapsbelasting in te dienen. Bovendien gaat dit snel en eenvoudig met de aangiftesoftware vennootschapsbelasting van Fiscaal-online.nl. Maak nu gebruik van de gratis proefperiode en ervaar het ook!
Nadelen fiscale eenheid
Het vormen van een fiscale eenheid kent ook enkele nadelen:
Slechts één keer profiteren van het 15%-vennootschapsbelastingtarief.
Bij het behalen van belastbare winst tot € 245.000 kan er gebruik worden gemaakt van het 15%-tarief. Echter, als er binnen de fiscale eenheid meerdere bv's zijn met een winst boven € 245.000, kan er slechts één keer gebruik worden gemaakt van het 15%-tarief. Dit betekent dat de andere bv's belast worden met het hogere tarief van 25%.
Gezamenlijke aansprakelijkheid.
Bij het vormen van een fiscale eenheid zijn de verschillende bv's gezamenlijk verantwoordelijk voor de belastingschulden van de groep. Als één bv niet aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen, dan kunnen de andere bv's hiervoor aansprakelijk worden gesteld.
Beperkte flexibiliteit.
Eenmaal gevormd kan een fiscale eenheid niet zomaar worden ontbonden. Het opheffen van een fiscale eenheid kan namelijk leiden tot ongewenste fiscale consequenties, zoals bijvoorbeeld een verlies van de fiscale voordelen die aan de eenheid verbonden zijn. Dit kan het lastig maken om in de toekomst strategische wijzigingen door te voeren, zoals het verkopen van een bv.
Meer artikelen over vennootschapsbelasting
Meer weten over de vennootschapsbelasting? Bekijk dan eens de volgende pagina’s:
Kunnen wij je helpen?
088 - 6500 280
Ma t/m vr van 09:00 - 17:00 uur
Reactie binnen 4 uur