Gratis uitproberen
zonder verplichtingen
Zomeractie: 50% korting op alle licenties. Profiteer van deze korting
  •          9,0/10
  •   Scherp geprijsd
  •   Alles in één overzicht
  •   Erkend door de Belastingdienst
  •   Geen eHerkenning nodig

Handleiding btw-aangifte

Kennisbank > Informatie over btw-aangifte > Handleiding btw-aangifte

Handleiding btw-aangifte

In deze handleiding btw-aangifte krijg je antwoord op de volgende vragen:

  • Hoe moet ik een btw-aangifte invullen?
  • Hoe verstuur ik een btw-aangifte?
  • Hoe kan ik makkelijk btw-aangifte doen?

Ben je op zoek naar het antwoord op deze vragen? Lees dan snel verder.

Btw-aangifte binnen 2 minuten

Met de software van Fiscaal-online.nl doe je eenvoudig en snel btw-aangifte. In de aangiftesoftware vul je je omzet en berekende btw in. Daarnaast vermeld je ook of je zakelijke kosten hebt gemaakt en hoeveel btw je hierover hebt betaald. Vervolgens verstuur je de aangifte veilig via SBR naar de Belastingdienst en ontvang je automatisch een terugkoppeling.

Ook binnen 2 minuten je btw-aangifte versturen? Probeer dan nu gratis de aangiftesoftware van Fiscaal-online.nl!

Handleiding btw-aangifte invullen Belastingdienst

Als je producten of diensten levert, start je altijd met een prijs exclusief btw. Vervolgens bereken je ook een bepaald percentage btw aan je klanten. De totaalprijs die de klant betaalt is dus de prijs inclusief btw.

Om je btw-aangifte in te vullen vermeld je allereerst de btw die je hebt berekend aan je klanten. Daarnaast geef je ook aan welke zakelijke kosten je hebt gemaakt en hoeveel btw je daarover hebt betaald.

De btw-aangifte bestaat uit vijf rubrieken. Hieronder lees je precies wat je per rubriek moet invullen. Zo heb je een complete handleiding van je btw-aangifte.

De vijf rubrieken van de btw-aangifte

Rubriek 1: Prestaties binnenland

In de eerste rubriek vul je de binnenlandse omzet in. Dus die van je Nederlandse klanten. Hier wordt onderscheid gemaakt in leveringen/diensten met een hoog en een laag tarief. Geef de omzet en de btw op per btw-categorie.

Rubriek 2: Verleggingsregelingen binnenland

Deze rubriek vul je alleen in als er btw naar je verlegd is. In dit geval heeft de leverancier geen btw in rekening gebracht en is de btw verlegd naar jou, de afnemer. Onder bepaalde omstandigheden wordt de verschuldigde btw namelijk afgedragen door de afnemer in plaats van door de leverancier of dienstverlener. Een voorbeeld hiervan is de verleggingsregeling in de bouw. Op de factuur staat altijd vermeld of er sprake is van een verleggingsregeling. Is er geen btw naar je verlegd? Dan vul je de rubriek niet in.

"Tip: Bespaar tijd en maak voor je btw-aangifte altijd gebruik van btw-aangifte software."

Rubriek 3: Prestaties naar of in het buitenland

Heb je zaken gedaan met klanten buiten de EU? Dan vul je bij 3a de omzet in. Bij 3b worden de intracommunautaire prestaties ingevuld. Dit zijn de producten of diensten die je hebt geleverd binnen de EU. Let op: Het gaat hier alleen om leveringen aan ondernemers in het buitenland. Dit geldt niet voor particulieren.

Rubriek 4: Prestaties vanuit het buitenland aan u verricht

Heb je goederen of diensten in het buitenland gekocht? Dan moet daar omzetbelasting over worden afgedragen in Nederland. De leverancier heeft geen buitenlandse btw in rekening gebracht. Deze omzetbelasting moet door jou, als afnemer, worden aangegeven.

Rubriek 5: Voorbelasting

Zelf betaal je ook btw als je goederen of diensten inkoopt voor je bedrijf. Deze betaalde btw wordt ook wel voorbelasting genoemd. Dit kan je terugvragen van de Belastingdienst. Dit bedrag wordt dan afgetrokken van de btw die je moet betalen.

 

Controleren en versturen

Alles ingevuld? Controleer dan je btw-aangifte en verstuur deze naar de Belastingdienst. Moet je btw betalen? Dan moet de betaling voor de deadline binnen zijn. Deze betaling kan je direct na de aangifte doen. Krijgt je btw terug? Dan stort de Belastingdienst dat zo snel mogelijk op je bankrekening.

 

Makkelijk btw-aangifte doen met Fiscaal-online.nl

Dankzij de handleiding btw-aangifte weet jij nu precies wat je moet doen. Maar het kan nog makkelijker! Dankzij de btw-aangifte software van Fiscaal-online.nl doe je snel, betrouwbaar en efficiƫnt btw-aangifte. Probeer nu gratis de btw-aangifte software en ontdek het ook!


Ben je, naast deze handleiding btw-aangifte, op zoek naar meer informatie? Bekijk dan eens de volgende pagina's:

Kunnen wij je helpen?

 

088 - 6500 280

Ma t/m vr van 09:00 - 17:00 uur

  info@fiscaal-online.nl

Reactie binnen 4 uur