Gratis uitproberen
zonder verplichtingen
  •           9,0/10
  •   Scherp geprijsd
  •   Alles in één overzicht
  •   Erkend door de Belastingdienst
  •   Geen eHerkenning nodig

Checklist ICP-aangifte

Kennisbank > Informatie over ICP-aangifte > Checklist ICP-aangifte

Checklist ICP-aangifte

Wat heb je nodig voor de ICP-aangifte? Met deze checklist zorg je ervoor dat je alle benodigde informatie bij de hand hebt. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid je ICP-aangifte kan invullen en versturen!

ICP-aangifte met Fiscaal-online.nl

Verstuur je ICP-aangiften met de ICP-aangifte software van Fiscaal-online.nl. Je importeert snel en eenvoudig alle benodigde data. Zo verklein je de kans op fouten! Probeer het nu gratis.

Gratis uitproberen
zonder verplichtingen

Checklist ICP-aangifte

Een correcte ICP-aangifte versturen wordt makkelijker met deze checklist. Verstuur je ICP-aangifte tijdig en correct en voorkom naheffingen.

Voor een ICP-aangifte heb je de volgende informatie nodig:

Maak je geen gebruik van aangiftesoftware? Denk dan ook aan de eHerkenning inloggegevens. Deze heb je niet nodig met de software van Fiscaal-online.nl.

Verkoopfacturen prestaties in andere EU-landen

Lever je producten of diensten naar ondernemingen in andere EU-landen? Dan breng je geen btw in rekening. Hoe je dit moet doen, ligt aan de soort prestatie die je levert.

  • Bij levering van diensten verleg je de btw naar de klant
  • Bij levering van producten reken je 0% btw.

Voor de opgaaf ICP is het ook belangrijk dat je alle verkoopfacturen bij de hand hebt. Verzamel dus alle facturen van prestaties naar andere EU-landen voordat je begint met de ICP-aangifte.

Bepaal of de prestaties leveringen of diensten zijn

Bij de opgaaf ICP moet je de leveringen en diensten splitsen. Bedenk dus vooraf welke facturen diensten zijn en welke leveringen.

  • Lever je goederen of producten? Dan valt je prestatie onder leveringen.
  • Lever je een dienst? Dan valt je prestatie onder diensten.

Soms is het moeilijk om het verschil te duiden. Lees ons artikel ‘verschil tussen diensten en leveringen ICP’ voor meer informatie.

Landcode van de klanten in andere EU-landen

Tijdens het invullen van de ICP-aangifte moet je de landcode van de klanten opgeven. Dit is een tweeletterige code, zo is ‘NL’ de landcode voor Nederland.

Meestal zullen je buitenlandse klanten hun btw-nummer met de juiste landcode ervoor vermelden in hun correspondentie. Is dit niet zo? Dan kan je de juiste landcode navragen bij je klant of je kan gebruik maken van deze lijst.

Btw-nummer van de klanten in andere EU-landen

Bij de ICP-aangifte geef je per prestatie aan om welke klant het gaat. Voor de ICP-opgaaf moet je over alle btw-nummers van je klanten beschikken.

De opgaaf ICP vraagt om een btw-nummer en het totaal geleverde bedrag. Deze btw-nummers worden gecontroleerd door VIES, het Europese systeem voor de uitwisseling van btw-informatie.

Totaalbedrag van leveringen binnen de periode

Per levering geef je het totaalbedrag aan. Daarbij is het ook belangrijk om het totaalbedrag aan intracommunautaire leveringen over de volledige periode in de gaten te houden. Gaat dit bedrag over de € 50.000? Dan overschrijdt je het drempelbedrag voor de ICP-aangifte en moet je per maand ICP aangifte gaan doen.

Bespaar tijd met aangiftesoftware

Verstuur je de opgaaf ICP via de website van de Belastingdienst? Dan moet je alle intracommunautaire prestaties handmatig per regel invoeren. Met aangiftesoftware kun je dit in één keer importeren. Daarmee bespaar je tijd! In een aantal gevallen kun je de ICP-aangifte direct vanuit je boekhoudpakket verzenden.

Snel en veilig de ICP-aangifte versturen? Probeer de software van Fiscaal-online nu gratis!

Gratis uitproberen
zonder verplichtingen

Wil je meer weten over de ICP-aangifte? Bekijk dan eens de volgende pagina’s:

Kunnen wij je helpen?

 

088 - 6500 280

Ma t/m vr van 09:00 - 17:00 uur

  info@fiscaal-online.nl

Reactie binnen 4 uur