Gratis uitproberen
zonder verplichtingen
Zomeractie: 50% korting op alle licenties. Profiteer van deze korting
  •           9,0/10
  •   Scherp geprijsd
  •   Alles in één overzicht
  •   Erkend door de Belastingdienst
  •   Geen eHerkenning nodig

Wanneer doe ik een ICP-aangifte?

Kennisbank > Informatie over ICP-aangifte > Wanneer doe ik een ICP-aangifte?

Wanneer doe ik een ICP-aangifte?

Het moment van ICP-aangifte hangt vaak samen met de btw-aangifte. Dit betekent dat je de ICP opgaaf indient op hetzelfde moment als de btw-aangifte. Maar niet iedere btw-plichtige ondernemer moet een ICP-aangifte doen.

Wanneer moet je dan een ICP-aangifte doen? Een ICP-aangifte doe je alleen als je goederen of diensten levert aan ondernemers in andere EU-landen. Heb je in de periode waarover je btw-aangifte doet, ook geleverd aan andere landen binnen de EU? Dan moet je ook een ICP-aangifte indienen.

De ICP-aangifte kan je per maand of per kwartaal doen. Wanneer je dit precies moet doen ligt aan het bedrag dat je aan intracommunautaire prestaties hebt verricht.

ICP-aangifte indienen met software

Met de geavanceerde ICP-aangifte software van Fiscaal-online.nl kan je snel, gemakkelijk en veilig de ICP-aangifte invullen en versturen. Ook proberen? We bieden nu een gratis proefperiode.

Gratis uitproberen
zonder verplichtingen

Geen ICP-aangifte bij levering aan particulieren

Lever je alleen aan particulieren in andere EU-landen? Dan doe je geen ICP-aangifte. De ICP-aangifte wordt alleen gedaan voor leveringen naar btw-plichtige ondernemingen in andere EU-landen.

ICP-aangifte per kwartaal

Is het bedrag aan intracommunautaire prestaties minder of gelijk aan € 50.000? Dan mag je de ICP-aangifte per kwartaal indienen. In de btw-aangifte geef je dan aan welke prestaties je aan landen binnen de EU geleverd hebt. Vervolgens doe je, na de btw-aangifte, opgaaf ICP.

Lever je vaak aan andere landen binnen de EU? Dan kan het zijn dat je maandelijks ICP-aangifte moet doen.

ICP-aangifte per maand

Lever je in een kwartaal meer dan € 50.000 aan goederen aan ondernemers in andere EU-landen? Dan moet je vanaf dat kwartaal de ICP aangifte per maand doen.

Het kan natuurlijk gebeuren dat je midden in een kwartaal het drempelbedrag overschrijdt. Het moment van overschrijden is bepalend voor je ICP-aangifte.

  • Als je de eerste maand van het kwartaal het drempelbedrag overschrijdt, dan moet je voor dat hele kwartaal maandaangifte doen.
  • Als je de tweede maand van het kwartaal het drempelbedrag overschrijdt, dan moet je twee keer ICP-aangifte doen: één voor over de eerste 2 maanden van het kwartaal en één voor de laatste maand.
  • Als je de derde maand van het kwartaal het drempelbedrag overschrijdt, dan mag je nog éénmalig kwartaalaangifte doen. Vervolgens moet je vanaf dat moment per maand ICP-aangifte doen.

Zodra je vier kwartalen achter elkaar het drempelbedrag niet overschrijdt, mag je de opgaaf ICP weer per kwartaal gaan doen. Je mag dan dus vanaf het vijfde kwartaal weer kwartaalaangifte doen, mits je ook dan het drempelbedrag niet hebt overschreden.

Doe makkelijk ICP-aangifte met de ICP-aangifte software van Fiscaal-online.nl. Veilig, snel en erkend door de Belastingdienst! Probeer het nu met een gratis proefperiode.

Gratis uitproberen
zonder verplichtingen

Heb je naast ‘wanneer doe ik een ICP-aangifte’ nog meer vragen over ICP? Bekijk dan eens de volgende pagina’s:

Kunnen wij je helpen?

 

088 - 6500 280

Ma t/m vr van 09:00 - 17:00 uur

  info@fiscaal-online.nl

Reactie binnen 4 uur