Gratis uitproberen
zonder verplichtingen
Kennisbank > Informatie over ICP-aangifte > 5 ICP-aangifte tips voor ondernemers

5 ICP-aangifte tips voor ondernemers

Verkoopt u aan een ander EU-land dan Nederland? Dan bent u verplicht ICP-aangifte in te sturen. Met deze tips voorkomt u de veelgemaakte fouten tijdens de ICP-aangifte. Gebruik van onze ICP-aangifte software is hierbij een aanrader.

Tip 1: Verzamel alle buitenlandse prestaties

Maak een bestand met alle buitenlandse transacties. Houd bij voor welk bedrag u levert en inkoopt in het buitenland én van welke relaties. Het totaal geeft u op bij uw btw-aangifte.  Controleer de bedragen en kijk of alle btw-nummers bekend zijn. Gebruik deze lijst vervolgens om uw ICP-aangifte in te sturen.

Tip 2: Controleer de btw-nummers

Het indienen van een incorrecte opgaaf ICP kan leiden tot boetes. Zorg er dus voor dat u alle btw-nummers geldig zijn. U moet de btw-nummers vermelden op uw facturen, maar het komt vaak voor dat er een fout in zit. Wilt u het zeker weten? Maak dan gebruik van de btw-nummercontrole.

Tip 3: Wacht niet te lang met aangifte doen

Als u erachter komt dat bepaalde btw-nummers niet kloppen, moet u deze opnieuw opvragen bij de klant. Aangezien deze klanten in het buitenland zitten, kan het ooit wel even duren voordat er gereageerd wordt. De kans is dus aanwezig dat u niet op tijd de juiste btw-nummers heeft, waardoor u te laat ICP-aangifte doet. Uw opgaaf ICP te laat versturen kan leiden tot boetes. Zorg er dus voor dat u op tijd start.

Tip 4: Check op EU-lidmaatschap

Het komt vaak voor dat er prestaties binnen de ICP-aangifte afgekeurd worden door de Belastingdienst. De reden hiervan is dat men landen van buiten de EU opgeeft voor de ICP-aangifte. De bekendste voorbeelden hiervan zijn Noorwegen en Zwitserland. ICP-aangifte is alleen voor landen binnen de EU.

Tip 5: Bespaar tijd met de juiste software

Op de website van de Belastingdienst moet de opgaaf ICP handmatig ingevoerd worden. Regel voor regel. Bovendien kunt u maximaal 100 regels per categorie ingeven. Ondernemers die meer regels in de ICP-aangifte nodig hebben, maken gebruik van een softwarepakket. Bij Fiscaal-online.nl importeert u alle intracommunautaire prestaties met één druk op de knop via o.a. Excel. Binnen een aantal minuten bent u klaar en zijn alle btw-nummers gecontroleerd.


Probeer nú gratis uit

Wij bieden een breed assortiment fiscale software aan die als losse modules verkrijgbaar zijn. We werken met credits, zodat u uitsluitend betaalt voor wat u daadwerkelijk gebruikt. Ervaar het gemak en start nu direct!

Gratis uitproberen
zonder verplichtingen

Kunnen wij u helpen?

 

088 - 6500 280

Ma t/m vr van 09:00 - 17:00 uur

  info@fiscaal-online.nl

Reactie binnen 4 uur