Gratis uitproberen
zonder verplichtingen
Zomeractie: 50% korting op alle licenties. Profiteer van deze korting
Kennisbank > Informatie over ICP-aangifte > 5 ICP-aangifte tips voor ondernemers

5 ICP-aangifte tips voor ondernemers

Verkoopt u aan een ander EU-land dan Nederland? Dan bent u verplicht ICP-aangifte in te sturen. Met deze tips voorkomt u de veelgemaakte fouten tijdens de ICP-aangifte. Gebruik van onze ICP-aangifte software is hierbij een aanrader.

Tip 1: Verzamel alle buitenlandse prestaties

Maak een bestand met alle buitenlandse transacties. Houd bij voor welk bedrag u levert en inkoopt in het buitenland én van welke relaties. Het totaal geeft u op bij uw btw-aangifte.  Controleer de bedragen en kijk of alle btw-nummers bekend zijn. Gebruik deze lijst vervolgens om uw ICP-aangifte in te sturen.

Tip 2: Controleer de btw-nummers

Het indienen van een incorrecte opgaaf ICP kan leiden tot boetes. Zorg er dus voor dat u alle btw-nummers geldig zijn. U moet de btw-nummers vermelden op uw facturen, maar het komt vaak voor dat er een fout in zit. Wilt u het zeker weten? Maak dan gebruik van de btw-nummercontrole.

Tip 3: Wacht niet te lang met aangifte doen

Als u erachter komt dat bepaalde btw-nummers niet kloppen, moet u deze opnieuw opvragen bij de klant. Aangezien deze klanten in het buitenland zitten, kan het ooit wel even duren voordat er gereageerd wordt. De kans is dus aanwezig dat u niet op tijd de juiste btw-nummers heeft, waardoor u te laat ICP-aangifte doet. Uw opgaaf ICP te laat versturen kan leiden tot boetes. Zorg er dus voor dat u op tijd start.

Tip 4: Check op EU-lidmaatschap

Het komt vaak voor dat er prestaties binnen de ICP-aangifte afgekeurd worden door de Belastingdienst. De reden hiervan is dat men landen van buiten de EU opgeeft voor de ICP-aangifte. De bekendste voorbeelden hiervan zijn Noorwegen en Zwitserland. ICP-aangifte is alleen voor landen binnen de EU.

Tip 5: Bespaar tijd met de juiste software

Op de website van de Belastingdienst moet de opgaaf ICP handmatig ingevoerd worden. Regel voor regel. Bovendien kunt u maximaal 100 regels per categorie ingeven. Ondernemers die meer regels in de ICP-aangifte nodig hebben, maken gebruik van een softwarepakket. Bij Fiscaal-online.nl importeert u alle intracommunautaire prestaties met één druk op de knop via o.a. Excel. Binnen een aantal minuten bent u klaar en zijn alle btw-nummers gecontroleerd.


Probeer nú gratis uit

Wij bieden een breed assortiment fiscale software aan die als losse modules verkrijgbaar zijn. We werken met credits, zodat je uitsluitend betaalt voor wat je daadwerkelijk gebruikt. Ervaar het gemak en start nu direct!

Gratis uitproberen
zonder verplichtingen

Kunnen wij je helpen?

 

088 - 6500 280

Ma t/m vr van 09:00 - 17:00 uur

  info@fiscaal-online.nl

Reactie binnen 4 uur