Gratis uitproberen
zonder verplichtingen
 •           9,0/10
 •   Scherp geprijsd
 •   Alles in één overzicht
 •   Erkend door de Belastingdienst
 •   Geen eHerkenning nodig

Welke ICP aangifteperioden zijn er?

Kennisbank > Informatie over ICP-aangifte > Welke ICP aangifteperioden zijn er?

ICP aangifteperioden

Lever je als ondernemer goederen of diensten aan ondernemers in andere EU-landen? Dan moet je ICP aangifte doen. Daarmee geef je aan welke goederen of diensten je hebt geleverd, wat het btw-tarief is en welk bedrag aan btw je hebt gerekend.

Je moet de ICP aangifte per kwartaal of per maand indienen. Dit is afhankelijk van het bedrag aan intracommunautaire prestaties dat je hebt verricht. Wij leggen je uit hoe het zit.

Dien snel en gemakkelijk de ICP aangifte in met de software van Fiscaal-online.nl. Eenvoudig, efficiënt en zonder eHerkenning. Probeer het nu!

Gratis uitproberen
zonder verplichtingen

ICP aangifte per kwartaal

Je mag de opgaaf ICP per kwartaal indienen als je in het kwartaal waarover je opgaaf ICP wilt doen, niet meer dan €50.000 aan intracommunautaire goederenleveringen hebt verricht. Daarbij mag je óók in elk van de vier daaraan voorafgaande kwartalen niet meer dan €50.000 aan intracommunautaire goederenleveringen per kwartaal hebben verricht. Dit wordt het drempelbedrag genoemd.

In de ICP opgaaf geef je aan welke goederen of diensten je het afgelopen kwartaal hebt geleverd aan ondernemers in andere EU-landen. Ook geef je door hoeveel omzet je daarmee hebt gemaakt. De deadline voor de kwartaalaangifte is de laatste dag van de maand, na afloop van het kwartaal. Dit betekent dus dat je de ICP aangifte voor het eerste kwartaal uiterlijk de laatste dag van april moet indienen. De ICP aangifte voor het vierde kwartaal moet je dan uiterlijk 31 januari van het jaar daarna indienen.

In de tabel hieronder vind je een overzicht met alle deadlines voor de ICP aangifte per kwartaal:

Periode Deadline
Januari - maart 30 april
April - juni 31 juli
Juli - september 31 oktober
Oktober - december 31 januari (van het volgende jaar)
 

Ligt je kwartaalbedrag aan intracommunautaire leveringen hoger dan € 50.000? Dan moet je over gaan op aangifte per maand.

ICP aangifte per maand

Als je in een kwartaal meer dan € 50.000 aan goederen levert, moet je vanaf dat kwartaal de ICP aangifte per maand doen. Nu kan het natuurlijk voorkomen dat je dit drempelbedrag midden in een kwartaal overschrijdt. Het moment van overschrijden bepaalt wat je moet doen.

 • Overschrijdt je het drempelbedrag in de eerste maand van het kwartaal? Dan moet je voor het volledige kwartaal aangifte per maand doen. Dus drie aangiften in totaal.
 • Overschrijdt je het drempelbedrag in de tweede maand van het kwartaal? Dan moet je twee ICP aangiften indienen: één over de eerste twee maanden en één over de laatste maand.
 • Overschrijdt je het drempelbedrag in de derde maand van het kwartaal? Dan mag je nog eenmalig aangifte doen voor het volledige kwartaal. Daarna moet je per maand aangifte doen.

Bespaar tijd en verstuur je ICP aangifte met de software van Fiscaal-online.nl. Met de gebruiksvriendelijke software verstuur je snel en eenvoudig de aangifte. Erkend door de Belastingdienst. Probeer het nu, zonder verdere verplichtingen.

Gratis uitproberen
zonder verplichtingen

ICP aangifte deadline per maand

De deadline voor de maandelijkse ICP aangifte is de laatste dag van de maand na de maand waarop de ICP aangifte betrekking heeft. Hieronder vind je een overzicht.

Maand ICP aangifte Deadline
Januari 28 februari (of 29 in een schrikkeljaar)
Februari 31 maart
Maart 30 april
April 31 mei
Mei 30 juni
Juni 31 juli
Juli 31 augustus
Augustus 30 september
September 31 oktober
Oktober 30 november
November 31 december
December 31 januari
 

ICP aangifte van maand naar kwartaal

Je mag de ICP aangifte altijd per maand doen. Tenzij je het drempelbedrag overschrijdt, dan móét je de aangifte per maand doen.

Je mag weer terug naar een kwartaalaangifte als je vier kwartalen achter elkaar het drempelbedrag niet overschreden hebt. Het vijfde kwartaal mag je dan terug naar ICP aangifte per kwartaal, mits je ook daar het drempelbedrag niet hebt overschreden.

ICP aangifte per jaar

In sommige gevallen mag je per jaar de ICP aangifte indienen. Hiervoor heb je een vergunning nodig. Om deze vergunning aan te vragen moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • De btw-aangifte dien je één keer per jaar in;
 • je totale omzet is maximaal € 200.000 exclusief btw;
 • je omzet over de intracommunautaire leveringen is maximaal € 15.000 exclusief btw;
 • er is geen gevaar of aanwijzing voor betrokkenheid bij btw-fraude;
 • je levert geen nieuwe auto's of andere nieuwe vervoermiddelen naar andere EU-landen.

Op de website van de Belastingdienst lees je exact wat er in je vergunningaanvraag voor jaaropgaaf ICP moet staan en hoe je deze moet indienen.

Druk? Verstuur dan snel en makkelijk je ICP aangifte met de software van Fiscaal-online.nl. Veilig, goedkoop en erkend door de Belastingdienst. Probeer het nu zonder verdere verplichtingen.

Gratis uitproberen
zonder verplichtingen

Heb je naast ‘welke ICP aangifteperioden zijn er’ nog meer vragen over ICP? Bekijk dan eens de volgende pagina’s:

Kunnen wij je helpen?

 

088 - 6500 280

Ma t/m vr van 09:00 - 17:00 uur

  info@fiscaal-online.nl

Reactie binnen 4 uur