Gratis uitproberen
zonder verplichtingen
  •           9,0/10
  •   Scherp geprijsd
  •   Alles in één overzicht
  •   Erkend door de Belastingdienst
  •   Geen eHerkenning nodig

Verschil tussen leveringen en diensten ICP

Kennisbank > Informatie over ICP-aangifte > Verschil tussen leveringen en diensten ICP?

Verschil tussen leveringen en diensten ICP

Lever je diensten of goederen aan ondernemers in andere EU-landen? Dan moet je ICP-aangifte doen. In de ICP-aangifte maak je onderscheid tussen leveringen en diensten.

Wat is het verschil tussen leveringen en diensten voor de ICP-aangifte? Leveringen betreffen alle goederen of producten die geleverd worden. Bij diensten worden alle verrichtte diensten aan klanten in andere EU-landen opgegeven.

In basis is het eenvoudig. Leveringen zijn (vaak fysieke) goederen die de grens over gaan. Diensten zijn aangeboden diensten. Soms ligt dit verschil echter iets genuanceerder waardoor het onderscheid lastig te bepalen kan zijn.

Makkelijk ICP-aangifte doen

Makkelijk en snel ICP-aangifte doen? Gebruik dan de ICP-aangifte software van Fiscaal-online.nl. Je hebt daarbij geen eHerkenning nodig. Start nu je gratis proefperiode en ervaar zelf het gemak van Fiscaal-online.nl

Gratis uitproberen
zonder verplichtingen

Intracommunautaire leveringen

Intracommunautaire leveringen zijn alle goederen die geleverd worden aan btw-plichtige klanten in andere EU-landen. Hierbij gaat het alleen om leveringen aan een ondernemer in een ander EU-land. Lever je alleen goederen aan particulieren? Dan hoef je geen ICP-aangifte te doen.

Intracommunautaire diensten

Intracommunautaire diensten zijn alle diensten die geleverd worden aan ondernemingen in andere EU-landen. Hierbij gaan er geen producten de grens over.

Ook het leveren van digitale software wordt meestal geschaard onder diensten. Om digitale diensten te verduidelijken heeft de Belastingdienst uitleg gegeven op hun website.

Diensten en e-commerce voor particulieren in andere EU-landen

Lever je aan particulieren in andere EU-landen? Dan doet je klant hoogstwaarschijnlijk geen btw-aangifte. Als dit het geval is, moet je meestal de btw aangeven in het land waar je product of dienst naartoe gaat. Dat kan met het éénloketsysteem in één keer. Op de website van de Belastingdienst lees je hoe dit werkt.


Wil je meer weten over ICP? Bekijk dan eens de volgende pagina’s:

Kunnen wij je helpen?

 

088 - 6500 280

Ma t/m vr van 09:00 - 17:00 uur

  info@fiscaal-online.nl

Reactie binnen 4 uur