Gratis uitproberen »

Checklist opgaaf ICP

U bent hier:

Wat is er nodig voor een Opgaaf ICP? Met deze checklist heeft u alle benodigde informatie voor uw icp-aangifte bij de hand. Voorkom naheffingen en bereid uw opgaaf ICP goed voor.

Om er zeker van te zijn dat uw opgaaf ICP correct en op tijd ingediend wordt, is het van belang dat alle gegevens correct zijn. Met deze checklist opgaaf ICP weet u precies wat u nodig heeft om deze volledig in te vullen.

Verkoopfacturen prestaties andere EU-landen

Bij prestaties naar ondernemingen in andere EU-landen brengt u geen btw in rekening. Bij diensten wordt de btw verlegd naar de klanten. Bij producten wordt er 0% btw berekend. Voor de opgaaf ICP is het dan ook belangrijk dat alle facturen aanwezig zijn. Houd dus alle verkoopfacturen van prestaties naar andere EU-landen van de betreffende periode bij de hand.

Bepaal wat leveringen en diensten zijn

Bij de opgaaf ICP moet u de leveringen en diensten splitsen. Bedenk dus voor uw opgaaf welke facturen diensten zijn, en welke leveringen. Doet u opgaaf ICP via de website van de Belastingdienst? Dan moet u alle intracommunautaire prestaties handmatig per regel invoeren. Als u gebruik maakt van software kunt u dit ineens importeren. In een aantal gevallen kunt u de opgaaf ICP direct vanuit uw boekhoudpakket verzenden.

Zie ook: Wat is het verschil tussen leveringen en diensten?

Btw-nummers van uw klanten in andere EU-landen

Bij de opgaaf ICP geeft u per prestatie aan om welke klant het gaat. Dat betekent dat u alle btw-nummers van uw klanten op orde moet hebben. De opgaaf ICP vraagt om een btw-nummer en het totaal geleverde bedrag. Deze btw-nummer worden gecontroleerd door VIES, het Europese systeem voor de uitwisseling van btw-informatie. Het is dus van belang dat alle btw-nummers correct worden doorgegeven. TIP: Controleer alle btw-nummers met één druk op de knop.

Start nu een gratis proefaccount »