Gratis uitproberen
zonder verplichtingen
Zomeractie: 50% korting op alle licenties. Profiteer van deze korting
  •          9,0/10
  •   Scherp geprijsd
  •   Alles in één overzicht
  •   Erkend door de Belastingdienst
  •   Geen eHerkenning nodig

Omzetbelasting aangifte

Informatie over omzetbelasting aangifte

Ben je ondernemer of belastingconsulent? Dan doe je periodiek omzetbelasting aangifte voor jouw onderneming of de onderneming van je klanten. Aangifte omzetbelasting wordt ook wel OB aangifte genoemd. Of het nu gaat om algemene informatie over aangifte OB of over de aangifte omzetbelasting 2022, op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt over omzetbelasting aangifte doen.

Ook ontdek je hoe de aangiftesoftware van Fiscaal-online je kan ondersteunen bij het indienen van je aangifte. Want daarmee wordt het doen van de omzetbelasting aangifte een stuk eenvoudiger. Via de software kun je alle gegevens snel en gemakkelijk invoeren en vervolgens berekent het programma automatisch de verschuldigde omzetbelasting. Daarna kun je de aangifte veilig en direct versturen naar de Belastingdienst.

Ervaar ook het gemak van Fiscaal-online!

Ben je belastingadviseur of belastingconsulent? Met onze btw-aangifte software dien je aangiften voor een onbeperkt aantal ondernemingen in en heb je geen eHerkenning nodig.

 

Belastingdienst omzetbelasting aangifte

Met de aangifte omzetbelasting geef je aan hoeveel omzetbelasting je hebt berekend en betaald over je omzet in een bepaalde periode. De frequentie van de aangifte hangt af van de omvang van je bedrijf, meestal wordt dit ieder kwartaal gedaan. Wanneer je de belastingaangifte omzetbelasting wilt doen, kun je inloggen op de website van de Belastingdienst met jouw DigiD. Hier kun je de Belastingdienst aangifte omzetbelasting invullen en indienen.

Met Fiscaal-online kun je echter nog sneller en eenvoudiger aangifte doen. Onze intuïtieve software helpt je stap voor stap door het proces heen en alles is overzichtelijk op één plek te vinden. Het is belangrijk om op tijd aangifte te doen, want de Belastingdienst kan een boete opleggen bij te laat indienen. Met Fiscaal-online kun je snel en efficiënt werken en voorkom je onnodige boetes.

"Tip: Onze software is veilig en erkend door de Belastingdienst, dus je kunt met een gerust hart jouw belastingaangifte omzetbelasting doen."

Omzetbelasting aangifte ondernemer

Als ondernemer ben je verplicht om aangifte omzetbelasting, ook wel OB aangifte, te doen bij de Belastingdienst. Deze belasting wordt geheven over de omzet die je hebt behaald met je onderneming. Het indienen van de aangifte omzetbelasting ondernemer is verplicht, ongeacht of je winst hebt gemaakt of niet. De omzetbelasting aangifte ondernemers kun je zelf indienen via de website van de Belastingdienst. Hiervoor heb je inloggegevens nodig. Het is ook mogelijk om een fiscaal dienstverlener in te schakelen of gebruik te maken van aangiftesoftware.

Bij het indienen van de ob aangifte ondernemers vul je de omzet en berekende btw van de afgelopen periode in. Ook geef aan hoeveel btw je zelf hebt betaald bij het maken van zakelijke kosten. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende btw-tarieven en eventuele vrijstellingen.

Ervaar ook het gemak van Fiscaal-online!

Bij Fiscaal-online begrijpen we dat het indienen van een aangifte omzetbelasting als ondernemer een tijdrovende klus kan zijn. Daarom hebben we onze aangiftesoftware ontwikkeld om dit proces zo eenvoudig mogelijk te maken. Met onze software kun je snel en gemakkelijk de juiste gegevens invoeren en een correcte aangifte omzetbelasting indienen bij de Belastingdienst. Plan voor persoonlijk advies nu een belafspraak in met een van onze specialisten.

Plan een belafspraak
 

Btw omzetbelasting aangifte

Als ondernemer ben je verplicht om btw aangifte omzetbelasting te doen bij de Belastingdienst. Dit doe je om aan te geven hoeveel btw je hebt berekend en betaald over jouw omzet in een bepaalde periode. Je kunt zelf de omzetbelasting btw aangifte indienen via de website van de Belastingdienst of je kunt gebruikmaken van aangiftesoftware, zoals Fiscaal-online. Bij het indienen van de btw aangifte omzetbelasting dien je rekening te houden met de verschillende btw-tarieven en eventuele vrijstellingen.

Het is belangrijk om alle benodigde gegevens bij de hand te hebben en de deadlines goed in de gaten te houden. Fiscaal-online biedt een gebruiksvriendelijk platform waarmee je eenvoudig jouw btw aangifte kunt doen. Het enige wat je nodig hebt, zijn de gegevens van jouw omzet en btw die je hebt berekend en betaald. Zo wordt de btw aangifte omzetbelasting een eenvoudige en snelle klus. En jij houdt meer tijd over voor de leukere kanten van ondernemen!

Aangifte omzetbelasting formulier

Bij de aangifte van de omzetbelasting vul je het aangifte omzetbelasting formulier in en dien je deze in bij de Belastingdienst. Wij ontvangen regelmatig vragen over het aangifte omzetbelasting formulier. Daarom hebben we hieronder de belangrijkste informatie op een rijtje gezet:


  • Toelichting aangifte omzetbelasting: Voordat je begint met het invullen van het aangifte omzetbelasting formulier, is het raadzaam om eerst de toelichting te lezen. Deze toelichting kan je vinden op de website van de Belastingdienst. Hier staat duidelijk uitgelegd hoe je de aangifte moet invullen en welke regels er gelden.
  • Voorbeeld aangifte omzetbelasting: Wil je graag weten hoe een ingevuld aangifte omzetbelasting formulier eruitziet? Bekijk dan deze video voor een voorbeeld aangifte: Hoe doe je btw-aangifte?
  • Aangiftebiljet omzetbelasting: Je ontvangt automatisch een aangiftebiljet omzetbelasting van de Belastingdienst. Hierop staan de gegevens die bij hen bekend zijn. Je kunt dit formulier ook digitaal invullen via de website van de Belastingdienst.
  • Formulier aangifte omzetbelasting startende ondernemers: Ben je net gestart met je onderneming? Ook dan doe je aangifte via het aangifte omzetbelasting formulier, ook wel bekend als het aangiftebiljet omzetbelasting.
  • Slotaangifte omzetbelasting formulier: Als je stopt met je onderneming, moet je een slotaangifte omzetbelasting indienen. Daarbij geef je de omzet en de btw aan over de periode tot en met de datum van beëindiging van je onderneming.

Wil je jouw aangifte omzetbelasting snel en gemakkelijk indienen bij de Belastingdienst? Maak dan gebruik van de btw-aangifte software van Fiscaal-online. Hierbij heb je geen eHerkenning nodig én de software is erkend door de Belastingdienst! Bespaar tijd en wees verzekerd van een correcte en volledige aangifte met Fiscaal-online.

Wanneer omzetbelasting aangifte

Het is wel duidelijk: als ondernemer ben je verplicht om aangifte omzetbelasting te doen. Maar wanneer doe je aangifte omzetbelasting? In de meeste gevallen doe je aangifte omzetbelasting per kwartaal. Het is ook mogelijk om per maand de aangifte te doen of een jaaraangifte omzetbelasting in te dienen. Hiervoor moet je een wijziging aangiftetijdvak omzetbelasting aanvragen bij de Belastingdienst.

Het is belangrijk om op tijd aangifte te doen. Als je te laat bent, riskeer je een boete. Red je het echt niet? Dan kan je uitstel aangifte omzetbelasting aanvragen bij de Belastingdienst. Deze wordt alleen goedgekeurd in uitzonderlijke situaties waarbij sprake is van een calamiteit.

Ben je per ongeluk een keer vergeten omzetbelasting aangifte te doen? Voor het doen van aangifte geldt een coulancetermijn van 7 kalenderdagen na de uiterste aangiftedatum. Als je de aangifte binnen deze 7 kalenderdagen alsnog indient, krijg je geen boete. Als je de aangifte later doet, krijg je een boete van €68 voor aangifteverzuim. Heb je de aangifte wel ingediend maar heb je een fout gemaakt, dan is het verstandig om dit zo snel mogelijk door te geven. Dit doe je door een aangifte omzetbelasting in te dienen.

Omzetbelasting aangifte zzp

Als zzp'er ben je verplicht om aangifte omzetbelasting zzp te doen bij de Belastingdienst. Ook eenmanszaken en andere ondernemers die btw-plichtig zijn, moeten aangifte omzetbelasting doen. Als zzp'er kun je zelf aangifte omzetbelasting doen. Je kunt dit online regelen via de website van de Belastingdienst of met het programma van Fiscaal-online. Het is belangrijk dat je alle inkomsten en uitgaven goed bijhoudt en deze correct verwerkt in je aangifte. Bij het doen van je omzetbelasting aangifte zzp moet je letten op het juiste tarief van de btw. Dit kan verschillen per product of dienst die je levert. Ook moet je rekening houden met eventuele aftrekposten, zoals de voorbelasting op zakelijke kosten.

Als zzp'er kun je ook gebruikmaken van de KleineOndernemersRegeling (KOR), waarbij je in sommige gevallen minder of geen omzetbelasting hoeft af te dragen. Dit is afhankelijk van je omzet. Gebruik de software van Fiscaal-online om snel en eenvoudig je belastingaangifte te doen. En heb je bij gebruik toch nog vragen? Onze Customer Care medewerkers staan altijd klaar om je te helpen.

Omzetbelasting aangifte te laat

Het kan gebeuren dat je als ondernemer de omzetbelasting aangifte te laat indient. Helaas kan dit leiden tot een boete. Het niet of te laat indienen van de aangifte wordt gezien als aangifteverzuim en kan leiden tot een boete te laat aangifte omzetbelasting van €68.

Gelukkig hanteert de Belastingdienst ook een coulancetermijn van 7 kalenderdagen na de uiterste aangiftedatum. Als je binnen deze termijn alsnog de aangifte indient, krijg je geen boete. Maar ben je later met het indienen van de aangifte of dien je de aangifte helemaal niet in, dan krijg je alsnog de boete.

Soms red je het niet om je aangifte op tijd in te dienen. In dat geval kan je omzetbelasting aangifte uitstel aanvragen. Als je uitstel OB aangifte nodig hebt, kun je dat regelen via de Belastingdienst.

"Let op: Uitstel aangifte omzetbelasting ondernemers wordt alleen in uitzonderlijke situaties goedgekeurd."

Omzetbelasting aangifte eHerkenning

Als je als ondernemer wilt inloggen bij de Belastingdienst Zakelijk, dan heb je eHerkenning nodig. Dit is vergelijkbaar met DigiD, maar dan speciaal voor ondernemingen. Vaak heb je ook voor de aangifte omzetbelasting eHerkenning nodig.

Gelukkig hoef je niet altijd te beschikken over eHerkenning om aangifte te doen. Met de aangiftesoftware voor ondernemers van Fiscaal-online kun je ook zonder eHerkenning je aangifte versturen. Ons overzichtelijke dashboard geeft je altijd en overal inzicht in je aangiften. Zo kun je snel en eenvoudig je aangifte omzetbelasting zonder eHerkenning indienen.

Ervaar het gemak van onze software en probeer alle modules gratis uit. Zo kun je zelf ontdekken hoe makkelijk het is om aangifte te doen zonder eHerkenning. Heb je vragen of interesse? Mail dan met ons of vraag een telefonisch adviesgesprek aan.

Veelgestelde vragen

 

Omzetbelasting aangifte: wanneer?

Meestal per maand of per kwartaal, afhankelijk van de omzet.

 

Hoe doe je omzetbelasting aangifte?

Via de website van de Belastingdienst of met behulp van de software van Fiscaal-Online.

 

Is btw aangifte hetzelfde als omzetbelasting?

Ja, btw is de afkorting van: belasting over de toegevoegde waarde. Omzetbelasting is een ander woord hiervoor.

 

Wat is het verschil tussen btw aangifte en omzetbelasting?

Er is geen verschil, btw aangifte en omzetbelasting aangifte betekenen hetzelfde.

 

Wat is aangifte omzetbelasting?

Aangifte omzetbelasting is de aangifte die ondernemers moeten doen voor de afdracht van btw.

 

Jaaraangifte omzetbelasting: wanneer indienen?

Een jaaraangifte dien je voor 1 april van het volgende jaar in.

 

Kunnen wij je helpen?

 

088 - 6500 280

Ma t/m vr van 09:00 - 17:00 uur

  info@fiscaal-online.nl

Reactie binnen 4 uur