Gratis uitproberen
zonder verplichtingen
 •          9,0/10
 •   Scherp geprijsd
 •   Alles in één overzicht
 •   Erkend door de Belastingdienst
 •   Geen eHerkenning nodig

Btw-aangifte

Informatie over btw-aangifte

De btw-aangifte, ook wel aangifte van omzetbelasting genoemd, is een formulier dat bedrijven gebruiken om de geïnde en afgedragen btw over een bepaalde periode aan de Belastingdienst te rapporteren. Bij deze voorzien we je van de belangrijkste informatie over btw-aangiften.

Wil je snel en efficiënt btw-aangifte doen?

Met btw-aangifte software doe je als ondernemer en belastingadviseur snel en voordelig btw-aangifte. Maak nu een gratis proefaccount aan en ervaar hoe eenvoudig het werkt.

Wat is een btw-aangifte?

Via de btw-aangifte rapporteer je aan de Belastingdienst je belasting over gerealiseerde omzet. De btw-aangifte is een samenvatting van btw-transacties van een bedrijf over een specifieke periode. Ondernemers heffen btw over de verkoop van goederen en diensten. Over verkopen draag je btw af. Over inkopen vraag je btw terug. Het afdragen en terugvragen gaat via de btw-aangifte.

Waarom zijn btw-aangiften belangrijk?

Het indienen en betalen van btw-aangifte is een belangrijk onderdeel van je fiscale verplichtingen als bedrijf. Consumenten betalen de omzetbelasting. Als ondernemer moet je de btw innen, rapporteren en voldoen aan de Belastingdienst. Door op juiste wijze btw-aangiften in te dienen, voldoe je aan jouw administratieve verplichtingen en voorkom je een naheffingsaanslag. Het is belangrijk om op tijd aangifte te doen. De Belastingdienst legt boetes op als een btw-aangifte te laat wordt gedaan.

Deadlines voor indienen btw-aangifte

 • Btw-aangifte per maand: laatste dag van de volgende maand
 • Btw-aangifte per kwartaal: laatste dag van de volgende maand
 • Btw-aangifte per jaar: 31 maart van het volgende jaar

Wanneer moet ik btw-aangifte doen?

De frequentie van btw-aangiften verschilt per land en type bedrijf dat je runt. Sommige ondernemingen moeten maandelijks een btw-aangifte indienen. Andere bedrijven mogen de belastingaangifte per kwartaal of per jaar indienen. Nadat je als ondernemer aangemeld bent, ontvang je een brief waarin staat over welk tijdvak je aangifte moet doen. Middels een verzoek aan de Belastingdienst is het mogelijk de juiste indienfrequentie voor jouw bedrijf te bepalen.

Wie moet btw-aangifte doen?

Je bent als ondernemer btw-plichtig als je zelfstandig een bedrijf of een beroep uitoefent. Over het algemeen zijn bedrijven die geregistreerd zijn verplicht om btw-aangiften te doen. Dit geldt voor zzp’ers, eenmanszaken, samenwerkingsverbanden en vennootschappen.

"Let op: btw-aangifte is verplicht wanneer je in een bepaalde periode meer dan € 1.000 aan btw hebt ontvangen."

Geen eHerkenning nodig bij btw-aangifte software

Indien je gebruik maakt van de btw-aangifte software van Fiscaal-online.nl, heb je geen eHerkenning nodig. Je maakt gebruik van het verzamelcertificaat van Fiscaal-online.nl. Hierdoor is het niet nodig om per btw-aangifte in te loggen en kun je als belastingadviseur snel en eenvoudig voor meerdere klanten tegelijk de btw-aangiften indienen.

 

Persoonlijk advies

Heb je vragen of interesse in persoonlijk advies van een van onze specialisten? Mail dan met ons of vraag een telefonisch adviesgesprek aan.

Neem contact op
 

Waar dien ik btw-aangifte in?

Btw-aangiften kun je online indienen via de website van de Belastingdienst. Als je gebruik maakt van de btw-aangifte software, worden de formulieren direct en veilig naar de Belastingdienst verzonden en krijg je direct terugkoppeling. Alle btw-aangiften staan overzichtelijk vermeld op jouw dashboard.

Hoe doe ik btw-aangifte?

Gelukkig is het tegenwoordig relatief eenvoudig om een btw-aangifte te doen. Het juiste btw-aangifte formulier vind je op de website van de Belastingdienst of in je aangiftesoftware. Vul deze in met de juiste gegevens. Online zijn btw-aangifte voorbeelden beschikbaar. Dit houdt in dat je de omzet en btw-bedragen moet invullen die je in de betreffende periode hebt ontvangen en betaald. Vanuit je aangiftesoftware wordt met één druk op de knop je aangifte verzonden.

Tip: vraag hulp aan een belastingadviseur of bekijk online een btw-aangifte voorbeeld

Welke informatie moet ik opnemen in mijn btw-aangifte?

Bij het invullen van een btw-aangifte moet je een aantal gegevens opnemen. Denk hierbij aan onder andere je btw-registratienummer, het totale bedrag aan btw dat is verzameld op verkopen, het totale bedrag aan btw dat is betaald op aankopen en het netto btw-bedrag. Mogelijk moet je ook details opgeven van vrijgestelde btw-verkopen of btw-aankopen.

Tips voor indienen btw-aangifte

 • Gebruik boekhoudsoftware: er zijn veel boekhoudsoftware programma's beschikbaar die helpen bij het beheren van je btw-aangifte. Deze programma's maken het makkelijker om btw-transacties bij te houden en ervoor te zorgen dat je aan deadlines van indienen voldoet.
 • Blijf georganiseerd: bewaar btw-gerelateerde documenten georganiseerd en op één plek. Dit maakt het gemakkelijker om btw-aangifte in te vullen en ervoor te zorgen dat aan alle btw-verplichtingen wordt voldaan.
 • Plan vooruit: zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om je btw-aangifte op tijd in te dienen. Het is een goed idee om de deadline op je kalender te zetten, zodat je ervoor zorgt dat je op tijd bent.
 • Zoek hulp: als je het moeilijk vindt om je btw-aangifte in te vullen of als je niet zeker weet wat je moet doen, zoek dan hulp. Er zijn veel professionele belastingadviseurs beschikbaar die helpen bij het indienen van je btw-aangifte en het voldoen aan alle btw-verplichtingen.

Veelgestelde vragen

 

Wat kost een licentie Btw-aangifte?

Kijk op de prijzenpagina voor onze voordelige tarieven.

 

Met de licentie Btw-aangifte verstuur je een onbeperkt aantal btw-aangiften naar de Belastingdienst, voor alle perioden vermeld op de licentie. 

 

Bij de aanschaf van de licentie Btw-aangifte zijn twaalf credits inbegrepen, goed voor twaalf aangiften. Dat is alle maandaangiften voor een onderneming, maar bijvoorbeeld ook de kwartaalopgaven van drie ondernemingen voor een heel boekjaar of zelfs voor twaalf ondernemingen de jaaraangifte. 

 

Heb jij veel meer btw-aangiften te versturen? Daar is geen extra, of duurdere licentie voor nodig. Schaf eenvoudig extra credits aan om meer aangiften te kunnen versturen. Credits zijn al aan te schaffen vanaf € 0,15 per stuk. Deze blijven onbeperkt geldig en zijn bruikbaar voor alle licenties.

 

 

Hoe verstuur ik een btw-aangifte?

 1. Ga vanuit je Dashboard naar Aangiften > Btw-aangifte. Hier vind je een lijst van eerder aangemaakte aangiften.
 2. Klik op de groene plus om een nieuwe btw-aangifte toe te voegen. 
 3. Kies hierbij uit handmatige invoer of een import via XML/XBRL.

 

Kies je voor Import via XML/XBRL?

 1. Klik dan op 'Bestand kiezen' en ga verder bij punt 6.

 

Kies je voor Handmatige invoer?

 1. Selecteer de onderneming en het tijdvak van de aangifte. Het betalingskenmerk wordt automatisch gegenereerd.
 2. Voer alle cijfers in bij de juiste onderdelen. De btw wordt automatisch voor je berekend. De berekening van de omzetbelasting toont hoe hoog de totaal te betalen of te ontvangen btw is.

 

 1. Indien nodig pas je de cijfers eenvoudig handmatig aan.
 2. Controleer de cijfers en verstuur de aangifte naar de Belastingdienst.
 3. De Belastingdienst stuurt vervolgens een retourbericht met de status per e-mail. De status van een aangifte is ook te vinden in het overzicht van de aangiften.

 

Let op. Is er sprake van een prestatie naar/in het buitenland? Vergeet dan de opgaaf ICP niet.

 

Hoe importeer ik een btw-aangifte?

Je kunt de btw-aangifte importeren met XML en/of XBRL bestanden.

 

Boekhoud- en CRM-pakketten bieden vrijwel altijd een exportmogelijkheid in deze bestandsformaten. Jouw leverancier kan je vertellen waar je deze exportoptie vindt.

 

Het is van belang dat je XML- of XBRL-bestand is opgemaakt volgens de NL taxonomie die voor SBR gebruikt wordt.

 

Hoe verwerk ik correcties op een btw-aangifte?

Correcties tot een waarde van € 1.000

Deze mag je in een van je volgende btw-aangiften meenemen. Tip. Geef deze correcties meteen bij de eerstvolgende aangifte op, zodat alles weer aansluit.

 

Is het te corrigeren bedrag hoger dan € 1.000?

Dan ben je verplicht een suppletie omzetbelasting in te dienen over het tijdvak waarop de correctie betrekking heeft. Met de licentie Suppletie van Fiscaal-online.nl kun je een onbeperkt aantal suppletie aangiften omzetbelasting naar de Belastingdienst versturen.

 

Hoe exporteer ik een btw-aangifte?

Vanuit het overzicht aangiften een btw-aangifte exporteren: 

 • In het overzicht van de aangiften vind je aan het einde van elke rij een pdf-icoon.
 • Klik op dit pdf-icoon om de pdf te downloaden.

 

Vanuit de btw-aangifte exporteren:

 • Open een btw-aangifte.
 • Klik onderaan de pagina op 'Exporteren'.

 

De btw-aangifte wordt als pdf-bestand opgeslagen. De bestandsnaam heeft het volgende format: 'Bedrijfsnaam-OB-Tijdvak.pdf'.

 

De export bevat naast de gegevens van de btw-aangifte ook de bedrijfsnaam, het tijdvak van de aangifte, het betalingskenmerk en het rekeningnummer van de Belastingdienst.

 

Kunnen wij je helpen?

 

088 - 6500 280

Ma t/m vr van 09:00 - 17:00 uur

  info@fiscaal-online.nl

Reactie binnen 4 uur