Gratis uitproberen
zonder verplichtingen
Zomeractie: 50% korting op alle licenties. Profiteer van deze korting
 •          9,0/10
 •   Scherp geprijsd
 •   Alles in één overzicht
 •   Erkend door de Belastingdienst
 •   Geen eHerkenning nodig

Checklist btw-aangifte?

Kennisbank > Informatie over btw-aangifte > Checklist btw-aangifte

Checklist btw-aangifte

Wil je weten wat je nodig hebt om btw-aangifte te kunnen doen? Gebruik deze checklist, dan ben je altijd goed voorbereid! Voordat je aan de slag gaat met de btw-aangifte is het verstandig om alle benodigde documenten te verzamelen. Zo kan je snel en efficiënt alles invoeren om je btw-aangifte te versturen. Appeltje, eitje, toch? Lees hieronder wat je precies nodig hebt.

Alles wat je nodig hebt op één plek met Fiscaal-online.nl

De btw-aangifte indienen gaat nu nog sneller met Fiscaal-online. Fiscaal-online biedt een totaaloplossing voor alle belastingaangiften, inclusief de btw-aangifte. Met de btw-aangifte software kan je voor een onbeperkt aantal ondernemingen aangifte doen. De status van alle btw-aangiften wordt in één overzicht weergegeven. Nooit meer zoeken dus! Ook snel, eenvoudig en veilig btw-aangifte doen met Fiscaal-online? Probeer het nu en ervaar hoe makkelijk het kan zijn!

Gratis uitproberen
zonder verplichtingen

Checklist btw-aangifte

 • Btw-identificatienummer
 • Omzetbelastingnummer
 • Verkoop- en inkoopfacturen
 • Bonnetjes
 • Verzekeringen
 • Rittenregistratie
 • Bankafschriften

Btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer

Als eerste heb je een btw-identificatienummer (btw-id) en omzetbelastingnummer (ob-nummer) nodig. Deze ontvang je na inschrijving bij de KVK automatisch van de Belastingdienst. De nummers ontvang je in twee aparte brieven.

Het ob-nummer is het oude nummer. Dit nummer gebruik je als je communiceert met de Belastingdienst. Dus ook als je de btw-aangifte doet. Je btw-id nummer moet je op je facturen en website en andere communicatiemiddelen zetten. Denk bijvoorbeeld aan de handtekening in zakelijke e-mails. Je klanten kunnen dit nummer controleren op de website van de Europese Commissie.

Waarom twee verschillende nummers? Het btw-id nummer is nieuw. In dit nummer is je burgerservicenummer niet meer verwerkt. Zo wordt jouw privacy beter beschermd. Maar let op! In communicatie met de Belastingdienst heb je altijd je ob-nummer nodig.

Verkoopfacturen

Je berekent btw over alle diensten en producten die je levert aan klanten. Deze btw noteer je op je verkoopfacturen en draag je af aan de Belastingdienst. Bij de facturen is de factuurdatum bepalend, niet de einddatum van de betalingstermijn. Zorg er dus voor dat je alle verkoopfacturen verzamelt waarvan de factuurdatum valt in de periode waarover je btw-aangifte doet.

Inkoopfacturen

Je maakt natuurlijk zelf ook zakelijke kosten, bijvoorbeeld voor materialen en middelen die nodig zijn. Alle btw die je daarover betaald hebt, kan je terugvorderen bij de Belastingdienst. Ook bij deze facturen is de factuurdatum bepalend. Zorg ervoor dat je alle inkoopfacturen verzamelt waarvan de factuurdatum valt in de periode waarover je btw-aangifte doet.

 

"Tip: Bespaar tijd en maak voor je btw-aangifte altijd gebruik van btw-aangifte software."

Bonnetjes

Heb je zakelijke aankopen gedaan, maar hier geen factuur van? Ook kassabonnen en andere bonnetjes kan je meenemen in de btw-aangifte. Ook hierbij geldt dat de datum van de bon bepalend is. Omdat het vaak om een directe aankoop gaat, is de datum op een bon meestal hetzelfde als de betaaldatum.

Verzekeringen, rittenregistratie en bankafschriften

Heb je een zakelijke verzekering? Dan ontvang je minimaal 1 keer per jaar van de verzekeringsmaatschappij een overzicht van je verzekeringen. Deze kosten zijn in veel gevallen ook aftrekbaar. Daarnaast mag je ook autokosten aftrekken en de btw terugvragen voor zover de auto gebruikt is voor btw-belaste omzet. Het is daarom verstandig om de rittenregistratie goed bij te houden en deze bij de hand te houden tijdens de btw-aangifte. Controleer alle facturen en bonnetjes met de bankafschriften. Zo weet je zeker dat je niets vergeet.

Snel en veililg btw-aangifte doen

Ook snel, betrouwbaar en efficiënt btw-aangifte doen? Probeer dan nu gratis de btw-aangifte software van Fiscaal-online! Je bent dan voorzien van alle faciliteiten om vlot én veilig aangifte te doen. Wil je naast deze pagina 'checklist btw-aangifte' meer weten, bekijk dan deze pagina over btw-aangifte.


Kunnen wij je helpen?

 

088 - 6500 280

Ma t/m vr van 09:00 - 17:00 uur

  info@fiscaal-online.nl

Reactie binnen 4 uur