Gratis uitproberen »

Handleiding btw-aangifte

U bent hier:

Hoe vult u een btw-aangifte in? Hoe verstuurt u btw-aangifte? Deze vragen worden beantwoord in de handleiding btw-aangifte. Er zijn verschillende mogelijkheden om een btw-aangifte naar de Belastingdienst te versturen. Een aantal van deze mogelijkheden wordt verder uitgelegd.

De btw-aangifte doet u digitaal. Dit kan via het formulier ‘Aangifte omzetbelasting’ in het beveiligde gedeelte van de Belastingdienst. Dit wordt ook wel ‘inloggen voor ondernemers’ genoemd. Daar logt u in met de gebruikersnaam en het wachtwoord van de Belastingdienst. U kunt ook de aangifte insturen via een (eigen) softwarepakket.

Handleiding btw-aangifte binnen 2 minuten

Met de software van Fiscaal-online.nl doet u eenvoudig en snel btw-aangifte. U vult in de aangifte de omzet en de btw die u berekend heeft aan uw klanten. Daarnaast vermeldt u kosten en de btw die u betaald heeft aan uw leveranciers. Vervolgens verstuurt u de aangifte veilig via SBR naar de Belastingdienst. U ontvangt automatisch terugkoppeling per e-mail. In het overzicht ziet u de status van uw aangifte. Deze video legt kort uit hoe u de btw-aangifte verstuurt. U heeft geen inloggegevens van de Belastingdienst nodig.

Zie ook: Inloggegevens btw-aangifte

Handleiding btw-aangifte invullen Belastingdienst

In de aangifte vermeldt u de btw die u heeft berekend aan uw klanten. Daarnaast vermeldt u de btw die uw leveranciers aan u hebben berekend. De btw-aangifte bestaat uit verschillende rubrieken. Een complete invulinstructie btw-aangifte van de Belastingdienst is beschikbaar op de website.

Rubriek 1: Prestaties binnenland

In de eerste rubriek vult u binnenlandse omzet in. Dus die van uw Nederlandse klanten. Hier wordt onderscheid gemaakt in leveringen/diensten met hoog en laag tarief. Geef de omzet en de btw op per btw-categorie.

Rubriek 2: Verleggingsregelingen binnenland

Deze rubriek vult u alleen in als er btw naar u verlegd is. Dit staat altijd op de factuur vermeld. Het houdt in dat de leverancier de btw verlegd naar u, de afnemer. Er wordt dus door de leverancier geen btw in rekening gebracht.

Rubriek 3: Prestaties naar of in het buitenland

Heeft u zaken gedaan met bedrijven buiten de EU? Dan vult u bij 3a de omzet in. Bij 3b worden de intracommunautaire prestaties ingevuld. Dit zijn de producten of diensten die u geleverd heeft binnen de EU. Let op: Het gaat hier alleen om leveringen aan ondernemers in het buitenland. Dit geldt niet voor particulieren.

Rubriek 4: Prestaties vanuit het buitenland aan u verricht

Heeft u goederen of diensten in het buitenland gekocht? Dan moet daar omzetbelasting over worden afgedragen in Nederland. De leverancier heeft geen buitenlandse btw in rekening gebracht. Deze omzetbelasting moet door de afnemer worden aangegeven.

Rubriek 5: Voorbelasting

De voorbelasting is de btw die u al betaald heeft over de ingekochte goederen of diensten. Deze kunt u terugvragen van de Belastingdienst. Dit bedrag wordt dan ook afgetrokken van de btw die u moet betalen.

Controleren en versturen

Controleer de btw-aangifte en verstuur deze naar de Belastingdienst. Moet u btw betalen? Dan moet de betaling voor de deadline binnen zijn. Krijgt u btw terug? Dan stort de Belastingdienst dat zo snel mogelijk op uw bankrekening.

Start nu een gratis proefaccount »

Zie ook: Deadlines btw-aangifte